Un bărbat din Botoșani, bolnav de COVID-19, care s-a tratat singur acasă cu paracetamol, a murit.
Bărbatul a luat extrem de multe pastile – câte două la patru ore. Ficatul i-a cedat, iar după ce a ajuns într-un final la spital a murit, scrie Monitorul de Botoșani.
”Pacientul prezenta un test rapid Covid pozitiv, cu intoxicație la Paracetamol. A luat timp de mai multe zile câte două comprimate de paracetamol la patru ore. Starea lui era foarte gravă, cu saturație mică de oxigen în sânge”, a explicat pentru sursa citată medicul Andreea Stărică, de la Serviciul Județean de Ambulanță Botoșani.
În acest caz a venit cu precizări medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din țara noastră. El a explicat, la Realitatea PLUS, ce trebuie să facă bolnavii de COVID atunci când preferă să se trateze singuri acasă.
Întrebat ce trebuie să facă oamenii în cazul în care li se agravează situația, specialistul a explicat:
Într-adevăr, sunt situații care sunt nedorite și oamenii trebuie să înțeleagă că, atunci când sunt diagnosticați cu infecție cu SARS-CoV-2, indiferent că se află într-o stare bună, izolați la domiciliu, trebuie să țină legătura cu medicul de familie, pentru a coordona corect modalitatea de îngrijire și tratamentul care trebuie urmat. În situațiile în care evoluția nu e favorabilă, e un semn de alarmă și trebuie să ne adresăm unui serviciu de specialitate, unui spital COVID, așa încât să beneficiem de investigații și un tratament în concordanță cu simptomele.
Valeriu Gheorghiță
Ce simptome trebuie să ne trimită la spital
Care sunt simptomele care trebuie să ne trimită la spital?, a mai fost întrebat coordonatorul campaniei de vaccinare.
El a subliniat că persoanele infectate trebuie să fie foarte atente la febră.
Persistența febrei. O febră care persistă mai mult de 5 zile de la debutul bolii e un element de evoluție nefavorabilă sau reaparațitia febrei după o perioadă în care persoana era în stare bună.
De asemenea, oboseala accentuată, oboseala la efort, disconfortul toracic și senzația de lipsă de aer sau respirație dificilă. Sunt elemente care sunt de alarmă și care trebuie să inducă în mod obligatoriu la apelarea la medicul de familie sau adresarea către un serviciu de spital.
Valeriu Gheorghiță