Adevărul trist din spatele unei descoperiri făcute pe teritoriul Croației. Cum au murit zeci de oameni, jumătate copii, în urmă cu 6.200 de ani

Adevărul trist din spatele unei descoperiri făcute pe teritoriul Croației. Cum au murit zeci de oameni, jumătate copii, în urmă cu 6.200 de ani

În urmă cu aproximativ 6.200 de ani, pe teritoriul Croației din zilele noastre, 41 de oameni au fost uciși și îngropați într-un mormânt comun. Din păcate, cei care au făcut asta sunt chiar membrii comunității lor, arată o analiză a rămășițelor.

Au fost uciși bărbați și femei, dar și copii. Vârstele celor uciși variază între 2 și 50 de ani, iar aproximativ jumătate dintre schelete aparțin unor copii, arată Science Alert.

Analizele genetice au arătat că în jur de 70% dintre morți nu erau înrudiți între ei, însă toți împărtășeau strămoși comuni. Cercetătorii suspectează că masacrul ar fi fost determinat de o creștere bruscă a populației sau o schimbare a condițiilor climatice, care a epuizat resursele și a dus la ucidere în masă într-un mod nediscriminatoriu.

ADVERTISING

Mormântul a fost descoperit în 2007, atunci când un bărbat dintr-un sătuc din Potočani, Croația, își săpa fundația pentru un garaj. Ploile abundente au scos la iveală o groapă care conținea zeci de schelete.

Arheologii de la Universitatea din Zagreb au inspectat locul și, inițial, au crezut că rămășițele erau moderne, fie de la Al Doilea Război Mondial sau Războiul de Independență al Croației din anii 1990. Însă nu au găsit obiecte moderne în groapă, doar fragmente din lut care păreau a fi preistorice.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Te-ar putea interesa și A fost descoperită o mumie total atipică. Modalitatea de împachetare este fără precedent

Iar atunci când arheologii au analizat dinții victimelor, aceștia nu au găsit plombe dentare. Datarea cu radiocarbon a oaselor, solului și lutului au confirmat că mormântul comun datează din 4200 î.Hr.

Cercetătorii au identificat 21 dintre victime ca fiind copii cu vârste cuprinse între 2 și 17 ani, 20 de adulți cu vârste între 18 și 50 de ani, iar 21 dintre morți erau bărbați și 20 erau femei. Atunci când au inspectat trupurile, oamenii de știință au descoperit că majoritatea aveau cel puțin un traumatism la baza craniului, iar unele cranii aveau chiar patru perforări.

ADVERTISING

„Singurul scenariu plauzibil a fost un masacru”, a declarat Mario Novak, autor principal al studiului și director al Laboratorului pentru Antropologie Evoluționară și Bioarheologie la Institutul pentru Cercetare Antropologică din Zagreb, Croația.

Datele genetice au arătat că doar 11 dintre victime erau rude apropiate, așa că masacrul nu viza o familie în mod special. De asemenea, arheologii au concluzionat că nu a fost vorba despre ucidere discriminatorie, în care inamicii aveau tendința să ucidă bărbații mai bătrâni și să răpească femeile.

„În acest caz, a fost vorba despre ucidere în mod aleatoriu, fără a ține cont de sex și vârstă”, a mai spus acesta.

Vezi și A fost descoperit cel mai vechi cimitir pentru animalele de companie. E vechi de 2.000 de ani!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇