Ce-au găsit oamenii de știință în stomacul unui cățel de acum 14.000 de ani

Autopsia unui pui de câine mumificat din Epoca de Gheață a dus la o descoperire neașteptată. În stomacul unui cățel, care ar fi putut fi foarte bine și un pui de lup, s-a găsit o bucată de piele aparținând unui rinocer lânos.

Inițial, cercetătorii au presupus că acea bucată de piele aparținea unui leu de peșteră, Panthera spelaea, dar analizele au relevat că era a unui rinocer lânos din specia Coelodonta antiquitatis, relatează Live Science.

Rinocerii lânoși au dispărut în urmă cu aproximativ 14.000 de ani, ceea ce coincide cu perioada în care câinele ar fi murit.

ADVERTISING

Citește și Rămășițele unei pisici care a trăit acum 1.000 de ani spun o întreagă poveste

Pornind de la aceste informații, cercetătorii speculează că este posibil ca acest câine, care era doar un pui în momentul morții, să fi mâncat o bucată din carnea unuia dintre ultimele exemplare ale acestei specii de rinoceri.

Cățelușul mumificat a fost descoperit în Tumat, o localitate rurală din nord-estul Siberiei, în urmă cu 9 ani. O analiză a arătat că acesta avea între 3 și 9 luni când a murit, dar nu este clar dacă era un câine sau un lup. „Cred că se încadrează în acest punct critic pentru domesticirea câinelui/lupului”, explică Edana Lord, doctorand al Centrului pentru Paleogenetică din Suedia.

ADVERTISING

Datarea cu carbon-14 a relevat că animalul din Tumat a trăit în urmă cu aproximativ 14.000 de ani. Cercetătorii au datat, de asemenea, și bucata de rinocer, pentru a exclude posibilitatea ca rinocerul să fi murit mai devreme și să fi fost păstrat în permafrostul siberian, doar pentru a fi descoperit ulterior de cățeluș.

Vezi și Ce-au descoperit oamenii de știință în interiorul a două mici mumii

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇