Se deschide conducta de la Alexandroupolis, un pas important pentru independenţa Europei față de Rusia. Și România va primi gaz

Se deschide conducta de la Alexandroupolis, un pas important pentru independenţa Europei față de Rusia. Și România va primi gaz

Vineri este inaugurat interconectorul de gaze Grecia – Bulgaria (IGB), care va oferi și pentru România oportunitatea diversificării rutelor şi surselor de aprovizionare. Conducta de gaz de la Alexandroupolis va oferi o independenţă energetică a Europei faţă de gazul natural furnizat din Rusia.

În acest sens, o delegație română condusă de premierul Nicolae Ciucă s-a aflat joi în Grecia, pentru semnarea unui memorandum. Acest document marchează reactualizarea colaborării bilaterale în domeniul energetic, după cum a precizat premierul elen Kyriakos Mitsotakis, în declaraţia comună susţinută împreună cu Ciucă.

ADVERTISING

„Am fost de comun acord să reactualizăm colaborarea noastră în domeniul energetic. Grecia va deveni un nod de depozitare şi transport pentru gazul natural, care va acoperi nu numai nevoile naţionale, dar şi nevoile din zonă şi bineînţeles şi din România.

Vorbim nu numai despre un acord simplu comercial de colaborare, dar este şi o dovadă a solidarităţii şi a responsabilităţii pe care o avem în zona noastră. Vineri inaugurăm conducta de gaz la Alexandroupolis şi astfel vom avea o independenţă a Europei, am putea spune. Deci va fi un pas în faţă important pe care îl vom face în structurile şi infrastructurile noastre atât de importante pentru a dobândi o independenţă de gazul natural care vine din Rusia.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

După cum aţi văzut, din păcate, Rusia foloseşte ca un instrument geo-strategic gazul natural şi acest lucru ne va ajuta să avem o independenţă mult mai rapidă a necesarului nostru de combustibil şi de gaz natural din Rusia”, a declarat premierul Kyriakos Mitsotakis.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a punctat că această conductă nu e o veste bună doar pentru Bulgaria și România, ci și pentru Ucraina și Republica Moldova.

„Este un interconector cât se poate de important pentru tot ceea ce înseamnă reţeaua de transport gaze către Europa. Practic acest interconector va asigura legătura între reţeaua care trece prin Anatolia şi Adriatică şi, de asemenea, se leagă prin conducta BRUA, dând astfel consistenţă coridorului vertical şi asigurând aprovizionarea cu gaze atât a Bulgariei, cât şi a României, şi, desigur, putem să asigurăm aprovizionarea cu gaze a partenerilor noştri estici, Ucraina şi Republica Moldova, şi la celelalte ţări care se află pe diagrama de distribuţie a acestei reţele de gaze”, a spus Ciucă.

ADVERTISING

Cu o lungime de 182 de kilometri, conducta va avea o capacitate anuală inițială de trei miliarde de metri cubi (bcm), cu posibilitatea de creștere a capacității ei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇