Ziua 210, în care Putin a decis ca 300.000 de oameni să devină criminali sau să moară. Rușii protestează, el îi elogiază pe Lenin și Stalin

Ziua 210, în care Putin a decis ca 300.000 de oameni să devină criminali sau să moară. Rușii protestează, el îi elogiază pe Lenin și Stalin

Ziua 210 va rămâne în istorie, dar mai ales în memoria rușilor, ca ziua în care Putin și-a obligat poporul să lupte în război, condamnând, printr-o semnătură pe un decret, 300.000 de oameni să devină criminali.

Anunțul a creat haos în țară. Mulți ruși s-au bătut pe bilete de avion, epuizate pentru ziua în curs și următoarele două în doar câteva minute. Alții s-au mobilizat pentru proteste și au înaintat petiții anti-război, fără să le mai pese că vor fi arestați și riscă până la 15 ani de închisoare. Și poliția a intervenit în forță, primind ordin să înăbușe manifestațiile. Până la ora 22:00, numărul celor săltați de forțele de ordine trecuse de 1.200, în 38 de orașe.

De la vârful statului, deputații, care sunt feriți de pericolul mobilizării, au fost încurajați să se ofere voluntar, că să le dea un exemplu rușilor. Nu s-a înghesuit nimeni. Și fiul purtătorului de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, dar și cel al premierului Mihail Mișustin par că vor să fenteze mobilizarea. În schimb, în multe regiuni rușii de rând deja au început să fie chemați la arme, iar mulți dintre bărbații eligibili care au încercat să plece din țară au fost întorși de la granițe sau din aeroporturi.

Liderii lumii au reacționat în forță, amenințându-l pe Putin cu consecințe extrem de grave. Majoritatea e reunită la Adunarea Generală a ONU, la New York, unde a ajuns după-amiază și Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe urmând să susțină un discurs zilele următoare.

Spre seară a avut loc și un schimb important de prizonieri, mediat cu ajutorul Turciei și Arabiei Saudite. În urma negocierilor, Ucraina a eliberat 55 de prizonieri ruși, dar și pe Viktor Medveciuk, oligarhul ucrainean cunoscut drept „nașul lui Putin”, arestat de autoritățile de la Kiev în urmă cu 5 luni. A primit la schimb 215 militari ucraineni, inclusiv mai mulți dintre eroii Mariupolului. Printre aceștia din urmă se află și cinci comandanți ai Regimentului Azov, care intră sub protecția lui Erdogan și urmează să fie trimiși în Turcia. Au fost eliberați și 10 străini luați prizonieri de ruși, inclusiv cei doi britanici și un marocan ce fuseseră condamnați la moarte de separatiștii din Donețk.

ADVERTISING

Între timp, în Rusia, pe măsură ce furia cetățenilor tot crește, sus-pușii le transmit că cei trimiși pe front trebuie să aleagă moartea în caz că sunt încolțiți de ucraineni. Iar Putin a mai susținut un discurs în care i-a elogiat pe Lenin și Stalin pentru că au făcut din Rusia o mare putere, transmițând că e datoria fiecărui rus să lupte să o păstreze așa. Același mesaj a venit și de la capul Bisericii Ortodoxe Ruse, care a vorbit despre „unitatea sfintei Rusii”.

A fost activată și mașinăria de propagandă, care a programat pentru vineri pe întreg teritoriul Rusiei concerte, administrațiile locale primind ordin să adune cât mai mulți participanți care să-și arate susținerea pentru conducătorul iubit. Așa a făcut Putin și după ce a anunțat invazia. Rămâne de văzut dacă va merge și de data aceasta să își supună poporul cu pâine, circ și teroare, sau, așa cum au spus astăzi mulți analiști și lideri internaționali, „tocmai și-a bătut ultimul cui în sicriu”.

Vezi cele mai recente evoluţii despre războiul din Ucraina

Anunțul lui Putin și reacțiile liderilor lumii

  • Viața rușilor schimbată cu un discurs înregistrat - Vladimir Putin a anunțat miercuri dimineață mobilizarea parțială în Rusia și a făcut amenințări nucleare: „Nu este un bluf! Și țara noastră are arme de distrugere și sunt mult mai moderne decât cele ale NATO. Vom folosi toate mijloacele pentru a ne apăra”. Detalii AICI.
  • Numărătoarea paralelă a lui Șoigu - Imediat după discursul lui Putin, ministrul Apărării Serghei Șoigu a dezvăluit că în jur de 300.000 de ruși se încadrează la această mobilizare parțială, adică dublul trupelor pe care le-a trimis deja în Ucraina. El a anunțat și câți soldați ruși a pierdut până acum Rusia - 5.937. Cifra este extrem de mică, estimările Kievului și ale serviciilor de informații occidentale vorbesc de peste 55.000. Detalii AICI.
  • În primul val de mobilizare intră: soldații, marinarii, sergenții, brigadierii și personalul militar specializat în anumite capabilități și tehnologii de luptă - sub 35 de ani; subofițerii sub 50 de ani; maiorii, locotenent-coloneii, căpitanii de rang 2 și 3 sub 55 de ani; coloneii, căpitanii de rang 1 sub 60 de ani; ofițeri superiori sub 65 de ani.
  • Cum arată mobilizarea în Kursk - În regiunea Kursk vor fi mobilizați peste 1.000 de bărbați care să apere granițele și teritoriul rus. Autoritățile locale spun că în mai puțin de o lună cei mobilizați vor începe antrenamentul, după care își vor putea vedea de slujbele și viețile lor: „Dar la ziua X, ora Y, când îi vom chema, ei trebuie să se prezinte la ordin și să îndeplinească sarcinile alocate”.
  • Rușii trimiși în război fie mor, fie sunt trădători - Andrei Kartapolov, unul dintre deputații care au votat modificarea Codului Penal și au susținut nevoia mobilizării, a explicat că cei care sunt trimiși pe front trebuie să aleagă moartea în caz că sunt prinși, izolați de unitatea lor sau rămân fără muniție, altfel vor fi catalogați trădători: „Trebuie să ne iubim țara. Avem exemple de soldați care s-au aruncat în aer ca să ucidă militanți ucraineni. Uneori o moarte eroică e mai bună decât rușinea de a trăi cu stigma de trădător”.
  • Elogiul lui Putin pentru Lenin și Stalin - Într-un discurs susținut la Veliki Novgorod cu ocazia aniversării a 1.160 de ani de la întemeierea Rusiei, Putin i-a elogiat pe Lenin și Stalin, pentru că „au făcut Rusia o mare putere”: „Să fii un bun patriot este esența poporului rus și această calitate este demonstrată de cetățeni în timpul operațiunii speciale. Cu toții suntem responsabili de întărirea națiunii noastre”.
  • Prima reacție din partea lui Volodimir Zelenski a venit la aproape 7 ore de la anunțul lui Putin. Într-un interviu pentru Bild, președintele ucrainean spune că este clar că Rusia are problem cu comandanții și personalul militar: „Putin vrea să înece Ucraina în sânge, inclusiv sângele soldaților ruși. (…) Nu cred că va folosi arme nucleare, lumea nu-l va lăsa, dar există riscuri, nu-i putem citi gândurile. Mâine poate spune că, după Ucraina, vrea o bucată din Polonia, altfel folosim arme nucleare. Nu putem face astfel de compromisuri”. Detalii AICI.
  • SUA îl amenință pe Putin - Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a anunțat că SUA „iau în serios” ameninţarea nucleară în războiul rus din Ucraina și că Putin va suferi „consecințe grave dacă trece la fapte”.
  • Discurs dur al lui Biden la ONU - Ulterior, în discursul său de la ONU, Joe Biden a condamnat Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate, pentru cruzimea războiului din Ucraina: „Acest război este despre eliminarea dreptului Ucrainei de a exista ca stat, pur şi simplu, şi a dreptului Ucrainei de a exista ca popor. Oriunde ai fi, oriunde ai trăi, orice ai crede… Asta ar trebui să-ţi îngheţe sângele”.
  • Israelul le cere cetățenilor să fugă din Rusia - Israelul și-a somat cetățenii care încă se mai află în Rusia să plece de urgență.
  • Ironii de la liderii lumii - Liderii mondiali au reacționat mai degrabă ironic la amenințările nucleare ale lui Putin, pe care-l văd tot mai lipsit de putere. Detalii AICI.
  • România calmă și echilibrată - Din partea României a reacționat premierul Nicolae Ciucă, acesta exprimându-și regretul că s-au făcut amenințări nucleare chiar de Ziua Internațională a Păcii. El a spus că România menține o atitudine calmă și echilibrată și analizează noua fază în care a intrat războiul de la graniță. Detalii AICI.
  • România se antrenează pentru luptă - La câteva ore după declarația lui Ciucă, Armata Română a anunțat că vom vedea avioane militare zburând foarte aproape de sol, pentru că e nevoie de „antrenamente adecvate condiţiilor de luptă actuale”. Detalii AICI.
  • Lavrov la New York - Ministrul de Externe al Rusiei tocmai a ajuns la New York, unde participă la Adunarea Generală a ONU. El va ține un discurs pe 24 septembrie.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Rușii sfidează mobilizarea

  • Petiție anti-război - O petiție anti-mobilizare deschisă pe Change.org a strâns în câteve ore peste 200.000 de semnături.
  • Proteste și arestări - Primele proteste au început în Siberia și Orientul Îndepărtat. Și în Tomsk, Barnaul, Novosibirsk, Ekaterinburg, zeci de oameni au ieșit în stradă. În Moscova și numeroase alte orașe au fost anunțate proteste pentru ora 19:00, însă până atunci, deja fuseseră arestați peste 100 de oameni, în 14 orașe, inclusiv jurnaliști. Bilanțul de la ora 22:00 era de 1.200 de arestări, în 38 de orașe. Detalii AICI.
  • Apel la incendieri - ONG-urile anti-Kremlin îi încurajează pe rușii revoltați inclusiv să incendieze centrele de mobilizare. Detalii AICI.
  • Protest la Berlin - În capitala Germaniei, în jur de 250 de persoane s-au adunat pentru a protesta față de mobilizarea decretată de Putin.
  • Firmele protestează - Lanțul de magazine de bijuterii 585 Gold a trimis un email anti-război clienților săi: „Vladimir Putin a anunțat mobilizarea. Asta înseamnă că soții, copiii și tații voștri vor fi forțați să lupte în Ucraina, în războiul pe care Putin l-a început și îl pierde. Nu acceptați, nu fiți tăcuți, fiți oameni. Cumpărați aur mai târziu!”.
  • Sfaturi pentru evitarea mobilizării - Pe rețelele de socializare circulă liste cu sfaturi pentru cei care vor să evite mobilizarea și organizațiile care îi pot ajuta.
  • Fuga din țară - La doar câteva minute de la discursul lui Putin, toate zborurile directe spre Istanbul și Erevan pentru astăzi au fost epuizate. Iar la scurt timp, și pentru zilele de joi și vineri, aceeași situație producându-se în scurt timp și în cazul zborurilor spre Baku. Prețul biletelor a explodat.
  • Și în cazul trenurilor situația a fost aceeași. Din jurul prânzului companiile aeriene au oprit vânzarea de bilete pentru bărbații între 18 și 65 de ani, iar cei care încercau să iasă din țară cu trenul sau mașina au fost întorși de la graniță.
  • Granițe închise la vecini - Letonia a anunțat deja că nu va permite intrarea în țară a rușilor care fug de mobilizare.
  • Stare de alertă în poliție - La Moscova a fost declarată stare de alertă în rândul forțelor de ordine, polițiștii care aveau liber au fost chemați la muncă și începând cu ora 14:00 toți au primit ordin să fie echipați cu cască, scut și baston și pe poziții să reprime manifestațiile.
  • 15 ani de închisoare - Procuratura din Moscova i-a avertizat pe cetăţeni cu privire la participarea la protestele anti-mobilizare, amintindu-le că ar putea risca până la cincisprezece ani de închisoare, după modificările legislative adoptate de la începutul invaziei.
  • Hackerii protestează - Site-ul aeroportului Pulkovo din St. Petersburg a fost spart de hackeri, care au postat un mesaj anti-război.
  • 300.000 de criminali, la ordinul lui Putin - Televiziunea rusă independentă Dozhd, declarată agent străin de Kremlin, și-a început principalul program de știri al zilei cu un discurs anti-mobilizare: „Pentru început, 300.000 de oameni ar trebui să devină criminali, doar pentru că așa a decis Putin”.
ADVERTISING

Mobilizare voluntară la vârful țării, fără rezultat

  • Exemplu de susținere pentru Putin - Deputații Dumei de Stat și-au început ședința de azi intonând, în picioare imnul și, deși niciunul dintre ei nu e vizat de mobilizarea pe care au permis-o prin votul de ieri la modificarea Codului Penal, președintele Dumei, Viaceslav Volodin, i-a încurajat pe cei cu experiență să se ofere voluntari, pentru a da un exemplu poporului de susținere a lui Putin.
  • Și conducerea Serbank vrea să dea un exemplu și a trimis deja mesaje angajaților eligibili să se prezinte la centrele unde sunt mobilizați.
  • Fiul lui Peskov se sustrage - Printre cei care se încadrează în criteriile de mobilizare se numără și Nikolai Peskov, fiul purtătorului de cuvânt al lui Putin. El a fost sunat de un jurnalist care s-a dat drept un comisar și l-a invitat să se prezinte joi, la ora 10:00, la mobilizare. A fost publicat apoi un fragment în care Nikolai spune că nu se va prezenta și urmează să rezolve problema „pe altă cale”. Totodată, întrebat dacă are de gând să se ofere voluntar să lupte în Ucraina, el a răspuns că nu. Într-un drept la replică, Dmitri Peskov, tatăl său, a catalogat drept făcătură înregistrarea audio difuzată, susținând că a fost montată pentru acest mesaj, dar fiul său a spus cu totul altceva: „Nu am niciun dubiu că (Nikolai) face alegerea corectă, și nici el nu are”.
  • Și fiul premierului Mișustin - A fost sunat și fiul de 23 de ani al premierul Mikhail Mișustin, Alexei. Când a auzit de mobilizare, acesta a spus că momentan urmează cursurile unui master și că nu „încă dorința de a lupta”.
  • Kiril și „unitatea sfintei Rusii” - Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse a făcut un apel public ca rușii să nu-i vadă pe ucraineni ca dușmani, în ziua în care Putin i-a trimis să-i ucidă: „Astăzi, patria, Rusia istorică, trece prin încercări dificile. Știm ce se întâmplă în Ucraina și ce pericol îi paște pe ucraineni, încercăm să rezolvăm asta, astfel încât o parte a sfintei Rusii unite să nu devină un stat ostil Rusiei. E foarte important să nu lăsăm acest sentiment să încolțească în inimile noastre, că ucrainenii sunt inamicii noștri. Trebuie să ne rugăm ca Dumnezeu să întărească sentimentele frățești în cetățenii sfintei Rusii, ca unitatea bisericii noastre, care garantează pacea în vasta Rusie, să devină mai puternică”.

Schimb de prizonieri. Nașul lui Putin, trimis la Moscova

  • Britanicii condamnați la moarte au scăpat - Premierul Liz Truss a anunțat că cei 5 cetățeni britanici care fuseseră luați prizonieri de separatiștii din Donbas au fost eliberați. Printre ei se numără și cei doi britanici care fuseseră condamnați la moarte pentru că au luptat pentru Ucraina. Truss i-a mulțumit lui Zelenski și Arabiei Saudite pentru ajutorul acordat.
  • 10 străini eliberați de ruși - Anterior, un oficial saudit declarase pentru Reuters că Rusia a eliberat 10 prizonieri de război străini, din SUA, Marea Britanie, Suedia, Croația și Maroc.
  • Putin își recuperează nașul - Al Arabiya a anunțat că Arabia Saudită continuă negocierile, fiind jucată și cartea cu Viktor Medveciuk, oligarhul ucrainean cunoscut drept „nașul lui Putin”, arestat în urmă cu 5 luni de autoritățile ucrainene. În cele din urmă, Ucraina a fost de acord să trimită la Moscova 55 de prizonieri ruși și pe Medveciuk, a anunțat șeful cancelariei lui Zelenski, Andrei Iermak.
  • Erdogan devine protectorul comandanților Regimentului Azov - Kievul a primit la schimb 215 militari ucraineni, printre care se află și luptători de la Azovstal și cinci comandanți ai Regimentului Azov. Aceștia din urmă ar urma, potrivit înțelegerii, să fie trimiși în Turcia până la finalul războiului, fiind plasați sub protecția președintelui Erdogan.

Planurile Kremlinului pentru referendumuri

  • Redesenarea hărții Ucrainei - Partea din Nikolaev care e ocupată încă de ruși ar urma să fie alipită cu teritoriile încă ocupate din Herson, astfel încât și primii să poată vota la referendumul de anexare la Rusia.
  • Putin vrea să scape cu circ și pâine - Pe 23 septembrie, ziua în care începe votul pentru referendumurile de anexare în Donbas, Herson și Zaporojie, pe întreg teritoriul Rusiei vor fi organizate concerte, administrațiile locale primind ordin să adune cât mai mulți participanți. Totodată, în Piața Manezhnaya din Moscova va fi organizat „un miting masiv de susținere a reunificării Rusiei cu Donbasul”.

Situația pe front

  • Nou atac la centrala de Zaporojie - Operatul nuclear ucrainean Energoatom a acuzat miercuri Rusia că a bombardat din nou centrala de la Zaporojie, în timpul nopții. Ca și până acum, rușii au acuzat, la rândul lor, Kievul de atac.
  • Victime la Nikopol - O persoană a murit și două au fost rănite la Nikopol, după ce rușii au bombardat două cartiere rezidențiale.
  • Explozii în Harkov - Mai multe explozii puternice au avut loc, miercuri dimineaţă, în oraşul Harkov din nord-estul Ucrainei, iar 6-7 rachete au lovit clădiri rezidenţiale cu mai multe etaje în districtul Kholodnogorsk.
  • Bărbații ucraineni, somați să fugă - Primarul în exil al Melitopolului ocupat a somat în special bărbații să părăsească de urgență teritoriile ocupate, pentru a nu fi înrolați în armata rusă. „Aveți mai puțin de 10 zile să plecați”.
  • Mărturii despre tortură - Un ucrainean s-a dus la poliţie să depună plângere cu privire la infernul pe care l-a trăit în timpul ocupaţiei - electrocutarea organelor genitale şi lovituri cu picioarele -, după retragerea armatei ruse din regiunea Harkov. Și alții au povești similare.
  • Pericolele rămase în urma rușilor - Un oficial al serviciului de urgență ucrainean a declarat că aproximativ 12.000 de kilometri pătrați de teritoriu trebuie să fie deminat în regiunea ucraineană Harkov. Acesta a adăugat că SUA, Canada și Marea Britanie au fost de acord să ajute la operațiune.
  • După 7 luni de bombardamente, Rusia spune că Zelenski distruge Ucraina. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că preşedintele ucrainean „a distrus ţara care i-a fost încredinţată”.
  • Kalașnikovul, îmbunătățit - Rusia a modificat arma Kalașnikov AK-12 pe care forțele sale o folosesc în Ucraina pentru a accelera tragerea și pentru a oferi soldaților mai mult control asupra modurilor de tragere a anunțat președintele producătorului de arme.

Economia reacționează

  • Putin se bucură de sancțiuni - Într-o întâlnire cu liderii școlii de inginerie din Veliki Novgorod, Vladimir Putin a spus că, în realitate, sancțiunile Occidentului au ajutat Rusia, arătând că Rusia nu a mai produs motoare pentru avioane civile din era sovietică, dar acum e obligată să o facă.
  • Record pentru dolar, euro scade - Dolarul creştea miercuri la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani. În același timp, euro a coborât până la un minim de 0,9885 dolari și a scăzut cu 0,7% pe parcursul zilei.
  • Prăbușiri pe burse - Piețele bursiere au scăzut, iar activele de refugiu, inclusiv titlurile Trezoreriei americane și yenul japonez, au înregistrat creșteri ale solicitărilor, anunțul președintelui rus Vladimir Putin privind o mobilizare militară parțială afectând o piață deja neliniștită de înăsprirea politicii Fed. Detalii AICI.
  • Moscova se laudă cu rezultate economice - PIB-ul Rusiei urmează să se contracte cu 2,9% în 2022 faţă de 2021, pe fondul ofensivei ruse în Ucraina şi sancţiunilor grele care i-au fost impuse de către Occident, a anunțat ministrului rus al Dezvoltării Economice, Maxim Reşetnikov. El estimează că inflaţia urmează să atingă 12,4% la sfârşitul lui decembrie, iar rubla va rămâne „cu 10-15% mai puternică decât nivelul ei mediu din ultimii cinci ani”.
  • Oligarhii lui Putin, vânați în Europa - O unitate specială de 250 de polițiști germani a percheziţionat mai multe proprietăţi care ar aparţine oligarhului rus Alişer Usmanov, inclusiv vila sa de pe lacul Tegernsee din landul Bavaria. Usmanov este suspectat de spălare de bani şi încălcarea sancţiunilor Uniunii Europene

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇