Ziua 246 de război: Ucraina are probleme cu energia. Putin - cel mai periculos moment. Rusia amenință sateliții

Ziua 246 de război: Ucraina are probleme cu energia. Putin - cel mai periculos moment. Rusia amenință sateliții

În ziua 246 de război s-au dat lupte dure lângă Bahmut, oraş din regiunea Doneţk în estul Ucrainei, o ţintă prioritară pentru armata rusă de luni de zile.

Forțele ruse au bombardat din nou regiunea Kiev noaptea trecută. Autoritățile capitalei Ucrainei au emis alerte de raid aerian, îndemnând locuitorii să caute adăpost.

Și orașul Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, a fost bombardat. Primarul interimar, Anatoli Kurtev, a anunțat că în urma atacului a izbucnit un incendiu.

Iar Ucraina se pregătește pentru un posibil viitor atac lansat din Belarus. Au fost întărite forțele în regiunea de nord, pentru a contracara orice posibil atac rusesc de peste graniță.

ADVERTISING

Mișcările de pe front:

  • Kievul a fost bombardat din nou - Forțele ruse au bombardat din nou regiunea Kiev noaptea trecută, potrivit presei locale și oficialilor regionali. Guvernatorul regional de la Kiev, Oleksi Kuleba, nu a dezvăluit locația atacului, dar a spus că salvatorii sunt la fața locului. ”Rușii terorizează regiunea Kiev. Avem mai multe explozii. La fața locului se află salvatorii și toate serviciile de urgență”, a scris el pe Telegram. Autoritățile orașului Kiev au emis alerte de raid aerian, îndemnând locuitorii să caute adăpost.
  • Forțele ruse au bombardat și orașul Zaporojie, din sud-estul Ucrainei. Primarul interimar, Anatoli Kurtev, a anunțat că forțele ruse au bombardat orașul, provocând un incendiu.
  • Lupte acerbe se dau lângă Bahmut, oraş din regiunea Doneţk în estul Ucrainei, o ţintă prioritară pentru armata rusă de luni de zile. "Situaţia din prima linie nu cunoaşte schimbări semnificative. În regiunea Doneţk, lângă Bahmut şi Avdiivka, au loc lupte extrem de acerbe", a spus preşedintele Volodimir Zelenski.
  • Forțele ucrainene au doborât aproape 250 de elicoptere rusești de la începutul războiului, a anunțat Volodimir Zelenski. ”Numărul total de elicoptere rusești doborâte se apropie deja de 250. Rusia nu va putea recupera aceste pierderi. Mulțumesc tuturor luptătorilor noștri”, a spus președintele Ucrainei.
  • Atac din Belarus? - Ucraina se pregătește pentru un posibil viitor atac lansat din Belarus. ”Au fost întărite forțele în regiunea de nord, lângă Belarus, pentru a contracara orice posibil atac rusesc de peste graniță”, a declarat șeful adjunct al Statului Major al Kievului, Oleksii Hromov: Belarus este principalul aliat al Rusiei în război.
  • Rețeaua electrică a fost afectată - Loviturile ruse asupra rețelei electrice ucrainene au continuat și au provocat noi pagube, a anunțat agenția națională de energie Ukrenergo.
  • Restricții de curent - Kievul și alte regiuni se vor confrunta cu pene de curent mai lungi decât cele planificate după noile atacuri aeriene lansate de ruși, potrivit Reuters. Este vorba de regiunile centrale Kiev, Zhytomyr și Cherkasy, dar și în regiunea nordică Chernihiv.
  • Atacuri cu drone la Kiev - Noi atacuri cu drone au avut loc în regiunea Kiev, unde mai multe elemente de infrastructură au fost avariate. Dronele sunt de fabricație iraniană, spun ucrainenii.
ADVERTISING

Alte informații relevante:

  • ”Bomba murdară” - Rusia a folosit o fotografie din Slovenia datată 2010 pentru a susţine pe Twitter afirmaţiile despre o „bombă murdară” care ar fi pregătită de Ucraina, a declarat miercuri guvernul sloven. Utilizarea fotografiei "a fost făcută necorespunzător şi fără aprobarea autorităţilor slovene", a declarat Dragan Barbutovski, consilier al biroului premierului Robert Golob. Detalii AICI
  • Noi sancțiuni ale SUA - Statele Unite au sancţionat doi ologarhi din Republica Moldova, Ilan Şor şi Vladimir Plahotniuc, şi mai multe alte persoane pe care le suspectează de amestec din partea Rusiei sau de corupţie în această ţară mică vecină cu România şi Ucraina.
  • Inspecție la Nord Stream - Apărarea suedeză a anunţat o nouă inspecţie în zona celor patru scurgeri de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în septembrie, într-un presupus sabotaj. Această nouă examinare - organizată la iniţiativa Forţelor armate suedeze - este independentă faţă de ancheta judiciară în curs, după descoperirea celor patru scurgeri, la sfârşitul lui septembrie.
  • Cel mai periculos moment - Lumea a intrat în deceniul său cel mai periculos şi imprevizibil după al Doilea Război Mondial, a spus preşedintele rus Vladimir Putin, într-un discurs în care a acuzat Occidentul că urmăreşte să-şi menţină dominaţia asupra planetei. Despre agresiunea asupra Ucrainei a spus că este parte din ''schimbarea tectonică a ordinii mondiale''. Detalii AICI.
  • Rusia amenință sateliții - Rusia a amenințat, la ONU, că va distruge sateliții occidentali folosiți pentru a ajuta Ucraina, pentru că infrastructurile cvasi-civile pot fi o ţintă legitimă într-un atac ca represalii. Detalii AICI.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇