Comisia Europeană propune noi sancțiuni pentru Rusia

Comisia Europeană propune noi sancțiuni pentru Rusia

Comisia Europeană propune un nou set de sancțiuni pentru Rusia. Unele dintre măsuri clarifică prevederi anterioare și altele urmăresc alinierea la sancțiunile decise de Grupul G7. Sancțiunile noi vizează și importurile de aur şi sectorul tehnologic.

Într-un comunicat citat de Mediafax, Comisia Europeană informează că „setul de măsuri de astăzi clarifică o serie de prevederi în sensul creșterii certitudinii juridice pentru operatori şi pentru aplicarea de către statele membre. În plus, sunt aliniate sancţiunile UE la cele aplicate de aliaţii şi partenerii noştri, în special cei din Grupul G7”.

ADVERTISING

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, spune că noul pachet prevede înăsprirea sancţiunilor împotriva Kremlinului, aplicarea lor mai eficientă şi prelungirea până în ianuarie 2023.

Iar Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, afirmă că sancţiunile UE continuă să îi vizeze pe apropiaţii lui Putin şi ai Kremlinului și că vor fi introduse pe listă persoane şi entităţi suplimentare, pentru blocarea activelor şi a limitarea deplasărilor.

  • Noile măsuri conţin interdicţii suplimentare pentru importurile de aur rusesc şi intensificarea controlului privind importurile de tehnologii avansate şi de uz dual.
  • De asemenea, vor fi înăsprite criteriile de aplicare a măsurilor de blocare a activelor.
ADVERTISING

Comisia Europeană subliniază că sancţiunile UE nu vizează în niciun fel comerţul cu produse agricole între Rusia şi naţiuni terţe.

Propunerile Comisiei Europene au nevoie de aprobarea Parlamentului European şi a Consiliului Uniunii Europene pentru a intra în vigoare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇