Ziua 222 de război: Rusia se joacă cu „arma Apocalipsei”, Ucraina continuă să elibereze teritorii

Ziua 222 de război: Rusia se joacă cu „arma Apocalipsei”, Ucraina continuă să elibereze teritorii

Ziua 222 de război aduce vești bune despre avansul ucrainenilor, pe măsură ce situația în armata Rusiei pare dominată de haos.

Înfrângerea de la Liman a coborât și mai mult moralul soldaților ruși, iar în Rusia frica de mobilizare îi face pe mulți să recurgă la gesturi extreme: un bărbat s-a sinucis, mulți încearcă să dea mită ca să scape, iar o elevă de liceu a încercat să dea foc unui centru de recrutare.

Asta nu pare să-i afecteze pe liderii de la Moscova, care merg înainte cu războiul și anexările, astăzi acestea fiind adoptate în unanimitate în Duma de Stat. Mai e nevoie doar de doi pași și procedura ar putea fi finalizată chiar mâine. Doar că granițele bucăților anexate nu sunt clare nici la Kremlin, Dmitri Peskov anunțând că e luată în calcul o nouă consultare a populației pentru ca acestea să fie stabilite.

Teama nucleară este în creștere, mai ales după ce a fost observat că rușii au scos pentru teste temutul submarin Belgorod, care este echipat cu rachete nucleare Poseidon, capabile să distrugă orașe ca New York sau Los Angeles. Nu există sisteme de apărare pentru ele, astfel că sunt cunoscute drept „arma Apocalipsei”. De cealaltă parte, fostul șef al CIA David Petraeus a avertizat că NATO ar distruge trupele Rusiei în câteva zile, dacă Putin ar îndrăzni să folosească arme nucleare în Ucraina.

ADVERTISING

Noutăți pe tema anexărilor

  • Anexarea merge înainte - Duma de Stat a Rusiei a ratificat luni cu unanimitate de voturi tratatele de anexare a celor patru regiuni ucrainene Zaporojie, Herson, Donețk și Lugansk. Mai e nevoie doar de doi pași și procedura ar putea fi finalizată chiar mâine. Detalii AICI.
  • Rușii vor să înghită și ce n-au cucerit - Pavel Krașeninnikov, președintele Comisiei Legislative din Duma de Stat, spune că Rusia va anexa Zaporojie în granițele sale administrative și regiunea Herson împreună cu două districte din regiunea Nikolaev - Snigirevski and Aleksandrovski. Amintim că, cel puțin în Zaporojie, nu toată regiunea este sub ocupația rușilor.
  • Confuzie pe teritorii - Culmea este că Rusia va „consulta" populaţia pentru a stabili frontierele regiunilor anexate Herson şi Zaporojie, în sudul Ucrainei, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, deci practic nici nu ştie ce teritoriu susţine că a anexat.
  • Protest diplomatic - Ambasadorii ruși sunt convocați de țările unde activează, pentru a fi înștiințați de opoziția față de referendumurile și anexările realizate de Moscova. Luni acest lucru s-a întâmplat în Polonia, iar în zilele anterioare au făcut asta și oficialii din Letonia, Suedia, Danemarca, Italia, Germania și Marea Britanie.
  • Ce se va întâmpla cu cetățenia locuitorilor din cele 4 regiuni - În timp ce granițele exacte pe care Rusia încearcă să le stabilească în Ucraina prin anexarea celor 4 regiuni rămân neclare, există, de asemenea, puține informații despre ce se va întâmpla cu cetățenia locuitorilor din zonele pe care Rusia le revendică. Agenția de presă rusă de stat Tass a relatat că, una dintre prevederile tratatelor de anexare aprobate astăzi de Duma de stat este: ”Cetăţenii Ucrainei, ai altor ţări şi apatrizii care locuiesc în noi regiuni sunt recunoscuţi ca cetăţeni ai Rusiei, cu excepţia celor care, în termen de o lună, îşi declară dorinţa de a-şi păstra cetăţenia existentă sau de a rămâne apatrizi”.
ADVERTISING

Situația pe front

  • Ucraina avansează - Zelenski a anunțat că încă două localități din regiunea Herson au fost eliberate de sub ocupația rusă, Arkhangelsk and Miroliubovka.
  • Atac rusesc la Zaporojie și Dnepropetrovsk - Rușii au lansat 10 rachete asupra orașului Zaporojie și alte două sate neocupate din regiune. Mai multe clădiri au fost avariate, inclusiv un centru de reabilitare unde învățau copii cu nevoi speciale. O persoană a fost rănită.
  • În regiunea Dnepropetrovsk rușii au bombardat districtele Nikopol, Krivoi Rog și Dniprovski. Mai multe blocuri și case au fost avariate, precum și o conductă de gaz, un depozit agricol și rețeaua de electricitate, dar, din fericire, nimeni nu a fost rănit.
  • Americani torturați - Veteranii americani Alex Dryuke și Andy Tai Huynh, care au stat mai bine de 3 luni prizonieri după ce au luptat pentru ucraineni, au povestit pentru Washington Post torturile la care au fost supuși de militarii ruși. Au fost întrebați continuu dacă lucrează pentru CIA, ținuți în genunchi pentru lungi perioade de timp sau în picioare întreaga noapte, fără să fie lăsați să doarmă, și bătuți crunt. Au fost puși să dea interviuri, cu pistolul la tâmplă, pentru propaganda rusă și să vorbească despre corupția din administrația de la Kiev. „De multe ori mi-am dorit să mor”, spune unul Dryuke.
  • Atac pe teritoriu rus - Guvernatorul regiunii Belgorod a anunțat că o femeie a murit după ce forțele ucrainene au bombardat un sat de la graniță.
ADVERTISING

Amenințarea nucleară

  • Rușii se joacă cu arma Apocalipsei - La Repubblica scrie că țările NATO au fost avertizate de conducerea Alianței că submarinul nuclear Belgorod a părăsit baza și a făcut teste în Marea Albă. Submarinul e echipat cu rachete nucleare Poseidon. Dacă ar fi trase, acestea ar genera tsunami-uri radioactive de 500 de metri, care ar afecta apele și țărmurile decenii la rând. Orașe ca New York sau Los Angeles ar putea fi distruse cu aceste rachete împotriva cărora nu există niciun fel de sistem de apărare, motiv pentru care sunt numite armele Apocalipsei.
  • NATO ar anihila forțele Rusiei în câteva zile - Generalul american în rezervă David Petraeus, fost șef al CIA, a estimat că NATO ar distruge trupele Rusiei în câteva zile, dacă Putin folosește arme nucleare în Ucraina: „Ipotetic vorbind, vom răspunde conducând un efort colectiv NATO care ar anihila fiecare forță convențională a Rusiei pe care o putem vedea și identifica pe frontul din Ucraina și de asemenea în Crimeea și fiecare navă din Marea Neagră”. Detalii AICI.

Mobilizarea merge din rău în mai rău

  • Kadîrov își trimite copiii minori în război - Liderul cecen Razman Kadîrov susține că toți cei trei fii minori ai săi vor merge la război. Ei au 14, 15 și 16 ani: „Akhman, Eli și Adam sunt pregătiți să-și arate priceperea. Nu glumesc. E timpul să arate ce pot într-o luptă adevărată și asta e dorința lor, eu doar o primesc cu bucurie. Curând vor merge pe front și vor fi trimiși în cele mai dure sectoare”.
  • Sinucidere după mobilizare - Un bărbat de 46 de ani din Kurgan, regiunea Sverdlovsk, s-a sinucis într-o bază de antrenament unde ajunsese după ce a fost mobilizat pe 26 septembrie.
  • Elevă arestată - O elevă de clasa a 11-a a fost arestată în Kazan după ce a încercat să dea foc unui centru de recrutare. Ea era „înarmată” cu 3 cocktail-uri Molotov și apucase să arunce două dintre ele, doar că nu a nimerit clădirea.
  • Mită pentru a scăpa de mobilizare - Încă un tânăr jucător de hockey, sportul preferat al lui Vladimir Putin, a fost condamnat după ce a încercat să dea mită ca să scape de mobilizare. Instanța a decis ca atacantul Vladislav Lukin să plătească o amendă de 2,2 milioane de ruble. Anterior, Anvar Suleimanov primise o condamnare de 5 ani cu suspendare, iar Mikhail Vorobiov o amendă de 2 milioane de ruble.
  • Moldova triază rușii la graniță - Autoritățile de la Chișinău au anunțat că întăresc controalele la granițe și rușii vor fi întrebați care este scopul călătoriei, ce fonduri au disponibile pentru a trăi acolo și dacă au bilet de întoarcere. Cei care ridică suspiciuni nu sunt lăsați să intre și deja mai mulți ruși au fost întorși de la graniță.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇