Arheologii din Egipt au descoperit cel mai vechi cimitir de animale de companie documentat până acum. Mormintele au o vechime de aproape 2.000 de ani și majoritatea conțin rămășițele unor pisici. Au fost găsite însă şi rămășițele unor câini, maimuțe și nu numai.
Animalele sunt, în marea lor majoritate, vârstnice, fără dinți, cu diformități și au fost îngropate cu zgărzi împodobite cu sticlă, mărgele și scoici, a arătat un nou studiu, arată Live Science.
Egiptenii antici sunt cunoscuți pentru faptul că mumificau animale în semn de omagiu pentru zei, însă acest cimitir este diferit, a spus Marta Osypińska, cercetător coordonator și arheolog de la Academia de Științe din Varșovia. Spre deosebire de alte animale mumificate, niciuna dintre creaturile din acest cimitir nu prezintă semne că ar fi fost ucise de oameni.
În schimb, „avem animale bătrâne, bolnave și deformate”, îngrijite de oameni, semn că la mijloc erau sentimente puternice.
„Avem animale care au fost înmormântate cu multă grijă. Animalele sunt așezate în poziție de dormit, uneori înfășurate în pături sau acoperite cu vase. Așadar, noi credem că aceste animale nu au fost sacrificate pentru zei, ci erau doar animale de companie”, a adăugat omul de știință.
Vezi și Cea mai bizară ofrandă către zei, descoperită într-o cutie din piatră, pe fundul lacului Titicaca
Arheologii au descoperit din greșeală cimitirul de animale, care datează de la primul și al doilea secol e.n., din timpul perioadei romane a Egiptului. Timp de ani buni, cercetătorii au efectuat săpături la portul antic Berenice pentru că acesta găzduiește o groapă antică, plină cu gunoaie ale societății egiptene. În 2011, arheologii au început să găsească rămășițe de animale mici.
„S-au dovedit a fi zeci de schelete de pisici”, a declarat Marta Osypińska. De fapt, dintre 585 de animale excavate, 536 erau pisici, 32 erau câini, 15 erau maimuțe. De asemenea, arheologii au găsit și o vulpe și un șoim. Niciunul dintre animale nu era mumificat.
La fel ca în cazul unor animale de companie din zilele noastre, aceste animale munceau pentru stăpânii lor. Spre exemplu, pisicile ar fi prins șoareci și câinii ar fi ajutat la pază și vânătoare. Însă câteva animale aveau dizabilităţi, ceea ce înseamnă că nu puteau alerga. Din modul în care au fost îngropate, e clar însă că erau iubite.
„Cineva hrănea și păstra o astfel de pisică inutilă”, a mai spus Osypińska. Arheologii au descoperit și câini, unii aproape fără dinți, care ajunseseră până la vârste înaintate.
Citește și Ce-au găsit oamenii de știință în stomacul unui cățel de acum 14.000 de ani