STS a blocat mii de atacuri cibernetice în acest weekend, care au vizat site-urile unora dintre cele mai importante instituţii publice

STS a blocat mii de atacuri cibernetice în acest weekend, care au vizat site-urile unora dintre cele mai importante instituţii publice

Specialiștii din cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) au blocat în acest weekend mii de atacuri malițioase care vizau site-urile unor instituții din România.

S-a înregistrat o creștere semnificativă a atacurilor cibernetice, anunţă STS, duminică, într-un comunicat de presă.

„În acest sfârșit de săptămână, specialiștii în securitate cibernetică ai Serviciului de Telecomunicații Speciale au blocat mii de atacuri malițioase. Acestea au fost îndreptate asupra site-urilor unora dintre cele mai importante instituții din România. Este o creștere semnificativă, pe anumite pagini web depășindu-se procentul de 100% a acestor tipuri de atacuri în comparație cu alte perioade”, explică STS, care însă nu a şi numit respectivele pagini sau instituţii.

ADVERTISING

În schimb, ni se spune că specialiştii STS au utilizat atât mecanisme automatizate, dar și operațiuni tehnice în timp real implementate la nivelul Centrului Operațional de Răspuns la Incidente de Securitate (CORIS-STS) și la nivelul Infrastructurii de Internet (ISP-STS), pentru toate autoritățile pentru care instituția asigură administrare tehnică sau furnizare de servicii de tip Internet.

În timpul desfășurării atacurilor, specialiștii STS au identificat tipologia acestora, sursele malițioase și au aplicat soluții de protecție la nivelul sistemelor de operare care găzduiesc serviciile informatice atacate și le-au transmis către celelalte entități de tip CERT.

ADVERTISING

STS precizează că a partajat analizele proprii și a colaborat cu specialiștii IT ai beneficiarilor și experții CERT de la nivelul DNSC și ai instituțiilor din Sistemul Național de Apărare.

Killnet atacă România

Grupul de hackeri pro-ruşi Killnet ameninţă că va ataca aproape 300 de site-uri din România, pe listă fiind mai multe ministere, redacţii de presă, instituţii publice, site-uri de turism şi hoteluri.

Serviciul Român de Informaţii avertiza aseară asupra unor potenţiale atacuri de tip ransomware la scară largă în ţara noastră, prin utilizarea unor adrese de mail aparţinând unor instituţii din România.

ADVERTISING

Specialiştii au transmis o serie de recomandări pentru toţi cei vizaţi.

Poliţia Română a anunţat sâmbătă că site-ul propriu a fost vizat de un atac.

Tot sâmbătă, site-ul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost ținta hackerilor, fiind indisponibil câteva ore.

Amintim că grupul Killnet a precizat într-un mesaj postat pe Telegram că atacurile au avut loc în urma declarațiilor președintelui Senatului, Marcel Ciolacu, care a promis “asistență maximă” în furnizarea de arme letale Ucrainei de către România.“Răspunsul nostru oficial: Acesta va fi ultimul lucru pe care l-a făcut Guvernul României”, a transmis Killnet.

Aceștia fac însă o confuzie pe care a subliniat-o vineri însuşi Ciolacu. El nu este preşedintele Senatului, ci al Camerei Deputaţilor. De altfel, Florin Cîţu este cel care a declarat că trebuie să trimitem arme în Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇