Ziua 148: Curge gazul prin Nord Stream, dar tot cu țârâita. Trimisul lui Orban la Moscova a bătut palma cu Lavrov. Zelenski nu e bolnav

Ziua 148: Curge gazul prin Nord Stream, dar tot cu țârâita. Trimisul lui Orban la Moscova a bătut palma cu Lavrov. Zelenski nu e bolnav

Cea de-a 148-a zi de război vine cu un bilanț al armatei ucrainene care arată că în ultimele 24 de ore a Tucis 111 soldați ruși pe fronturile din estul și sudul țării. O estimare oferă și șeful CIA, care precizează că pierderile omenești suferite de Rusia sunt mai mari.

Armata lui Putin continuă însă atacurile parcă și mai intens. O ploaie de rachete a fost lansată asupra orașelor Nikolaev și Harkov, provocând mai multe victime și pagube însemnate. Inclusiv un spital a fost țintit.

Rusia a reluat fluxul de gaze prin Nord Stream 1, dar tot la capacitate redusă, în timp ce ministrul maghiar de Externe s-a dus la Moscova să ceară mai multe gaze pentru Ungaria. Și a bătut palma cu Lavrov.

ADVERTISING

Marea Britanie anunță noi sancțiuni, iar Ucraina primește noi ajutoare, inclusiv doritele rachete HIMARS.

Și exportul de cereale ar putea fi deblocat, primtr-un acord care va fi semnat de Rusia și Ucraina la Istanbul.

Iar Volodimir Zelenski a postat joi o înregistrare video pe Instagram din biroul său pentru a-i asigura pe ucraineni că se simte bine, calificând drept fake al hackerilor ruşi o informaţie difuzată anterior că ar avea probleme de sănătate şi ar fi spitalizat, potrivit agenţiilor de presă Reuters şi Liga.

Situația pe front

  • Alarmele antiaeriene sună de la primele ore în Harkov. Guvernatorul regiunii le cere cetățenilor să nu le ignore pentru că rușii atacă în forță. Bombele deja au lovit una dintre cele mai aglomerate zone ale orașului. Un spital a fost avariat și cel puţin două persoane au fost ucise şi alte nouăsprezece au fost rănite, printre care şi un copil.
  • Rușii au atacat din nou peste noapte şi orașul Nikolaev. 7 rachete C-300 au fost trase asupra orașului. O persoană a fost rănită și au fost distruse mai multe obiective, printre care o conductă de gaz, o benzinărie și un depozit.
  • Forţele ruse încearcă să încercuiască termocentrala de la Vuhlehirsk, situată la aproximativ 50 de kilometri nord de Doneţk. Capturarea infrastructurii esențiale a Ucrainei a fost de la bun început strategia rușilor.
  • Armata ucraineană anunță că a ucis 111 soldați ruși și a distrus 17 vehicule ale invadatorilor, în ultimele 24 de ore, pe fronturile din est și sud.
  • Șeful CIA William Burns estimează că până acum au fost uciși în jur de 15.000 de soldați ruși în Ucraina. Pierderile Kievului se crede că sunt puțin mai mici.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Gaz și economie

  • Fluxul de gaz care e transportat prin Nord Stream 1 a revenit la nivelul de dinainte de lucrările de mentenanță efectuate de Gazprom. Asta înseamnă oricum că funcționează doar la 40% din capacitate, după reduceri succesive operate de ruși pentru a pune presiune pe Occident.
  • Banca Centrală a Ucrainei a devalorizat joi moneda naţională, grivna, cu 25% faţă de dolarul american, din cauza impactului războiului cu Rusia.
  • Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a discutat Moscova, cu omologul rus, Serghei Lavrov, despre noi livrări de gaze naturale. ”Cu scopul de a garanta securitatea aprovizionării energetice a Ungariei, Guvernul a decis să cumpere 700 de milioane de metri cubi suplimentari de gaze naturale faţă de cantităţile deja prevăzute în contractele pe termen lung”, anunţă Fidesz.
ADVERTISING

Sancțiuni pentru Rusia, ajutor pentru Ucraina

  • Consiliul European a adoptat joi al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include o interzicere parțială a importului de aur și înghețarea activelor Sberbank, de pe teritoriul UE. Zelenski a criticat acest pachet.
  • Statele Unite vor trimite încă patru sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS) în Ucraina, a anunţat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.
  • Marea Britanie va impune noi sancțiuni pe importurile de cărbune și petrol din Rusia. În cazul cărbunelui, restricția intră în vigoare la 10 august, în timp ce pentru petrol termenul asumat este 31 decembrie.
  • Mai multe celebrități din Polonia s-au alăturat oamenilor care strâng bani pentru a cumpăra drone Bayraktar pentru Ucraina. Deja a fost strânsă 83% din suma necesară achiziționării unei drone.
  • Lituania a anunțat că va trimite încă un transport de vehicule blindate și muniție Ucrainei.
  • Experţi internaţionali au documentat încălcări grave pe scară largă ale dreptului umanitar şi dreptului internaţional de către trupele ruse de la începerea invaziei în Ucraina, indică un raport publicat de Oficiul pentru Instituţii democratice şi Drepturile Omului (ODIHR), agenţie din cadrul OSCE cu sediul la Varşovia. Crime de război sunt catalogate bombardarea teatrului din Mariupol şi a gării centrale din Kramatorsk, în ambele cazuri înregistrându-se numeroase victime civile.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇