Marea Britanie se mișcă rapid și trimite în Ucraina 14 tancuri de luptă Challenger 2 și 30 de tunuri. Zelenski: E cu adevărat ce avem nevoie

Marea Britanie se mișcă rapid și trimite în Ucraina 14 tancuri de luptă Challenger 2 și 30 de tunuri. Zelenski: E cu adevărat ce avem nevoie

Marea Britanie se mișcă rapid și va trimite Ucrainei tancurile de luptă Challenger 2 promise chiar în săptămânile următoare. De asemenea, vor fi trimise și tunuri și va începe instruirea forțelor ucrainene pentru folosirea acestora.

Biroul prim-ministrului britanic Rishi Sunak a anunţat sâmbătă seara că Marea Britanie va trimite 14 dintre principalele sale tancuri de luptă, Challenger 2, împreună cu sprijin suplimentar de artilerie în Ucraina, fără a ţine cont de criticile Ambasadei Ruse la Londra, transmite Reuters.

ADVERTISING

O escadrilă de 14 tancuri Challenger 2 va intra în ţară în săptămânile următoare şi vor urma aproximativ 30 de tunuri AS90 autopropulsate, operate de cinci tunari.

Marea Britanie va începe, de asemenea, instruirea forţelor ucrainene pentru a folosi tancurile şi tunurile în zilele următoare.

”Pe măsură ce poporul Ucrainei se apropie de cel de-al doilea an de viaţă sub un bombardament rusesc necruţător, prim-ministrul este dedicat să se asigure că Ucraina câştigă acest război”, a declarat un purtător de cuvânt al premierului.

ADVERTISING

”Alături de cei mai apropiaţi consilieri militari ai săi, el a analizat imaginea militară, a analizat impactul strategic al sprijinului Regatului Unit şi a identificat o fereastră în care crede că Regatul Unit şi aliaţii săi pot avea un impact maxim”.

Anunţul urmează unui apel telefonic cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a avut loc mai devreme sâmbătă, în timpul căruia Sunak ”a subliniat ambiţia Regatului Unit de a intensifica sprijinul nostru pentru Ucraina, inclusiv prin furnizarea de tancuri Challenger 2 şi sisteme de artilerie suplimentare”.

ADVERTISING

Biroul lui Sunak a declarat la începutul acestei săptămâni că Marea Britanie îşi va coordona sprijinul cu aliaţii, după ce Germania, Franţa şi Statele Unite au indicat săptămâna trecută că vor furniza vehicule blindate Ucrainei.

Biroul a mai spus că ministrul Apărării va informa luni Parlamentul britanic cu detalii despre sprijinul de securitate.

Ambasada Rusiei la Londra a declarat că decizia de a trimite tancurile va prelungi confruntarea, va duce la mai multe victime, inclusiv civili, şi este o dovadă ”a implicarii tot mai evidente a Londrei în conflict”.

”În ceea ce priveşte tancurile Challenger 2, este puţin probabil ca acestea să ajute Forţele Armate ale Ucrainei să schimbe valul pe câmpul de luptă, dar vor deveni o ţintă mare legitimă pentru artileria rusă”, a spus ambasada, potrivit comentariilor citate de agenţia de presă TASS.

Challenger 2 este un tanc de luptă conceput pentru a ataca alte tancuri şi este funcțional în armata britanică din 1994. Challenger 2 a fost utilizat în Bosnia şi Herţegovina, Kosovo şi Irak.

”Primul ministru şi preşedintele Zelenski au salutat alte angajamente internaţionale în acest sens, inclusiv oferta Poloniei de a furniza o companie de tancuri Leopard”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Sunak.

Zelenski, în mesajul său video de noapte, publicat înainte de anunţul detaliat britanic, a numit ajutorul aşteptat ”important” pentru apărarea Ucrainei.

”Este cu adevărat ceea ce este nevoie. Şi cred că decizii similare vor fi luate în continuare de alţi parteneri – cei care înţeleg de ce un astfel de rău nu i se poate acorda o singură şansă”, a spus Zelenski.

Iată cum ar putea tancurile britanice să-i deschidă Ucrainei calea spre victorie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇