Ziua 198 de război: Contraofensiva ucraineană continuă. Tensiuni la centrala nucleară. Nou ajutor de la UE. Drone Bayraktar produse în Ucraina

Ziua 198 de război: Contraofensiva ucraineană continuă. Tensiuni la centrala nucleară. Nou ajutor de la UE. Drone Bayraktar produse în Ucraina

Peste 1.000 de kilometri pătraţi au fost eliberaţi de sub ocupaţia forţelor ruse de la începutul lunii septembrie, a anunțat președintele Volodimir Zelenski în ziua 198 de război.

Iar contraofensiva ucrainenilor continuă. Aceștia ar putea recâștiga orașul Kupiansk din regiunea Harkov în 72 de ore, a anunțat Institutul pentru Studiul Războiului din SUA.

Pagubele făcute de ruși sunt numeroase, iar Kievul vrea să ceară Moscovei despăgubiri de război în valoare de peste 300 miliarde de dolari.

Între timp, țările UE caută o soluție de urgență la creșterea facturilor la energie. Miniștrii Energiei se reunesc azi pentru a discuta propunerile făcute de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

ADVERTISING

Mișcări pe front:

  • Încă un oraș recâștigat - Ucraina ar putea recâștiga orașul Kupiansk din regiunea Harkov în 72 de ore, a anunțat vineri Institutul pentru Studiul Războiului din SUA. Forțele ucrainene au avansat până la 20 de km de oraș.
  • Contraofensiva pe mai multe fronturi - Volodimir Zelenski a salutat "veștile bune" din Harkov, după ce o aparentă contraofensivă surpriză a forțat trupele rusești să se retragă și a determinat un oficial pro-Kremlin să ceară evacuări. Șeful administrației orașului Kupiansk, Vitaly Ganchev, instalat de ruși, a îndemnat femeile și copiii să evacueze orașul în timp ce forțele ucrainene se apropiau. Ganchev a declarat că orașul "este în mod constant sub teroare" și se confruntă cu "atacuri constante cu rachete din partea Forțelor Armate ale Ucrainei".
  • Peste 1.000 de km pătraţi eliberați - Preşedintele Zelenski a anunțat că peste 1.000 de kilometri pătraţi au fost eliberaţi de sub ocupaţia forţelor ruse: "În cadrul operaţiunilor de apărare în curs, eroii noştri au eliberat deja zeci de aşezări. Şi astăzi această mişcare a continuat, sunt rezultate noi. În total, peste 1.000 kmp din teritoriul nostru au fost eliberaţi de la 1 septembrie. Sunt recunoscător tuturor celor care au făcut acest lucru!".
  • Morți în Donețk - Nouă civili au fost uciși și 23 au fost răniți de forțele ruse în regiunea Donețk, a scris pe Telegram, Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare regionale Donețk.
  • Despăgubiri de la ruși - Ucraina vrea să ceară Rusiei despăgubiri de război de peste 300 miliarde de dolari, potrivit ministrului Justiţiei, Denis Maliuska. Kievul doreşte adoptarea unei rezoluţii de către Adunarea Generală a ONU care să stabilească un mecanism internaţional de compensare.
  • Situație critică la Zaporojie - alimentarea cu energie electrică a fost total întreruptă în oraşul ucrainean Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, situaţie care „pune în pericol siguranţa operaţiunilor” centralei, a avartizat AIEA. potrivit AFP. "Este complet inacceptabil. Această situaţie nu poate continua", a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, într-un comunicat, cerând "încetarea imediată a bombardamentelor în zonă".
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Diplomație, energie și arme

  • Discuții pe energie - Miniștrii Energiei din țările UE se reunesc vineri pentru a căuta soluții dintr-o listă lungă de posibile măsuri pentru a proteja cetățenii de prețurile foarte mari la energie, în apropierea iernii. Discuțiile se bazează pe un set de propuneri făcute de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
  • Premierul polonez Mateusz Morawiecki a sosit la Kiev. Va avea discuții cu oficialii ucraineni despre război și piața energiei.
  • Arme pentru Ucraina - Noile sisteme de apărare aeriană occidentală vor permite Ucrainei să doboare rachete rusești mai avansate. Sistemele NASAMS furnizate de SUA și sistemele germane de apărare antiaeriană IRIS-T pot doborî chiar și rachetele Iskander, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene.
  • Un nou ajutor de la UE - UE a dat undă verde unui nou ajutor de cinci miliarde de euro pentru Ucraina în scopul de a o ajuta să facă faţă consecinţelor războiului, relatează AFP. Noul împrumut de 5 miliarde de euro va fi utilizat pentru funcţionarea cotidiană a statului şi a infrastructurilor esenţiale ale ţării, precum şcolile şi spitalele.
  • Drone Bayraktar produse în Ucraina - Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit vineri cu şeful companiei turceşti de apărare Baykar şi a declarat că această companie va înfiinţa o fabrică în Ucraina pentru a construi vehicule aeriene fără pilot la bord. Drona Bayraktar TB2 a companiei Baykar a fost extrem de populară în Ucraina, unde a ajutat la distrugerea multor sisteme de artilerie şi vehicule blindate ruseşti.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇