Ciucă recunoaște că depozitele de gaze pentru iarnă sunt pe jumătate goale. Dar spune că le va umple în proporție de 80%, cum cere Bruxelles-ul

Ciucă recunoaște că depozitele de gaze pentru iarnă sunt pe jumătate goale. Dar spune că le va umple în proporție de 80%, cum cere Bruxelles-ul

România are în depozitele de gaze naturale doar jumătate din cantitatea minimă pe care este obligată să o stocheze pentru iarnă. Dar mai e, încă, timp suficient pentru a rezolva problema, susține premierul Nicolae Ciucă.

Potrivit Parlamentului European, fiecare stat membru trebuie să își umple în proporție de minim 80% spațiile de depozitare a gazelor naturale, pentru iarna următoare.

Această măsură este una cauzată de contextul geopolitic. Date fiind sancțiunile impuse Rusiei în urma invaziei din Ucraina, Moscova ar putea sista oricând alimentarea cu gaze a Europei. Și, chiar dacă n-ar face-o, oricum statele membre UE își doresc o reducere a dependenței energetice față de Rusia.

ADVERTISING

Iar până la dezvoltarea unor noi capacități care să asigure suficientă energie, pentru sectorul gazelor naturale, pe timp de iarnă, soluția pe termen scurt este stocarea.

Sezonul de achiziții pentru stocare a început în luna aprilie și este în toi. Doar că până acum România nu și-a prea umplut depozitele, așa cum ar trebui.

Întrebat de jurnaliști care este situația în prezent, Nicolae Ciucă – după un discurs optimist prilejuit de începerea exploatării gazelor off-shore din Marea Neagră de către compania BSOG - a precizat că, într-adevăr, gradul de umplere a depozitelor e relativ redus, pentru moment.

ADVERTISING

„Suntem la puțin peste 40% (gradul de umplere a depozitelor – n.red.). Până la 1 august, vrem să avem 46%. Până la 1 septembrie - 57%, până la 1 octombrie să fim la 66%, iar până la 1 noiembrie să avem 80% (...).

Este minimul necesar pentru a avea suficiente cantități pentru iarnă.

Ca atare, avem deci toate premisele să creștem cu încă 5% cantitatea de gaze din depozite”, a precizat Ciucă.

Când jurnaliștii au întrebat de ce alte state au depozitat, procentual, mult mai mult decât România, a intervenit ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Nu la alte state trebuie să ne uităm, ci la noi, pentru că depozitarea se face în funcție de un grafic de consum. Pot să vă spun că, în comparație cu anul trecut pe vremea asta, avem 200 de milioane de metri cubi în plus, în depozite.

ADVERTISING

Și nici nu am luat în considerare, când am întocmit graficul, cantitățile de gaze pe care le extrage BSOG din Marea Neagră (semn că nici Guvernul n-a avut certitudinea că exploatarea va începe, într-adevăr – n.red.).

Anul trecut am și rămas cu 700 de milioane de metri cubi în depozite, la finalul iernii”, a mai spus Virgil Popescu.

„Da, să sperăm că va fi o iarnă ca precedenta (din punct de vedere al temperaturilor ridicate – n.red.)”, a adăugat premierul Ciucă.

Prezent la același eveniment, alături de premierul Ciucă și premierul Virgil Popescu, a fost şi directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

„Zilnic se înmagazinează 10-12 milioane de metri cubi. Avem acum 1,2 miliarde de metri cubi în depozite.

Producţia zilnică internă e de 23,8 milioane de metri cubi de gaze, și datorită Romgaz, care a început să pună în producţie sonde din zăcământul Caragele.

Până la finalul anului, producţia Romgaz va creşte, nu ne mai confruntăm cu un declin anual de 2-3% (ca în anii precedenți Și OMV Petrom s-a stabilizat. (...)

Împreună cu Guvernul, cu Ministerul Energiei, suntem în discuţii avansate cu Azerbaidjanul pentru importul de gaze, cu Emiratele Arabe Unite, cu compania de stat din Egipt pentru LNG, am operaţionalizat conducta de tranzit pe reverse flow (ambele sensuri - n.red.), astfel încât putem primi inclusiv gaze de la terminalele turceşti, de la Marea Mediterană şi din Marea Marmara.

Deci trebuie să fim optimişti! Sper că se va finaliza şi interconectarea dintre Grecia şi Bulgaria", a declarat Ion Sterian.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇