”Nașul inteligenței artificiale” a demisionat de la Google și avertizează asupra pericolelor tot mai mari din acest domeniu

”Nașul inteligenței artificiale” a demisionat de la Google și avertizează asupra pericolelor tot mai mari din acest domeniu

Geoffrey Hinton, supranumit „nașul inteligenței artificiale”, și-a anunțat demisia din cadrul Google, avertizând asupra pericolelor tot mai mari din acest domeniu.

El a invocat preocupările legate de avalanșa de informații, videoclipuri și fotografii false online și posibilitatea ca inteligența artificială să distrugă piața muncii, scrie The Guardian.

Hinton, în vârstă de 75 de ani, a spus că a renunțat la funcție pentru a vorbi liber despre pericolele AI și a precizat că regretă în parte contribuția sa la acest domeniu.

ADVERTISING

El a fost adus de Google în urmă cu un deceniu pentru a ajuta la dezvoltarea tehnologiei AI a companiei.

Geoffrey Hinton a declarat pentru BBC că unele dintre pericolele aduse de chatbot sunt „destul de înfricoșătoare”.

„În acest moment, roboții nu sunt mai inteligenți decât noi, din câte îmi dau seama. Dar cred că vor fi în curând”, a subliniat el.

Hinton a spus, de asemenea, că vârsta lui a jucat un rol important în decizia de a părăsi gigantul tehnologic: „Am 75 de ani, așa că este timpul să mă pensionez”.

ADVERTISING

Cercetările lui Hinton au deschis calea pentru sistemele actuale precum ChatGPT.

El a declarat pentru New York Times că, până anul trecut, a crezut că Google a fost un „administrator adecvat” al tehnologiei, dar asta s-a schimbat în momentul în care Microsoft a început să încorporeze un chatbot în motorul său de căutare Bing, iar compania a început să devină îngrijorată de riscul pentru afacerea sa de căutare.

Unele dintre pericolele chatbot cu inteligență artificială sunt „destul de înfricoșătoare”, a declarat el, avertizând că ar putea deveni mai inteligente decât oamenii și ar putea fi exploatate de „actori răi”.

ADVERTISING

„Am ajuns la concluzia că tipul de inteligență pe care îl dezvoltăm este foarte diferit de inteligența pe care o avem. Deci este ca și cum ai avea 10.000 de oameni și, de fiecare dată când o persoană învață ceva, toată lumea știe automat. Și uite așa aceşti chatbots pot ști mult mai multe decât orice persoană”, a afirmat el.

Hinton este îngrijorat şi că AI va înlocui în cele din urmă locuri de muncă precum asistenții juridici, asistenții personali, dar și altele în viitor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇