Rușii încearcă să fugă din țară, fac petiții și proteste (Foto&Video). Putin contraatacă prin concerte și deputații sunt încurajați să se ofere voluntar în armată

Rușii încearcă să fugă din țară, fac petiții și proteste (Foto&Video). Putin contraatacă prin concerte și deputații sunt încurajați să se ofere voluntar în armată

Haosul pare să se fi instalat în Rusia din primele minute după ce Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială. Mulți ruși s-au bătut pe bilete de avion, epuizate pentru ziua în curs și următoarele două în doar câteva minute. Alții s-au mobilizat pentru proteste și au înaintat petiții anti-mobilizare, dând de furcă poliției care a început să ia măsuri pentru înăbușirea manifestațiilor.

Tensiunea este resimțită și de politicieni. Deputații Dumei de Stat și-au început ședința de azi intonând, în picioare imnul și, deși niciunul dintre ei nu e vizat de mobilizarea pe care au permis-o prin votul de ieri la modificarea Codului Penal, președintele Dumei, Viaceslav Volodin, i-a încurajat pe cei cu experiență să se ofere voluntari, pentru a da un exemplu poporului de susținere a lui Putin.

De asemenea, conducerea Serbank vrea să dea un exemplu și a trimis deja mesaje angajaților eligibili să se prezinte la centrele unde sunt mobilizați, scriu jurnaliștii de la publicația rusă independentă Meduza.io.

ADVERTISING

Cetățenii vizați de mobilizare nu au voie să își părăsească localitatea de reședință fără permisie militară și în niciun caz țara și circulă informații că o mobilizare masivă se face în rândul cadrelor medicale. Sunt însă și voci care susțin că doar mobilizarea generală ar permite interdicția de a părăsi țara, iar faptul că e aplicată în cazul celei parțiale e un nou abuz al Kremlinului.

Rușii îl sfidează pe Putin, poliția e mobilizată să înăbușe protestele

Cetățenii nu par însă impresionați de aceste gesturi. Pe Change.org, o petiție împotriva mobilizării a fost deja semnată de 90.000 de persoane în câteva ore.

Și ONG-urile din Rusia și-au asumat rapid organizarea de proteste, chiar dacă sunt interzise.

Asociații lui Alexei Navalnîi au făcut apel rușilor să iasă în stradă în număr cât mai mare, precizând că susțin orice formă de protest, chiar și prin incendierea centrelor de mobilizare.

ADVERTISING

„Dacă vrei să fugi să nu fi mobilizat, e bine, susținem asta și suntem pregătiți să-ți asigurăm informații și asistență legală. Dacă vrei să protestezi, iarăși te susținem și suntem pregătiți să coordonăm manifestațiile. Dacă ești pregătit de acțiuni în forță, inclusiv incendierea centrelor de înrolare, de asemenea te susținem și suntem pregătiți să-ți oferim asistență”, a transmis Ivan Zhdanov.

Și Navalnîi însuși a profitat de o audiere pentru a le transmite rușilor un mesaj de după gratii.

„Eu nu înțeleg un lucru. Armata are un milion de soldați, Garda Națională are 350.000 de membri, la Ministerul de Interne sunt alți 1,5-2 milioane, plus atât de mulți din Administrația Penitenciarelor. Așa că de ce cheamă civilii?

Chiar acum, undeva în Kovrov, bărbați de 30 de ani care muncesc să-și întrețină familiile sunt chemați să moară undeva pe lângă Herson. E îngrozitor. Totuși, cred că nu vor începe mobilizarea în Moscova. Dacă cheamă la arme 50.000 de moscoviți, se trezesc în stradă cu 150.000 de rude ale acestora”, a spus Navalnîi, îndemnându-i pe oameni să nu accepte să meargă să lupte în războiul lui Putin.

ADVERTISING

Și mișcarea Vesna a anunțat pentru această seară, la ora 19:00, acțiuni de protest în centrele principalelor orașe.

De asemenea, pe rețelele de socializare circulă liste cu sfaturi pentru cei care vor să evite mobilizarea și organizațiile care îi pot ajuta.

Evident, nu doar cetățenii fac pregătiri, ci și polițiștii. Potrivit Baza, la Moscova a fost declarată stare de alertă la nivelul poliției și regimentelor speciale. Începând cu ora 14:00, toți polițiștii și jandarmii sunt chemați la muncă, inclusiv dacă aveau zi liberă, și trebuie să fie gata echipați cu scuturi, bastoane și cască pe cap.

Bilete de avion și tren epuizate în minute, prețurile au explodat

Nu toată lumea care se opune mobilizării e pregătită să se expună bastoanelor forțelor de ordine, mulți încercând să fugă din țară cu trenul sau avionul.

La doar câteva minute de la discursul lui Putin, toate zborurile directe spre Istanbul și Erevan pentru astăzi au fost epuizate. Iar la scurt timp, și pentru zilele de joi și vineri, aceeași situație producându-se în scurt timp și în cazul zborurilor spre Baku.

În plus, prețurile biletelor a explodat. De exemplu, dacă un zbor spre Istanbul pornea de la 47.000 de ruble (780 de euro), după anunțul lui Putin a ajuns la 82-86.000 de ruble (1.360 - 1.430 de euro).

La două ore de la mobilizare, mai erau câteva bilete pentru azi către Bishkek, capitala Kârgâzstanului, cu un cost de 58.000 de ruble (963 de euro), cu tot cu zborul de transfer.

Graba rușilor a fost justificată. Deja la prânz companiile aeriene nu mai vindeau bilete bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, dacă nu puteau face dovada aprobării de la Ministerul Apărării.

Și în cazul trenurilor situația a fost aceeași. Site-ul companiei naționale s-a blocat continuu din cauza numărului uriaș de solicitări și deja au fost raportate cazuri în care bărbați care încercau să iasă din țară cu trenul sau mașina au fost întorși din drum de polițiștii de frontieră.

În ce privește vecinii membri UE și NATO, Letonia a anunțat deja că nu va permite intrarea în țară a rușilor care fug de mobilizare.

Putin contraatacă cu un concert

Toate acestea au băgat în priză mașinăria de propagandă a Kremlinului, care deja a anunțat organizarea, pe 23 septembrie, a unor concerte în toate părțile țării, la care sunt invitați toți rușii care îl sprijină pe Putin și „operațiunea militară specială”.

Pe toate canalele sunt trimise invitații amicale rușilor de rând, în timp ce autoritățile au primit cote obligatorii de participare. De exemplu, în orașele mari, trebuie să fie adunați cel puțin 5.000 de spectatori. Administrațiile sunt anunțate că li se vor asigura autobuze cu care să aducă oameni din împrejurimi

Data de 23 septembrie a fost aleasă, pentru că atunci încep referendumurile în teritoriile ocupate din Ucraina.

Pe lângă concerte, în această zi în Piața Manezhnaya din Moscova va fi organizat „un miting masiv de susținere a reunificării Rusiei cu Donbasul”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇