Și site-ul Poliției Române a fost atacat de hackeri UPDATE Reacția Anonymous România

Și site-ul Poliției Române a fost atacat de hackeri <b>UPDATE</b> Reacția Anonymous România
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Site-ul Poliţiei Române a fost vizat, sâmbătă, de un atac cibernetic.

Atacatorii nu au compromis funcţionarea paginii de internet a instituţiei, ci au blocat accesul utilizatorilor la aceasta.

”Un atac cibernetic asupra site-ului Poliţiei Române (www.politiaromana.ro) a fost respins astăzi, 30 aprilie, de către specialiştii în comunicaţii si tehnologia informaţiei din cadrul instituţiei. Atacul nu a compromis funcţionarea paginii de internet a instituţiei, ci a blocat accesul utilizatorilor la aceasta”, a transmis, sâmbătă, Poliţia Română.

Sursa citată a precizat că site-ul instituţiei conţine doar informaţii publice şi nu baze de date cu caracter sensibil sau clasificat, iar atacul nu a afectat alte servicii şi reţele informatice ale Poliţiei Române.

ADVERTISING

”Ofiţerii specialişti din cadrul instituţiei, în colaborare cu experţii instituţiilor de specialitate, lucrează pentru remedierea situaţiei şi restabilirea accesului publicului către site-ul Poliţiei Române. Vom reveni cu detalii imediat ce situaţia va fi remediată”, au mai transmis poliţiştii.

Adresa www.politiaromana.ro nu a putut fi accesată timp de câteva ore.

Acesta este cel mai recent dintr-un val de atacuri cibernetice asupra site-urilor instituțiilor din țara noastră, revendicate anterior de grupul de hackeri pro-ruşi Killnet.

Tot sâmbătă, site-ul Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost ținta hackerilor, fiind indisponibil câteva ore. Anterior, atacurile auto-asumate de gruparea pro-rusă Killnet au vizat, vineri, site-urile web gov.ro - mapn.ro - politiadefrontiera.ro - cfrcalatori.ro - otpbank.ro – psd.ro.

ADVERTISING

Amintim că grupul Killnet a precizat într-un mesaj postat pe Telegram că atacurile au avut loc în urma declarațiilor președintelui Senatului, Marcel Ciolacu, care a promis “asistență maximă” în furnizarea de arme letale Ucrainei de către România.“Răspunsul nostru oficial: Acesta va fi ultimul lucru pe care l-a făcut Guvernul României”, a transmis Killnet.

Aceștia fac însă o confuzie pe care a subliniat-o vineri însuşi Ciolacu. El nu este preşedintele Senatului, ci al Camerei Deputaţilor. De altfel, Florin Cîţu este cel care a declarat că trebuie să trimitem arme în Ucraina.

UPDATE 21.20: Grupul de hackeri Anonymous România susține că a reacționat imediat la acțiunile grupării ruse Killnet. Cum? Atacând și ei, la rândul lor, un site guvernamental din Rusia. „Am lansat un contraatac doar pentru a le arăta că țara noastră nu este neajutorată. Nu intenționăm să mai răspundem atacurilor, pentru a nu atrage altele”, spun hackerii români într-o discuție purtată cu Digi24.

ADVERTISING

Hackerii pro-ruși Killnet ameninţă că vor ataca încă 300 de site-uri din România

De asemenea, sâmbătă, grupul de hackeri pro-ruşi Killnet a ameninţat că va ataca aproape 300 de site-uri din România, pe listă fiind mai multe ministere, redacţii de presă, instituţii publice, site-uri de turism şi hoteluri.

Printre instituţiile ale căror site-uri sunt vizate se numără Guvernul, Ministerul Finanţelor, Ministerul Apărării, Ministerul Sănătăţii, MAI, dar şi ANAF, Jandarmeria Română sau STS.  

În context, specialiştii au transmis o serie de recomandări.  

”Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) recomandă implementarea măsurilor de securitate cibernetică necesare asigurării funcţionării normale a paginilor web, a reţelelor şi sistemelor informatice, atât pentru cele personale, cât şi pentru cele care aparţin entităţilor de stat sau private.

DNSC face aceste recomandări în contextul în care o grupare de criminalitate cibernetica a publicat pe canalul de Telegram propriu informaţia că s-ar afla în spatele mai multor atacuri şi, totodată, a postat o listă de site-uri web din România (instituţii, media, partide politice, business, cultură, etc.) care, spun ei, vor fi în aceste zile noi ţinte ale atacurilor de tipul distributed denial of service (DDoS)”, au transmis autorităţile.  

Potrivit acestora, ”obiectivul principal al atacatorilor este inactivarea site-urilor şi a serviciilor web, distrugerea reputaţiei şi panicarea utilizatorilor din România”.  

”Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică face apel la calm şi la vigilenţa tuturor utilizatorilor în mediul online,  în perioada următoare. Expertii DNSC recomandă monitorizarea atentă si implementarea rapidă şi precisă a măsurilor adecvate pentru protecţia site-urilor web şi a infrastructurilor cibernetice. 

Masurile de securitate cibernetica sunt incluse in ghidul care poate fi accesat şi descărcat de aici: https://dnsc.ro/vezi/document/ghid-securitate-cibernetica-2021.

În cazul în care aţi fost victima unui atac de securiate cibernetică, este necesar să contactaţi DNSC la numărul de urgenţă 1911 sau pe mail la alerts@dnsc.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇