Ghişeul.ro, ţintă potenţială a hackerilor Killnet

Ghişeul.ro, ţintă potenţială a hackerilor Killnet

Platforma Ghişeul.ro a fost menţionată ca ţintă potenţială de gruparea pro-rusă de atacatori cibernetici Killnet, iar Autoritatea pentru Digitalizarea României anunţă că site-ul nu a avut până acum niciun fel de dificultăţi în procesarea plăţilor şi funcţionează la parametri normali.

Atacurile au fost gestionate cu ajutorul echipamentelor de ultimă generaţie.

”Sâmbătă, 30 aprilie, Autoritatea pentru Digitalizarea României a fost notificată că platforma Ghişeul.ro, pe care o administrează, este vizată de gruparea pro-rusă de atacatori cibernetici “Killnet”ca ţintă potenţială, în contextul seriei de atacuri cibernetice de tip DDoS (Distributed Denial-of-Service) asupra unor site-uri web care aparţin unor instituţii publice, mass-media, partide şi organizaţii private din România. Platforma oficială de plăţi online a statului român funcţionează în continuare la parametri optimi, este accesibilă pentru utilizatori şi nu a avut niciun fel de dificultăţi în procesarea plăţilor”, a transmis Autoritatea pentru Digitalizarea României, într-un comunicat de presă de duminică.  

ADVERTISING

Sursa citată a precizat că platforma Ghişeul.ro este monitorizată non-stop, iar toate soluţiile de securitate sunt active.  

”Măsurile premergătoare atacurilor au fost implementate de către specialiştii în securitate cibernetică din cadrul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciului Român de Informaţii, prin Centrul naţional Cyberint. Atacurile au fost gestionate şi monitorizate cu ajutorul echipamentelor de ultimă generaţie, achiziţionate prin proiecte cu finanţare europeană”, a mai transmis instituţia.  

ADVERTISING

Echipa IT a Autorităţii pentru Digitalizarea României a fost informată despre nivelul crescut de risc de securitate cibernetică şi a folosit lista realizată de Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică pentru a actualiza configurarea echipamentelor şi a sistemelor de protecţie.  

Lista conţine sute de adrese IP ce au fost implicate în atacurile de tip DDoS auto-asumate de Killnet asupra site-urilor web româneşti. 

STS a blocat mii de atacuri cibernetice în acest weekend, care au vizat site-urile unora dintre cele mai importante instituţii publice.

ADVERTISING

Killnet atacă România

Grupul de hackeri pro-ruşi Killnet ameninţă că va ataca aproape 300 de site-uri din România, pe listă fiind mai multe ministere, redacţii de presă, instituţii publice, site-uri de turism şi hoteluri.

Serviciul Român de Informaţii avertiza aseară asupra unor potenţiale atacuri de tip ransomware la scară largă în ţara noastră, prin utilizarea unor adrese de mail aparţinând unor instituţii din România.

Specialiştii au transmis o serie de recomandări pentru toţi cei vizaţi.

Poliţia Română a anunţat sâmbătă că site-ul propriu a fost vizat de un atac.

Tot sâmbătă, site-ul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost ținta hackerilor, fiind indisponibil câteva ore.

Amintim că grupul Killnet a precizat într-un mesaj postat pe Telegram că atacurile au avut loc în urma declarațiilor președintelui Senatului, Marcel Ciolacu, care a promis “asistență maximă” în furnizarea de arme letale Ucrainei de către România.“Răspunsul nostru oficial: Acesta va fi ultimul lucru pe care l-a făcut Guvernul României”, a transmis Killnet.

Aceștia fac însă o confuzie pe care a subliniat-o vineri însuşi Ciolacu. El nu este preşedintele Senatului, ci al Camerei Deputaţilor. De altfel, Florin Cîţu este cel care a declarat că trebuie să trimitem arme în Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇