Maia Sandu îi dă replica lui Lavrov: Noi ne achităm consumul de gaze. Nu există nicio treabă cu aderarea la UE (Video)

Maia Sandu îi dă replica lui Lavrov: Noi ne achităm consumul de gaze. Nu există nicio treabă cu aderarea la UE (Video)

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, nu vede nicio legătură între contractul țării sale cu Gazprom și aderarea la Uniunea Europeană. Reacția vine după ce Rusia a amenințat Chișinăul că riscă să transforme țara într-o nouă Ucraină, încercând să intre în UE, dar și să negocieze prețul gazelor rusești.

„Nu văd nicio legătură între livrările de gaze și intenția noastră de a obține statut de țară candidată. Am tot vorbit aici despre faptul că ne dorim acest lucru demult, am anunțat asta de mulți ani, am făcut niște angajamente să depunem cererea de aderare la Uniunea Europeană.  

ADVERTISING

Da, nu ne-am imaginat că o să se întâmple acest lucru în așa context, dar astea sunt lucruri separate. Contractul cu Gazprom, noi ne achităm consumul și, apropo, plătim sume foarte mari. Deci absolut nu există nicio treabă”, a declarat Maia Sandu, în cadrul emisiunii Cutia Neagră, de la TV8.

Reacția vine după ce ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că Occidentul „e clar că încearcă să facă din (Republica) Moldova o a doua Ucraina” și a acuzat o „abordare consumeristă” a Maiei Sandu.

ADVERTISING

„O astfel de abordare consumeristă din partea conducerii actuale a Moldovei este foarte, foarte grăitoare, când spun: 'Hai să începem acum aderarea la Uniunea Europeană și apoi vom vedea ce promisiuni ne fac ei acolo, poate vom decide să rămânem în Comunitatea Statelor Independente'. Și alte declarații: 'Rușii ar trebui să ne facă reducere la gaz, față de contractul semnat, și să ne amâne plățile'”, a declarat Lavrov, într-un interviu pentru postul rusesc NTV.

Cutia Neagră: Maia Sandu despre securitatea regională și energetică /Scumpiri în lanț /Justiție

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇