Ziua 328: Ultimatum pentru cucerirea Donbasului la Moscova, demisie după o gafă la Kiev. Serbia cere Rusiei să nu-i mai cheme cetățenii la război

Ziua 328: Ultimatum pentru cucerirea Donbasului la Moscova, demisie după o gafă la Kiev. Serbia cere Rusiei să nu-i mai cheme cetățenii la război

Ziua 328 de război a debutat cu noi bombardamente în Ucraina. Ruşii au lovit o şcoală din regiunea Doneţk.

Totodată, autoritățile instalate de Rusia în estul regiunii Donețk au declarat iar că dețin controlul asupra orașului Soledar. Ucrainenii nu au făcut momentan niciun comentariu pe această temă.

Ucraina insistă ca Vestul să accelereze furnizarea de arme, în contextul în care trupele sale sunt supuse unei presiuni sporite pe frontul de est.

Un consilier al lui Zelenski a demisionat după ce a făcut comentarii controversate privind racheta rușilor care a lovit un bloc din Dnipro.

Un aliat tradiţional al Moscovei, Serbia, a cerut Rusiei să nu mai caute voluntari sârbi pentru a-i trimite cu grupul Wagner în Ucraina.

Iar ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Şoigu, a vizitat trupele ruse implicate pe front în Ucraina. El le-a mulţumit militarilor şi le-a acordat recompense pentru devotamentul şi eroismul lor.

Mișcări pe front

  • Şcoală bombardată în Doneţk - Ruşii au bombardat o şcoală din oraşul Chasiv Yar din regiunea Doneţk. "Şcoala nr. 17 din Chasiv Yar a devenit o altă ţintă pentru ocupanţii ruşi. Școala a intrat sub focul inamicului: Au fost avariate vestiarele, sala de sport şi ferestrele. Din fericire, nu au fost raportate victime", a scris pe Telegram şeful Administraţiei militare regionale din Doneţk, Pavlo Kirilenko.
  • Contraatacul Ucrainei - Unităţile de rachete şi artilerie ucrainene au lovit un post de comandă rusesc, opt grupuri inamice, un depozit de muniţie şi un depozit de combustibil în ultimele 24 de ore, a anunțat Statul Major General.
  • Rușii spun iar că au cucerit Soledar - Autoritățile instalate de Rusia în estul regiunii Donețk au declarat iar că dețin controlul asupra orașului Soledar. „Pe teritoriul Republicii Populare Donețk, trupele rusești au eliberat Soledar", au declarat acestea. Și vineri rușii au spus că au preluat controlul asupra Soledar, dar Zelenski a declarat că luptele continuă.
  • Bilanţul atacului aerian rus de la Dnipro a crescut la 44 de morţi, unul dintre cele mai sângeroase bilanţuri de la începutul războiului rus din Ucraina, anunţă marţi salvatorii ucraineni. ”39 de persoane au fost salvate, inclusiv şase copii, 44 de persoane au fost ucise, inclusiv patru copii, iar 79 de persoane au fost rănite, inclusiv 16 copii”, se arată în cel mai recent bilanţ. Un bilanţ anterior anunţa 40 de morţi.
  • Ucraina cere livrări mai rapide de arme - Ucraina a insistat ca Vestul să accelereze furnizarea de arme, în contextul în care oraşul Dnipro este afectat de un atac cu rachete ruseşti, iar trupele ucrainene sunt supuse unei presiuni sporite pe frontul de est.
  • Șoigu pe front - Ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a vizitat trupele ruse implicate pe front în Ucraina. ''Serghei Şoigu le-a mulţumit militarilor care au efectuat misiuni în mod curajos în zona operaţiunii militare speciale şi a acordat recompense de stat militarilor pentru devotamentul şi eroismul lor'', indică o declaraţie a ministerului postată pe Telegram.
  • Ultimatum pentru cucerirea Donbasului - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a refuzat marţi să comenteze articolele de presă care, citând serviciile secrete ucrainene, afirmă că Vladimir Putin i-ar fi ordonat generalului Valeri Gherasimov, şeful Statului Major rus şi comandant al războiului din Ucraina, să cucerească regiunea ucraineană Donbas până în martie 2023: „Nu, nu aş putea (comenta) şi nu am nici cea mai mică intenţia de a o face".
  • Un consilier al lui Zelenski a demisionat - Un consilier prezidențial ucrainean a demisionat după ce a făcut comentarii controversate privind racheta rușilor care a lovit un bloc de apartamente din Dnipro. Oleksii Arestovici a declarat inițial că sistemul ucrainean de apărare antiaeriană a doborât racheta rusească Kh-22. Aceste comentarii au fost rapid preluate de propagandiștii ruși, care au susținut că imobilul a fost lovit de o rachetă de apărare ucraineană. Fostul consilier prezidențial a spus ulterior că Ucraina nu avea capacitatea de a doborî tipul de rachetă lansat de Rusia.
  • 9.000 de morți - Peste 9.000 de civili, inclusiv 453 de copii, au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei, a declarat marţi, la forumul economic de la Davos, un consilier prezidenţial ucrainean de rang înalt. Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului are alt bilanţ, cu peste 7.000 de civili omorâţi.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Patriot din Olanda pentru Ucraina - Premierul olandez, Mark Rutte, a anunţat marţi, în cursul vizitei la Washington, intenţia de a furniza un sistem antiaerian şi antibalistic Ucrainei: „Avem intenţia de a ne alătura iniţiativei Germaniei şi Statelor Unite de a furniza rachete Patriot Ucrainei. Nu putem accepta niciodată ca preşedintele Vladimir Putin şi Rusia să scape cu acest lucru, avem responsabilitatea de a-i aduce în faţa justiţiei”.
  • Apelul ONU - Secretarul General al ONU a condamnat ferm atacul Rusiei asupra unei mari clădiri rezidenţiale din oraşul ucrainean Dnipro şi care s-a soldat cu cel puţin 41 de civili morţi, inclusiv trei copii, şi cel puţin 75 de răniţi. Într-o declaraţie, purtătorul de cuvânt a reiterat că "atacurile împotriva civililor şi a infrastructurii civile încalcă dreptul umanitar internaţional. Ele trebuie să înceteze imediat".
  • Steagurile ruse şi belaruse, interzise la Australian Open - Federaţia Australiană de Tenis a interzis prezenţa steagurilor ruseşti şi belaruse pe terenurile de la Australian Open. Decizia a fost luată după o solicitare în acest sens a ambasadorului Ucrainei în Australia.
  • Olena Zelenska, discurs la Davos - Soția președintelui ucrainean Olena Zelenska a avertizat la Davos că Rusia va încerca să își extindă războiul și în alte țări și că "nu a intenționat niciodată să se limiteze la granițele Ucrainei". "Acest război poate merge mai departe", a declarat ea. Adresându-se liderilor mondiali, ea a spus că lumea ar trebui să lucreze pentru a evita o "criză globală la scară largă, totală".
  • Zelenski a scăpat din 12 tentative de asasinare - Chris Whipple, autorul mai multor volume despre președinții americani, spune că Zelenski a scăpat din peste 12 tentative de asasinare de la începerea războiului, în februarie 2022. Cel puțin două dintre acestea au fost împiedicate cu ajutorul informațiilor oferite de șeful CIA, în timpul unei întâlniri secrete de la Kiev. Detalii AICI.
  • „Război fierbinte” între Rusia și NATO - În ultima vreme, presa de la Kremlin vorbește tot mai insistent despre inevitabilitatea unei confruntări directe între Federația Rusă și NATO, iar evenimentele par să confirme faptul că presa nu glumește și chiar că este autorizată de la Kremlin să facă asemenea afirmații periculoase. Detalii AICI.
  • Serbia cere Rusiei să nu-i mai ia cetăţenii la război - Rusia ar trebui să-şi oprească eforturile de a recruta sârbi online pentru a lupta alături de grupul ei paramilitar Wagner în Ucraina, a declarat preşedintele sârb Aleksandar Vucic, care a criticat site-urile şi grupurile social media care publică reclame în limba sârbă în care grupul Wagner cheamă voluntari să i se alăture. Unii voluntari sârbi au participat la lupte alături de forţe proruse în Ucraina în 2014 şi 2015. Legislaţia Serbiei interzice participarea cetăţenilor săi în conflicte din străinătate şi mai multe persoane au fost condamnate pentru încălcarea ei.
  • Întâlnire importantă SUA-Ucraina - Şeful Statului Major Interarme din Statele Unite, generalul Mark Milley, s-a întâlnit marţi, în sud-estul Poloniei, cu omologul său din Ucraina, Valerii Zalujnii. „Am prezentat nevoile urgente ale forţelor armate ucrainene pentru accelerarea victoriei", a declarat generalul Zalujnii.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇