Consiliul de Securitate al ONU nu a putut condamna anexările. Rusia și-a exprimat dreptul de veto, a fost singura țară care s-a opus

Consiliul de Securitate al ONU nu a putut condamna anexările. Rusia și-a exprimat dreptul de veto, a fost singura țară care s-a opus

Rusia a respins vineri prin veto o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care ar fi condamnat pretinsa anexare de către Rusia a patru regiuni ucrainene după așa-zisele referendumuri privind aderarea la Federația Rusă, scrie CNN.

Rezoluția ar fi denunțat „organizarea de către Rusia a unor așa-zise referendumuri ilegale în regiuni din cadrul granițelor recunoscute la nivel internațional ale Ucrainei” și ar fi declarat că referendumurile „nu au nicio valabilitate”.

Rezoluția ar fi cerut, de asemenea, Rusiei "să își retragă imediat, complet și necondiționat toate forțele militare de pe teritoriul Ucrainei din cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional".

ADVERTISING

Rusia a fost singura țară care s-a opus rezoluției.

Zece țări au votat în favoarea ei: Albania, Franța, Ghana, Irlanda, Kenya, Mexic, Norvegia, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit și Statele Unite.

Patru țări s-au abținut: Brazilia, China, Gabon și India.

Înaintea votului, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield - care a prezentat rezoluția împreună cu colegul său albanez - a declarat că aceasta este aliniată la obiectivele Consiliului de Securitate de apărare a suveranității, de protecție a integrității teritoriale și de asigurare a păcii și securității.

ADVERTISING

"Vorbim despre un stat membru al ONU, un membru al Consiliului de Securitate, care încearcă să anexeze o parte a altui stat prin forță", a declarat Thomas-Greenfield. "Rezultatele acestor referendumuri false au fost predeterminate la Moscova și toată lumea știe acest lucru".

Vasily Nebenzya, ambasadorul Rusiei la ONU, a declarat că rezultatele au vorbit de la sine. "Majoritatea covârșitoare a celor care au votat au susținut integrarea acestor regiuni în Rusia", a spus el.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇