Piețele bursiere au scăzut, iar activele de refugiu, inclusiv titlurile Trezoreriei americane și yenul japonez, au înregistrat creșteri ale solicitărilor, anunțul președintelui rus Vladimir Putin privind o mobilizare militară parțială afectând o piață deja neliniștită de înăsprirea politicii Fed.
Conform Reuters, bursele europene sunt setate să scadă, contractele futures EuroStoxx50 pierzând până la 1%, la cel mai scăzut nivel de la jumătatea lunii iulie.
Monedele europene s-au prăbușit, euro scăzând cu 0,65%, la 0,9903 dolari, iar lira sterlină a pierdut 0,38%, fiind cotată la 1,1338 dolari, după ce a atins un nou minim al ultimilor 37 de ani, la 1,1304 dolari.
Indicele dolarului, care măsoară moneda în raport cu șase valute, a crescut cu 0,61%, până la 110,84, și a marcat un nou maxim al ultimelor două decenii la 110,87.
Totuși, dolarul a fost ușor mai slab în raport cu yenul, o altă monedă de refugiu, la 143,615 .
"Noutățile din Rusia au făcut ca euro și lira sterlină să se vândă puternic, în timp ce dolarul este mai puternic față de aceste monede europene, dar yenul este și mai puternic, deci acestea sunt fluxuri tipice de tip "safe-haven"", a declarat Shinichiro Kadota, strateg senior FX la Barclays în Tokyo.
Cel mai mare indice al acțiunilor din Asia-Pacific MSCI a scăzut cu 1,37%.
Indicele japonez Nikkei a scăzut cu 1,36% și a atins minimul ultimelor două săptămâni, în timp ce indicele de referință din Australia a scăzut cu 1,56%.
Titlurile chinezești blue chips au scăzut cu 0,71%, în timp ce Hang Seng din Hong Kong a pierdut 1,48%.
Vladimir Putin a anunțat, miercuri dimineață, mobilizarea parțială în Rusia și a făcut amenințări nucleare.
În replică, Londra îl acuză pe Putin de „rescrierea istoriei”, Germania îşi cântăreşte răspunsul
Iată şi prima reacţie a Ucrainei la mobilizarea din Rusia
Vă recomandăm şi analiza istoricului Cosmin Popa: Ce înseamnă mobilizarea parțială anunțată de Putin, cât de real a devenit șantajul nuclear și de ce încă nu suntem aproape de finalul războiului din Ucraina