Ziua 142 de război. Cifrele care arată că ținta rușilor sunt civilii, nu armata. Ucraina a primit primele lansatoare de rachete M270

Ziua 142 de război. Cifrele care arată că ținta rușilor sunt civilii, nu armata. Ucraina a primit primele lansatoare de rachete M270

Ziua 142 aduce noi acuzații directe de crime de război la adresa Rusiei din partea liderilor occidentali, după atacul sângeros soldat cu zeci de victime de la Viniţa, un oraş situat în centrul Ucrainei, departe de orice linie a frontului.

Rușii au bombardat masiv și două universități din Nikolaev, în timp ce ucrainenii atacă bazele lor și depozitele de muniții din teritoriile ocupate.

Și Ucraina a anunțat că a primit primele lansatoare de rachete M270. „Primele MLRS M270 au sosit. Ele vor fi o bună companie pentru HIMARS pe câmpul de luptă”, a spus ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov.

Dacă joi aflam că armata rusă caută voluntari să meargă pe front, azi vedem că în paralel face recrutări și Grupul Wagner. Mercenarii și-au pus reclame pe străzi în care îi îndeamnă pe bărbați să se alăture „Orchestrei W”.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Ucrainenii au făcut un bilanț al atacurilor rușilor și au ajuns la concluzia că bombardamentele asupra civililor au fost de 60 de ori mai multe decât cele asupra obiectivelor militare. Mai exact, au fost contorizate 17.314 bombardamente asupra civililor și în jur de 300 asupra unor ținte militare.
  • Consilierul lui Zelenski Mihailo Podoliak spune că Rusia a deportat până acum 1,6 milioane de ucraineni, inclusiv 260.000 de copii.
  • Un cetățean britanic capturat de separatiști a murit. Este vorba de Paul Ury, care însă nu este dintre cei doi britanici condamnați la moarte pentru că au luptat în Ucraina. Separatiștii spun că Ury a murit „din cauza stresului și a bolilor”.
  • Forțele ucrainene au atacat două baze ale rușilor din Nova Kakhovka, regiunea Herson, și spun că au ucis 13 ruși.
  • Separatiștii din Donețk spun că doi civili au murit într-un atac comis de ucraineni.
  • Ministrul ucrainean de Interne a anunţat că bilanțul morților din atacul de la Vinița a ajuns la 23, inclusiv trei copii. 71 de persoane au fost rănite și 18 sunt încă date dispărute.
  • În Nikolaev rușii au atacat două universități cu cel puțin 10 rachete.
  • Rușii spun că ucrainenii au atacat satul Nekislitsi, din regiunea de graniță Briansk.
ADVERTISING

Ajutoare

  • Ucraina a anunţat vineri seară că a primit un prim transport de sisteme lansatoare de rachete multiple M270, care se adaugă arsenalului de artilerie cu rază lungă furnizat deja de Occident, transmit Reuters şi AFP. ''Primele MLRS M270 au sosit. Ele vor fi o bună companie pentru HIMARS pe câmpul de luptă'', a scris pe Twitter ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov, referindu-se la sistemele donate de SUA şi pe care armata ucraineană le-a folosit mai ales pentru a lovi depozite de muniţii ale forţelor ruse. Reznikov nu a precizat numele ţării care a furnizat sistemele M270.

Sancțiuni

  • Canada a impus noi sancțiuni Rusiei, în sectoarele petrolului, gazului și industriilor. Canadienii nu au voie să lucreze cu rușii în producerea de metale, echipamente digitale sau vehicule.
  • Germania va aloca alte 2,4 miliarde de euro până la finalul anului pentru a acoperi costurile cu refugiații ucraineni care i-au trecut granița.
  • La Haga a avut loc o conferință pe tema crimelor de război comise în Ucraina. Scopul a fost să fie stabilit mecanismul de cooperare pentru ca atrocitățile să fie documentate și niciun vinovat să nu scape. În cadrul acesteia, liderii occidentali au condamnat ferm atacul de la Vinița.
  • Comisia Europeană propune un nou set de sancțiuni pentru Rusia. Unele dintre măsuri clarifică prevederi anterioare și altele urmăresc alinierea la sancțiunile decise de Grupul G7. Sancțiunile noi vizează și importurile de aur şi sectorul tehnologic.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Letonia va primi 63 de milioane de euro de la Comisia Europeană pentru a întări protecţia frontierei cu Belarusul, transmite vineri dpa.
  • Grupul de mercenari Wagner își face reclamă pe străzile din Ekaterinburg. Bannere mari cu steagul Rusiei și bărbați înarmați și îmbrăcați în uniformă militară au fost instalate pe trei străzi. „Orchestra W te așteaptă”, este mesajul, fiind puse și un număr de telefon și adresa unui site.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇