NASA a făcut publice imagini spectaculoase cu o furtună de nisip din Namibia, trecând peste ocean (Galerie foto)

NASA a făcut publice imagini spectaculoase cu o furtună de nisip din Namibia, trecând peste ocean (Galerie foto)

NASA a publicat recent mai multe imagini cu o puternică furtună de nisip, care poartă valul de praf peste oceanul Atlantic. Imaginile sunt spectaculoase și arată natura în toată măreția ei.

Imaginile au fost surprinse de Landsat 8, unul dintre cei mai recenți sateliți lansați de SUA, satelit care este dotat cu puternicul Operational Land Imager (OLI). OLI este un mecanism de imagistică cu o rază de acțiune vastă.

În imaginile surprinse în urmă cu mai puțin de două săptămâni se vede cum vânturile din Namibia ridică nisipul și-l poartă peste Oceanul Atlantic. Astfel de vânturi sunt numite „vânturi berg”, iar atunci când apar, brusc, pot crește temperaturile cu până la 20 de grade Celsius, arată Science Alert.

E un fenomen spectaculos și te face să realizezi cât de puternică e natura. Te face să te simți mic și neînsemnat, poate temător. Dar astfel de futuni nu sunt neapărat ceva rău. Praful adus de pe continent în ocean poate fi o importantă sursă de nutrienți pentru fitoplancton.

ADVERTISING

Vânturile pot conține atât de mulți nutrienți încât declanșează „înflorirea apei”, în fapt reproducerea rapidă a fitoplanctonului, spun oamenii de știință.

Fenomenul e unul important și benefic, dat fiind faptul că fitoplanctonul formează bazele lanțului trofic acvatic.

Citește și NASA a dat publicității un clip spectaculos cu Soarele, fotografiat non-stop timp de 10 ani (Video)

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇