Exportul de cereale ar putea fi deblocat. Rusia și Ucraina vor semna vineri un acord la Istanbul

Exportul de cereale ar putea fi deblocat. Rusia și Ucraina vor semna vineri un acord la Istanbul

Rusia şi Ucraina urmează să semneze un acord privind exportul de cereale, vineri, la Istanbul, a anunțat joi seara preşedinţia turcă.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi secretarul general al ONU Antonio Guterres urmează să participe, alături de reprezentanţi ai Rusiei şi Ucrainei, la ceremonia de semnare a acordului, se mai arată în comunicatul citat de AFP.

Decizia este una surprinzătoare, în condițiile în care, în cursul zilei, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, anunțase că un acord asupra exporturilor de cereale ucrainene este "posibil în următoarele zile", dacă Occidentul răspunde cererilor Rusiei.

ADVERTISING

"Avem speranţă pentru cereale. Sperăm să dăm veşti bune în zilele următoare", a spus ministrul turc, joi, într-un interviu acordat canalului televiziunii publice TRT.

Joi pe seară, la Istanbul a sosit și secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, care se afla în vacanță în regiune și s-a alăturat negocierilor. La acel moment, s-a anunțat că "situaţia rămâne instabilă".

Peste 20 milioane de tone de cereale sunt blocate în porturile Ucrainei, a căror lipsă se simte acut pe piaţa mondială, cu riscul agravării deficitelor alimentare în special pentru Africa.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Nu se știe ce va conține acordul, unele indicii existând din declarațiile oficialilor turci, care au spus că vor fi deschise atât ruta exportului de cereale şi de ulei de floarea soarelui ucrainene, cât și cea pentru produsele Rusiei. În plus, este posibil ca memorandumul să prevadă stabilirea unui centru de coordonare, sub auspiciile ONU, la Istanbul.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇