Site-urile aeroporturilor din România au căzut, după ce au fost atacate de hackeri UPDATE

Site-urile aeroporturilor din România au căzut, după ce au fost atacate de hackeri <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span>

Site-urile principalelor aeroporturi din România au fost atacate, duminică seara, multe dintre acestea fiind indisponibile în jurul orei 23:30.

Este vorba de site-urile aeroporturilor din București, Timișoara, Cluj Napoca, Arad, Baia Mare, Constanța, Craiova, Oradea, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș.

UPDATE 06:44 - Și-au revenit site-urile aeroporturilor din Cluj, Timișoara, Arad, Constanța, Craiova, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș. În continuare nu funcționează cele ale aeroporturilor din București, Baia Mare și Târgu Mureș.

ADVERTISING

UPDATE 08:03 - Toate site-urile aeroporturilor sunt funcționale.

UPDATE 10:25 - Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) anunță că nu s-au înregistrat pierderi de informaţii şi nu a fost afectat serverul de e-mail.

"În cursul ultimelor zile, serverele care gestionează website-urile CN Aeroporturi Bucureşti au fost supuse la atacuri cibernetice repetate. Atacurile au fost de tip DDoS (distributed denial of service), ultimul dintre acestea afectând, în primele ore ale zilei de 2 mai 2022, funcţionarea website-ului bucharestairports.ro.

ADVERTISING

Pentru câteva ore, acest site a fost inaccesibil publicului dar, începând cu dimineaţa aceleiaşi zile, funcţionarea normală a fost restabilită prin colaborarea între specialiştii CNAB şi cei ai firmei care asigură găzduirea şi mentenanţa lui", informează compania.

Cei care au încercat să le acceseze în cursul nopții au primit diferite mesaje, de genul:

aeroport-Bucuresti

sau

mesaj-site-aeroport

Specialiștii din cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) au blocat în weekend mii de atacuri malițioase care vizau site-urile unor instituții din România. S-a înregistrat o creștere semnificativă a atacurilor cibernetice, anunţă STS, duminică, într-un comunicat de presă.

ADVERTISING

Grupul de hackeri pro-ruşi Killnet a amenințat că va ataca aproape 300 de site-uri din România, pe listă fiind mai multe ministere, redacţii de presă, instituţii publice, site-uri de turism şi hoteluri.

Serviciul Român de Informaţii a avertizat sâmbătă, asupra unor potenţiale atacuri de tip ransomware la scară largă în ţara noastră, prin utilizarea unor adrese de mail aparţinând unor instituţii din România.

Poliţia Română a anunţat sâmbătă că site-ul propriu a fost vizat de un atac.

Tot sâmbătă, site-ul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost ținta hackerilor, fiind indisponibil câteva ore.

Primele site-uri atacate au căzut însă vineri - site-urile guvernului, Ministerului Apărării, Poliției de Frontieră, CFR, OTP Bank și PSD.

Amintim că grupul Killnet a precizat într-un mesaj postat pe Telegram că atacurile au avut loc în urma declarațiilor președintelui Senatului, Marcel Ciolacu, care a promis “asistență maximă” în furnizarea de arme letale Ucrainei de către România.“Răspunsul nostru oficial: Acesta va fi ultimul lucru pe care l-a făcut Guvernul României”, a transmis Killnet.

Aceștia fac însă o confuzie pe care a subliniat-o vineri însuşi Ciolacu. El nu este preşedintele Senatului, ci al Camerei Deputaţilor. De altfel, Florin Cîţu este cel care a declarat că trebuie să trimitem arme în Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇