Prezent al ceremonia de începere a operațiunilor de extracție a gazelor naturale din perimetrul XV Midia din Marea Neagră, premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre cât de importante sunt aceste resurse pentru români.
„Este primul proiect nou de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagre din ultimii 30 de ani. Iar luna aceasta, primele cantități au fost deja introduse pe piața autohtonă.
România face astfel un pas decisiv pentru garantarea securității energetice, în contextul actual, în care statele iau măsuri rapide pentru aprovizionarea cu gaze naturale.
Faptul că acest proiect va genera 1 miliard de metri cubi de gaze anual înseamnă că vom ajunge să generăm 90% din necesarul de consum al României (cu tot cu producția on-shore, a Romgaz și a OMV Petrom – n.red.). Reprezintă un salt enorm (....)
Felicit compania Black Sea Oil and Gas (BSOG). Un adevărat deschizător de drumuri pentru viitoarele investiții în platoul continental al Mării Negre care aparține României.
Începerea cercetărilor pentru alte proiecte de energie verde prin infrastructura existentă se aliniază viziunii europene de emisii 0 până în 2050 și viziunii Guvernului de dezvoltare a sectorului energetic”, a precizat Nicolae Ciucă.
Reamintim că, din pricina unor prevederi nefavorabile producătorilor din precedenta variantă a Legii Offshore, doar BSOG a luat decizia de începere a investiției în Marea Neagră. Și-a pregătit infrastructura și operațiunile, dar nu a început să scoată gaze până la momentul în care Legea Offshore nu a fost modificată în Parlament.
Primele cantități de gaze extrase de BSOG din Marea Neagră au fost introduse în rețeaua de transport a Transgaz la jumătatea lunii iunie.
Compania americană Exxon, însă, a renunțat la participația sa din perimetrul Neptun Deep, mai bogat în gaze decât XV Midia și în care exploatarea va fi mai dificilă. Acea participație este preluată de Romgaz în parteneriat cu OMV Petrom, care se vor ocupa, cel mai probabil, de exploatare.
Dar – chiar dacă, oficial, companiile nu s-au declarat nemulțumite de noua formă a Legii Offshore – deciziile de a investi n-au fost, încă, anunțate. Și e posibil să fie făcute publice abia în 2023.
La același eveniment, Ciucă a vorbit și despre importanța parteneriatului pe care România îl are cu Statele Unite în domeniul nuclear, atât pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, cât și pentru dezvoltarea proiectului cu reactoare mobile, pentru pregătirea căruia președintele amercian Joe Biden a anunțat că se vor aloca, din SUA, 14 milioane de dolari.