Marea Britanie va furniza Ucrainei tancuri Challenger 2, devenind prima ţară care trimite tancuri grele de factură occidentală pentru a ajuta Kievul în faţa invaziei ruse
Anunțul a fost făcut sâmbătă de Downing Street, relatează AFP.
Într-o convorbire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, prim-ministrul britanic Rishi Sunak a subliniat "voinţa Regatului Unit de a-şi intensifica sprijinul pentru Ucraina, în special prin furnizarea de tancuri Challenger 2 şi sisteme de artilerie suplimentare", a precizat Downing Street într-un comunicat.
Preşedintele Zelenski a mulţumit Regatului Unit pe Twitter pentru că a luat decizii care "nu numai că ne vor întari pe câmpul de luptă, dar vor trimite şi semnalul potrivit altor parteneri".
Guvernul britanic nu precizează câte tancuri intenţionează să trimită la Kiev dar mai multe mass-media britanice menţionează numărul de 12 Challenger 2, dintre care patru ar urma să fie trimise imediat şi alte opt în termen scurt.
Cei doi lideri au subliniat, în cadrul convorbirii lor, "nevoia de a profita" de recentele victorii ucrainene care "au respins trupele ruse".
Cum ar putea tancurile britanice să-i deschidă Ucrainei calea spre victorie
De la începutul invaziei ruse, în urmă cu aproape un an, aliaţii europeni ai Kievului au livrat deja aproape 300 de tancuri sovietice modernizate, dar nu încă tancuri grele construite în Occident, în pofida solicitărilor repetate din partea Ucrainei.
Moscova zice că tancurile britanice nu vor inversa situația pe front
Replica Rusiei a venit în foarte scurt timp. Diplomaţia rusă a dat asigurări că trimiterea în Ucraina de tancuri grele britanice Challengers 2, anunţată de Londra, nu va face decât "să intensifice" luptele şi are şanse mici de a inversa situaţia pe front, relatează AFP, citat de Agerpres.
"Trimiterea de tancuri nu va grăbi în niciun caz încetarea ostilităţilor militare, ci doar le va intensifica, provocând noi victime", a indicat ambasada Rusiei la Londra într-un comunicat, adăugând că este "puţin probabil" ca aceste tancuri să ajute armata ucraineană să "întoarcă situaţia pe câmpul de luptă".
Rusia a lansat încă un val de rachete asupra Ucrainei
Sâmbătă după amiază, după anunțul făcut de Marea Britanie, Rusia a lansat un al doilea val de rachete asupra Ucrainei, forţând oamenii să se adăpostească în timp ce sirenele răsunau în toată ţara. Atacul vine la doar câteva ore după atacurile aeriene de dimineaţă, care au lovit infrastructura critică din Kiev şi oraşul estic Harkov, transmite Reuters, citat de News.ro
Autorităţile din Mikolaiv, oraşul vestic Lvov şi portul Odesa, de la Marea Neagră, au declarat că apărarea antiaeriană încearcă să doboare rachetele care sosesc.
S-au auzit explozii în regiunea centrală Vinniţa, a informat postul public ucrainean Suspilne.
Al doilea atac de sâmbătă a avut loc la câteva ore după ce jurnaliştii Reuters au auzit o serie de explozii la Kiev, dimineaţa, înainte ca sirena raidului aerian să sune, ceea ce este extrem de neobişnuit.
Purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene, Yuri Ihnat, a declarat că rachetele Rusiei au fost probabil lansate de-a lungul unei traiectorii balistice înalte, în buclă, dinspre nord, ceea ce ar explica de ce sirena raidului aerian nu a sunat.
Ucraina nu este capabilă să identifice şi să doboare rachete balistice, a declarat el pentru publicaţia online Ukrainska Pravda.
Amploarea oricăror pagube sau victime în al doilea val nu este încă clară.
Atacurile de sâmbătă au avut loc în timp ce forţele ucrainene şi ruse se luptau pentru controlul Soledar, un mic oraş minier de sare din estul Ucrainei, care de câteva zile a fost centrul unui atac necruţător rusesc.
Rusia a declarat vineri că forţele sale au preluat controlul asupra Soledarului, ceea ce ar fi un succes rar pentru Moscova, după luni de zile de înfrângeri pe câmpul de luptă, dar Kievul a spus că trupele sale încă luptă în oraş.
Reuters nu a putut verifica imediat situaţia din Soledar.