SRI avertizează asupra unor posibile atacuri de tip spearphishing. Cum ne apărăm

SRI avertizează asupra unor posibile atacuri de tip spearphishing. Cum ne apărăm

Serviciul Român de Informaţii avertizează asupra unor potenţiale atacuri de tip ransomware la scară largă în ţara noastră, prin utilizarea unor adrese de mail aparţinând unor instituţii din România.

„La nivelul Centrului Naţional CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informaţii au fost obţinute date cu privire la o posibilă campanie în masă de atacuri cibernetice de tip spearphishing, care vizează infectarea sistemelor informatice cu aplicaţii malware de tip ransomware.

Atacatorii intenţionează să utilizeze adrese de mail aparţinând unor instituţii din România pentru a încerca să inducă în eroare potenţialele victime„, precizează un comunicat SRI.

Se recomandă să nu se utilizeze link-uri sau fişiere ataşate mesajelor de tip mail care nu sunt adresate în mod curent destinatarilor sau provin din surse necunoscute.

ADVERTISING

Aceleaşi măsuri de precauţie sunt recomandate cu privire la accesarea link-urilor sau a ataşamentelor transmise prin mesaje de tip SMS, WhatsApp, Signal, Telegram sau altele.

"De asemenea, este obligatorie realizarea de copii de siguranţă (backup) pentru site-uri, baze de date sau orice alt tip de date expuse în mediul Internet, precum şi stocarea acestor copii pe suporţi de memorie separaţi fizic pentru a evita criptarea sau distrugerea acestora de un posibil atac cibernetic", se mai menţionează în comunicat.

ADVERTISING

Masurile de securitate cibernetica sunt incluse in ghidul care poate fi accesat şi descărcat de aici: https://dnsc.ro/vezi/document/ghid-securitate-cibernetica-2021.

În cazul în care aţi fost victima unui atac de securitate cibernetică, este necesar să contactaţi DNSC la numărul de urgenţă 1911 sau pe mail la alerts@dnsc.ro.

Killnet atacă România

Grupul de hackeri pro-ruşi Killnet ameninţă că va ataca aproape 300 de site-uri din România, pe listă fiind mai multe ministere, redacţii de presă, instituţii publice, site-uri de turism şi hoteluri.

ADVERTISING

Specialiştii au transmis o serie de recomandări pentru toţi cei vizaţi.

Poliţia Română a anunţat sâmbătă că site-ul propriu a fost vizat de un atac.

Tot sâmbătă, site-ul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost ținta hackerilor, fiind indisponibil câteva ore.

Amintim că grupul Killnet a precizat într-un mesaj postat pe Telegram că atacurile au avut loc în urma declarațiilor președintelui Senatului, Marcel Ciolacu, care a promis “asistență maximă” în furnizarea de arme letale Ucrainei de către România.“Răspunsul nostru oficial: Acesta va fi ultimul lucru pe care l-a făcut Guvernul României”, a transmis Killnet.

Aceștia fac însă o confuzie pe care a subliniat-o vineri însuşi Ciolacu. El nu este preşedintele Senatului, ci al Camerei Deputaţilor. De altfel, Florin Cîţu este cel care a declarat că trebuie să trimitem arme în Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇