Ziua 159 de război: Cum a făcut Ucraina 20 de milioane de dolari prin România. Putin vorbeşte iar de război nuclear

Ziua 159 de război: Cum a făcut Ucraina 20 de milioane de dolari prin România. Putin vorbeşte iar de război nuclear

Atacurile rușilor continuă și în ziua 159 de război. Dis de dimineață au bombardat orașul Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina. A fost bombardat și Nikolaevul, fiind distrusă și o parte a unui spital de urgență.

Moscova își mută un număr mare de trupe în sudul Ucrainei, pregătindu-se pentru o contraofensivă ucraineană. Dar Volodimir Zelenski spune că Rusia nu are nicio şansă să câştige războiul şi că ucrainenii sunt mai puternici decât rachetele ruşilor.

Între timp, prima navă cu cereale a plecat azi din Odesa, în marja acordului semnat de Rusia și Ucraina în Turcia, iar Putin vorbeşte iar de război nuclear.

ADVERTISING

O veste bună ar fi că Ucraina a câștigat aproape 20 de milioane de dolari din vânzarea către UE de energie electrică prin intermediul României, începând de la 1 iulie.

Situația pe front

  • Două persoane au fost rănite în urma unor bombardamente care au avut loc în această dimineață în al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov. Unul dintre răniți a murit la spital. Șeful administrației regionale de stat, Oleg Sinegubov, a declarat că Rusia a atacat cartierul Saltiv și a îndemnat rezidenții să rămână în adăposturi.
  • Rușii au bombardat și Nikolaevul, distrugând camera de primiri urgențe a spitalului de aici. Era prima construcție medicală finalizată în acest oraș ucrainean în ultimii 20 de ani și era cel mai modern centru de urgență din Ucraina, spune primarul orașului.
  • Rachetele rușilor au distrus un cimitir din regiunea Sumîi.
  • Rusia mută un număr mare de trupe în sudul Ucrainei, pregătindu-se pentru o contraofensivă ucraineană. „Își măresc numărul de trupe, se pregătesc pentru contraofensiva noastră și, poate, se pregătesc să lanseze o ofensivă proprie”, a spus Vadim Skibitski, șeful adjunct al informațiilor militare al Ucrainei.
  • Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, într-un nou discurs, că Rusia nu are nicio şansă să câştige războiul şi că ucrainenii sunt mai puternici decât rachetele ruşilor. „Strategic, Rusia nu are nicio şansă să câştige războiul. Şi trebuie să rezistăm, astfel încât chiar şi la nivel tactic statul terorist să îşi simtă înfrângerea. Trebuie să rezistăm în sud, în est, peste tot”, a spus Zelenski.
  • Aproximativ 300 de persoane sunt date dispărute în Kiev, potrivit șefei poliției din regiune.
  • Mai mult de 60% din populația Melitopolului a fugit din oraș de la ocuparea sa de către ruși. Invadatorii continuă aici pregătirile pentru un referendum de alipire la Rusia.
  • Rușii au pierdut de la începutul invaziei 5.010 vehicule militare, în timp ce Ucraina doar 1.386, potrivit analiștilor de la Oryx.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ajutor pentru Ucraina

  • Uniunea Europeană a deblocat un ajutor financiar de 1 miliard de euro pentru Ucraina în scopul susţinerii bugetului acesteia şi a o ajuta să facă faţă consecinţelor financiare ale invaziei ruse.
  • Ucraina a câștigat aproape 20 de milioane de dolari din vânzarea către UE de energie electrică, prin intermediul României, începând de la 1 iulie. Volodimir Kudriţki, șeful operatorului de stat al rețelei electrice Ukrenergo, se așteaptă ca această cifră să crească semnificativ în lunile următoare.
  • Kievul a anunţat luni recepţionarea primelor lansatoare multiple de rachete autopropulsate MARS II, de la fabricantul Krauss-Maffei Wegmann din Germania, precum şi a încă unui lot de patru sisteme de rachete pentru artilerie cu o mare mobilitate (HIMARS) de fabricaţie americană.
  • Statele Unite vor trimite arme noi în valoare de 550 de milioane de dolari, inclusiv muniție pentru lansatoarele de rachete care devin din ce în ce mai importante în această luptă.
ADVERTISING

Diplomație și problema cerealelor

  • Preşedintele rus Vladimir Putin susţine că nu pot exista câştigători într-un război nuclear şi că un asemenea război nu trebuie pornit niciodată, într-o scrisoare către participanţii la conferinţa ONU privind Tratatul de Neproliferare Nucleară (NPT).
  • Prima navă cu cereale a plecat azi din Odesa, în marja acordului semnat de Rusia și Ucraina în Turcia.
  • Ambasadorul SUA la Kiev, Bridget Brink, a condamnat atacul asupra penitenciarului Olenivka, calificându-l într-un mesaj postat în social media drept “de neconceput”. “Vom continua să îi dăm Ucrainei ceea ce îi trebuie pentru a se apăra împotriva agresiunii îngrozitoare a Moscovei”, a notat Brink pe Twitter.
  • Donald Trump spune că Zelenski ar fi trebuit să renunțe la Crimeea și ideea intrării în NATO pentru a ajunge la o înțelegere cu rușii.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇