Duma de Stat a votat în unanimitate anexările celor 4 regiuni din Ucraina

Duma de Stat a votat în unanimitate anexările celor 4 regiuni din Ucraina

Duma de Stat a Rusiei a ratificat, luni, tratatele de anexare a celor patru regiuni ucrainene Zaporojie, Herson, Donețk și Lugansk.

Toate cele patru documente trimise vineri spre ratificare de Vladimir Putin au fost adoptate cu unanimitate de voturi, potrivit Meduza.io.

Procedura de anexare a început săptămâna trecută, când, odată cu anunțarea rezultatelor referendumurilor organizate de ruși în condiții nedemocratice, liderii separatiști i-au cerut lui Putin să accepte alipirea.

Joi noapte Putin a recunoscut independența teritoriilor și vineri, într-o ceremonie fastuoasă organizată la Kremlin, a semnat cu cei patru lideri separatiști tratatele de anexare.

ADVERTISING

Apoi Curtea Constituțională a Rusiei a validat la rându-i documentele. După votul de astăzi al deputaților ruși, mai sunt de îndeplinit doar doi pași pentru ca toate formalitățile prevăzute în legislația rusă să fie îndeplinite. Tratatele trebuie aprobate și de Consiliul Federației Ruse, ceea ce se va întâmpla marți, după care Putin le va promulga.

Culmea este că Rusia va "consulta" populaţia pentru a stabili frontierele regiunilor anexate Herson şi Zaporojie, în sudul Ucrainei, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, deci practic nici nu ştie ce teritoriu susţine că a anexat.

ADVERTISING

Cele 4 regiuni vizate reprezintă 18% din teritoriul Ucrainei. Este cea mai mare anexare de teritorii în Europa de la Hitler încoace, liderul de la Kremlin motivând asta prin „tragedia” reprezentată de destrămarea Uniunii Sovietice, care ar fi lăsat milioane de ruși sinistrați în țări pe care nu le cunoșteau.

În discursul plin de ură de peste 40 de minute de vineri, Putin a acuzat statele occidentale în special SUA, că vor să sărăcească și să omoare cetățenii ruși. Ba chiar i-a acuzat că sunt responsabili de exploziile care au avariat Nord Stream 1 și 2 și au provocat scurgeri de gaze în Marea Baltică.

ADVERTISING

Apoi, liderul de la Kremlin a venit pe scena concertului organizat în Piața Roșie pentru a sărbători anexarea și a cântat imnul Rusiei alături de artişti şi de liderii pro-ruşi ai celor patru regiuni, promițându-le rușilor că „victoria va fi a noastră”.

Nu pare că aceștia l-au crezut în mod special, mai ales după ce a doua zi soldații ruși au fost striviți și alungați de forțele Kievului în orașul Liman, un punct esențial pentru Moscova în regiunea pe care vrea să o anexeze. Astfel, în Rusia continuă fuga de mobilizare, mulți ruși recurgând la gesturi extreme pentru a scăpa de război.

Ziua 222 de război: Rusia se joacă cu „arma Apocalipsei”, în timp ce ucrainenii câștigă teren


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇