Concluzie alarmantă a celui mai lung studiu despre Covid 19: Simptomele pot dura până la 90 de zile după infectare

Concluzie alarmantă a celui mai lung studiu despre Covid 19: Simptomele pot dura până la 90 de zile după infectare

Un studiu publicat recent într-o revistă a Asociației Medicale Americane arată că pacienții cu Covid 19 pot avea simptome luni la rând după ce s-au vindecat și nu mai sunt contagioși.

Pentru a realiza studiul publicat în JAMA Network Open – un jurnal medical american – specialiștii au monitorizat vreme de 9 luni nu mai puțin de 177 de pacienți infectați cu SARS-CoV-2.

Este cel mai lung studiu realizat până în prezent pe pacienți cu Covid 19, potrivit CNN.

Dintre pacienți, 150 (adică 84,7 la sută) au avut forme ușoare de boală și n-au ajuns la spital. Iar 11 (adică 6,2%) au fost chiar asimptomatici. Doar 16 pacienți (9,1%) au dezvoltat forme mai grave ale bolii și au avut nevoie de spitalizare.

ADVERTISING

Pentru aceștia din urmă, nu doar perioada de boală, ci și convalescența s-a dovedit mai dificilă.

Astfel, peste 80% dintre aceștia s-au plâns de tuse și stări febrile timp de până la 9 luni de la momentul în care au fost diagnosticați cu Covid 19.

În jur de o treime dintre cei 177 de pacienți – inclusiv unii care nici măcar n-au avut nevoie de spitalizare – s-au plâns că se concentrează mai greu la treburile zilnice, chiar și după ce s-au vindecat de Covid 19.

Studiul precedent realizat de aceiași oameni de știință a arătat că pacienții cu forme ușoare de Covid 19 – care nu au nevoie de spitalizare – au totuși sechele de boală vreme de 2-3 săptămâni de la vindecare.

ADVERTISING

Problema – susțin oamenii de știință – nu este că pacienții suferă de disconfort după vindecarea de Covid 19.

Mai grav este că la nivel modial au fost identificate 110.262.590 de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Iar dacă bună parte dintre cei care au avut boala au încă simptome, deși nu mai sunt contagioși, am putea avea o nouă problemă de sănătate publică, dar și una economică (din cauza eficienței scăzute în muncă a foștilor pacieți care nu și-au revenit pe de-a-ntregul din boală).

Citește și:

Un bolnav de COVID a murit de supradoză, după ce s-a automedicat cu Paracetamol. Valeriu Gheorghiță explică ce trebuie să facem dacă ne tratăm acasă

ADVERTISING

Coronavirusul ar putea provoca boli ale ochilor ce pot duce la pierderea vederii, arată un studiu

Medicul Virgil Musta: La apariţia oricărui simptom care ar putea sugera că sunteţi răcit, izolaţi-vă la domiciliu. Nu staţi acasă până nu mai puteţi respira!

Actorul britanic Hugh Grant dezvăluie că a avut COVID-19 în februarie și încă mai are anticorpi. A spus și care au fost simptomele


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇