Europa va primi mai multe gaze din est, dar nu de la Rusia

Europa va primi mai multe gaze din est, dar nu de la Rusia

Uniunea Europeană a ajuns la un acord cu Azerbaidjanul, pentru a importa gaze naturale din această ţară, în efortul de a-şi reduce dependenţa de energia rusească.

Noul acord dintre UE şi Azerbaidjan, care extrage gaze din Marea Caspică, este caracterizat drept „strategic” şi prevede livrări de cel puţin 20 de miliarde de metri cubi pe an până în 2027, scrie EUobserver.

Această ţară exportă deja gaze în UE printr-un gazoduct propriu, dar livrările au fost limitate de lipsa infrastructurii de conducte. Bulgaria, spre exemplu, are acces la gazele azere, dar Ungaria şi România nu, pentru că au fost întârziate lucrările la un interconector esenţial între Grecia şi Bulgaria.

ADVERTISING

Oficialităţile azere au dezvăluit că în prima jumătate a acestui an ţara lor a exportat în Europa 5,4 miliarde mc de gaze naturale, cu 25% mai mult ca în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Şi Serbia, în mod tradiţional un aliat al Rusiei, a anunţat că intenţionează să-şi diversifice sursele de energie accesând gaze azere.

La rândul său, Turkmenistan, ţară săracă în resurse energetice, intenţionează să importe gaze din Azerbaidjan şi are de gând să devină exportator către UE.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇