Hackerii pro-ruși Killnet dau vina pe Ciolacu, după ce au revendicat atacul cibernetic din Romania. Doar că l-au confundat cu Cîţu

Hackerii pro-ruși Killnet dau vina pe Ciolacu, după ce au revendicat atacul cibernetic din Romania. Doar că l-au confundat cu Cîţu

Atacul cibernetic la site-urile mai multor instituții din Romania a fost revendicat de grupul pro-rus de hackeri Killnet.

Grupul precizează într-un mesaj postat pe Telegram că atacurile au avut loc în urma declarațiilor președintelui Senatului, Marcel Ciolacu, care a promis “asistență maximă” în furnizarea de arme letale Ucrainei de către România.

“Răspunsul nostru oficial: Acesta va fi ultimul lucru pe care l-a făcut Guvernul României”, a transmis Killnet.

Ruşii fac însă o confuzie pe care a subliniat-o vineri însuşi Ciolacu. El nu este preşedintele Senatului, ci al Camerei Deputaţilor. De altfel, Florin Cîţu este cel care a declarat că trebuie să trimitem arme în Ucraina.

ADVERTISING

„E o greșeală acolo. Sunt și eu, dar nu am problemă că sunt nominalizat eu, ca președinte al Senatului. Am spus foarte clar: . În acest moment, nu există o decizie”, a afirmat Ciolacu, care a spus însă că nu îl deranjează să fie pus pe lista neagră pe această temă.

Chestionat dacă România ar trebui să sprijine Ucraina şi cu armanent, Florin Cîţu a afirmat, joi, că este de acord să fie făcut orice fel de efort pentru a susţine Ucraina.

Pe de altă parte, întrebat de jurnaliști dacă suntem pregătiți să livrăm armament către Ucraina, Ciolacu a precizat că e nevoie de un cadru legislativ, însă consideră că "România este pregătită".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"A fost această discuţie, cum este normal să o avem, în primul rând să existe şi un cadru legislativ şi să vedem şi evoluţia din Ucraina", a declarat tot ieri Marcel Ciolacu.

"Sunt ferm convins că România este pregătită, dacă vom intra într-o astfel de etapă şi vom lua o astfel de decizie. România este pregătită, de aceea, s-au făcut aceste deplasări, să oferim mai mult ajutor, să punem la punct anumite aspecte care nu se puteau decât prin întâlniri face to face şi, dacă va fi nevoia, România va lua o astfel de decizie", a mai precizat liderul PSD. 

ADVERTISING

Atac masiv la site-urile statului român

Amintim că site-urile mai multor instituții din Romania au fost atacate cibernetic vineri dimineață.

Accesarea site-urilor gov.ro, mapn.ro si politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro si a site-ului unei instituții financiare a fost afectată de o serie de atacuri cibernetice de tip DDOS (distributed denial of service).

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat într-o intervenție telefonică la Antena3, că site-urile sunt doar inaccesibile, dar nu au fost prejudiciate informațiile.

Atacul cibernetic de tip distributed denial of service (DDOS), a fost declanșat, la ora 04.05, și asupra site-ului MApN (www.mapn.ro), anunță instituția. Atacul nu a compromis funcționarea paginii de Internet a instituției, ci doar a blocat accesul utilizatorilor la aceasta.

Marcel Ciolacu a declarat, joi, referitor la posibilitatea ca România să livreze armament Ucrainei, că țara noastră trebuie să aibă un cadru legal și să fie pregătită cu o decizie politică în acest sens.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇