Unde se află cel mai bun loc pentru a admira stelele

Unde se află cel mai bun loc pentru a admira stelele

Oamenii de știință au descoperit cel mai bun loc pentru a admira stelele. Măsurătorile arată că, în inima Antarcticii, gradul de claritate, când vine vorba de a studia stelele, depășește toate celelalte zone de pe planetă.

Concret, locul se află la 1.200 de kilometri de ocean, cam în mijlocul continentului, informează Science Alert. Domul A, așa cum poate fi găsit pe hărți, se află la peste 4.000 de metri față de nivelul mării, în interiorul Platoului Antarctic.

Chiar dacă locul a fost descoperit, în realitate e aproape imposibil ca stelele să fie admirate de acolo. Un impediment îl constituie temperaturile, care pot ajunge și la -90 de grade Celsius.

ADVERTISING

„Un telescop situat la Domul A ar putea depăși performanțele unui telescop similar situat în orice alt sit astronomic de pe planetă”, explică Paul Hickson, astronom al Universității British Columbia, din Canada.

„Combinația dintre altitudinea ridicată, temperatura scăzută, perioade lungi de întuneric continuu și o atmosferă excepțional de stabilă face din Domul A o locație foarte atractivă pentru astronomia optică și cu raze infraroșii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Un telescop situat acolo ar putea obține imagini mai clare și ar putea detecta obiecte mult mai mici (față de telescoapele din alte zone - n. red.)”, mai adaugă acesta.

În Antarctica există un telescop care operează deja în condiții extrem de dure, acesta fiind situat pe Domul C. Cercetătorii iau în calcul construirea unei astfel de instalații științifice și pentru Domul A, pentru a putea profita de condițiile astronomice perfecte, se arată într-un raport publicat de jurnalul Nature.

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇