Ce se va întâmpla cu cetățenia locuitorilor din cele 4 regiuni din Ucraina pe care Rusia le revendică

Ce se va întâmpla cu cetățenia locuitorilor din cele 4 regiuni din Ucraina pe care Rusia le revendică

În timp ce granițele exacte pe care Rusia încearcă să le stabilească în Ucraina prin anexarea celor 4 regiuni rămân neclare, există, de asemenea, puține informații despre ce se va întâmpla cu cetățenia locuitorilor din zonele pe care Rusia le revendică.

„Un pașaport rusesc este o armă a inamicului și trebuie distrus pe teritoriul nostru”, a scris pe Telegram Irina Vereshchuk, ministrul reintegrării teritoriilor ocupate temporar, potrivit The Guardian.

Ea a anunțat că a fost aprobat un „proiect de lege privind răspunderea penală pentru situațiile în care ucrainenii sunt forțați să își facă pașapoarte rusești”.

ADVERTISING

Agenția de presă rusă de stat Tass a relatat că, una dintre prevederile tratatelor de anexare aprobate astăzi de Duma de stat este: ”Cetăţenii Ucrainei, ai altor ţări şi apatrizii care locuiesc în noi regiuni sunt recunoscuţi ca cetăţeni ai Rusiei, cu excepţia celor care, în termen de o lună, îşi declară dorinţa de a-şi păstra cetăţenia existentă sau de a rămâne apatrizi”.

În plus, Tass scrie că ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Evgheni Ivanov, a declarat, întrebat despre introducerea vizelor pentru cetățenii Ucrainei din aceste regiuni, că „Nu există astfel de planuri”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Duma de Stat a Rusiei a ratificat, luni, tratatele de anexare a celor patru regiuni ucrainene Zaporojie, Herson, Donețk și Lugansk.

Toate cele patru documente trimise vineri spre ratificare de Vladimir Putin au fost adoptate cu unanimitate de voturi.

Procedura de anexare a început săptămâna trecută, când, odată cu anunțarea rezultatelor referendumurilor organizate de ruși în condiții nedemocratice, liderii separatiști i-au cerut lui Putin să accepte alipirea.

Joi noapte Putin a recunoscut independența teritoriilor și vineri, într-o ceremonie fastuoasă organizată la Kremlin, a semnat cu cei patru lideri separatiști tratatele de anexare.

ADVERTISING

Apoi Curtea Constituțională a Rusiei a validat la rându-i documentele. După votul de astăzi al deputaților ruși, mai sunt de îndeplinit doar doi pași pentru ca toate formalitățile prevăzute în legislația rusă să fie îndeplinite. Tratatele trebuie aprobate și de Consiliul Federației Ruse, ceea ce se va întâmpla marți, după care Putin le va promulga.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇