Ziua 160. Noi sancțiuni pentru Rusia, care încurajează China să înceapă războiul. Ucrainenii recuceresc zeci de localități

Ziua 160. Noi sancțiuni pentru Rusia, care încurajează China să înceapă războiul. Ucrainenii recuceresc zeci de localități

Rușii continuă să bombardeze Ucraina și în ziua 160 de război. Au atacat un microbuz care evacua oameni din Herson și au ucis trei persoane.

De la începutul războiului, 5.327 de persoane au fost ucise și peste 7.000 au fost rănite în Ucraina, a anunțat ONU.

Iar SUA acuză Rusia că folosește centrala nucleară de la Zaporojie ca „scut nuclear”. Anthony Blinken a declarat că trupele ruse bombardează armata ucraineană din apropierea centralei nucleare.

Între timp, a fost reluat exportul cerealelor din Ucraina, dar președintele Volodimir Zelenski spune că este prea devreme să se bucure. Cu câteva întârzieri, nava a ajuns marți seară în apele Turciei.

ADVERTISING

Situația pe front:

  • Armata ucraineană anunță că a recucerit 53 de așezări în regiunea de sud.
  • 3 persoane au murit după ce un microbuz a fost bombardat de ruși, informează armata ucraineană. Microbuzul transporta șapte persoane care erau evacuate din satul Starosillia, ocupat temporar, din regiunea Herson. Supraviețuitorii au fost internați în spital.
  • Ministerul Apărării de la Moscova susţine că a aplicat lovituri mortale forțelor ucrainene în regiunea Nikolaiev și în Harkov. Rusia spune că a distrus șapte depozite de muniție, inclusiv în regiunea Zaporojie.
  • SUA acuză Rusia că folosește centrala nucleară de la Zaporojie ca „scut nuclear”. Anthony Blinken a declarat că trupele ruse bombardează armata ucraineană din apropierea centralei nucleare, afirmând că este „apogeul iresponsabilității”.
  • De la începutul războiului, 5.327 de persoane au fost ucise și peste 7.000 au fost rănite în Ucraina, a anunțat biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.
  • Cel puțin 3,5 milioane de persoane au rămas fără adăpost în Ucraina din cauza războiului. Cel puțin 140.000 de clădiri rezidențiale au fost distruse sau avariate în cele 5 luni de război.
  • Serviciul de securitate de stat al Ucrainei a anunţat că investighează 752 de cazuri de trădare şi colaborare. Cele mai multe cazuri au fost documentate în regiunile Lugansk, Doneţk, Zaporijie şi Herson.
  • Curtea Supremă a Rusiei a desemnat Regimentul Azov din Ucraina drept grup terorist. Regimentul Azov, care are rădăcini de extremă dreaptă şi ultranaţionaliste, a fost una dintre cele mai proeminente formaţiuni militare ucrainene din lupta Ucrainei împotriva Rusiei în estul ţării. În replică, Regimentul Azov condamnă această mișcare drept o justificare pentru ca Rusia să comită crime de război.
ADVERTISING

Gaze și cereale

  • Prima navă încărcată cu cereale care a părăsit Ucraina de la începutul invaziei ruse a avut întârzieri din cauza vremii nefavorabile, dar în cele din urmă a ajuns la Istanbul marţi seara.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat că este "prea devreme" să se bucure după reluarea exporturilor de cereale ucrainene din portul Odesa. "În momentul de faţă, este prea devreme să tragem concluziile şi să facem previziuni. Să aşteptăm să vedem cum va funcţiona acordul şi dacă securitatea va fi cu adevărat garantată", a declarat el.
  • Rusia nu poate face nimic pentru a ajuta cu reparaţiile urgente necesare echipamentului defect al gazoductului Nord Stream 1, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după scăderile suplimentare ale producţiei şi exporturilor Gazprom.
ADVERTISING

Ajutor pentru Ucraina, sancțiuni pentru Rusia

  • SUA au anunțat că vor trimite o nouă tranșă de arme pentru forțele ucrainene care luptă împotriva Rusiei. Pachetul, în valoare de 550 de milioane de dolari, va include mai multă muniție pentru sistemele de rachetă Himars.
  • SUA au adoptat o nouă serie de sancţiuni economice împotriva unor companii şi oligarhi ruşi, apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin, între care Andrei Guriev, care deţine în Londra cea mai mare proprietate privată după Palatul Buckingham.
  • Între timp, Ministerul de Externe de la Moscova acuză SUA de o „provocare evidentă” prin vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan și spune că China are dreptul să ia „măsurile necesare pentru a-şi proteja suveranitatea".

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇