Cea mai îndepărtată stea observată vreodată

Cea mai îndepărtată stea observată vreodată

Telescopul Spațial Hubble al NASA a reușit ceva extraordinar, fără precedent, el detectând lumina de la o stea care a existat în primul miliard de ani de la nașterea Universului.

Practic, a descoperit cea mai îndepărtată stea individuală observată până acum de oameni, a anunțat NASA.

Recordul anterior fusese stabilit tot de Hubble, în 2018, atunci când a detectat o stea ce a existat pe vremea când Universul avea o vechime de aproximativ 4 miliarde de ani sau 30% din vârsta sa actuală.

Steaua detectată acum este atât de departe încât lumina sa a avut nevoie de 12,9 miliarde de ani ca să ajungă pe Pământ. Practic, ceea ce vedem noi acum este o stea de pe vremea când Universul avea în jur de 7% din vârsta sa actuală.

ADVERTISING

”Aproape că nici nu am crezut la început. În mod normal, la astfel de distanțe, întregi galaxii pot părea ca niște pete, cu lumina de la milioane de stele îmbinată la un loc”, a explicat astronomul Brian Welch, de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, SUA, autor principal al studiului publicat în jurnalul Nature.

Steaua, numită Earendel, care înseamnă „steaua dimineții” în limba engleză veche, deschide un nou capitol pentru astronomi, care pot vedea, astfel, cum a început totul.

”Earendel a existat cu atât de mult timp în urmă încât ar fi putut să nu aibă aceleași materiale precum stelele de astăzi. ”Studierea stelei Earendel va fi o fereastră într-o eră a Universului pe care nu o cunoaștem, însă care a dus la tot ce știm acum. Este ca și cum am citit această carte foarte interesantă, însă am început cu al doilea capitol, iar acum avem șansa să vedem cum a început totul”, a precizat Welch.

ADVERTISING

Cercetătorii estimează că steaua Earendel are o masă de cel puțin 50 de ori mai mare decât cea a Soarelui nostru. E de milioane de ori mai luminoasă, concurând cu cele mai masive stele cunoscute.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇