Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a vorbit miercuri, în conferința comună susținută cu Emmanuel Macron la Chișinău, despre țelul aderării la Uniunea Europeană.
Ea a spus că țara sa nu vrea să profite de contextul geopolitic actual, ci are de gând „să își facă temele”, astfel încât să poată contribui real la UE.
„Contăm pe susținerea continuă a Franței pentru statutul de țară candidată al Republicii Moldova. Acest pas important ne va ajuta să continuăm reformele și consolidarea democrației noastre. Suntem conștienți că procesul va fi unul de durată.
Vreau să fie clar, noi nu căutăm scurtături, suntem pregătiți să ne facem temele și vrem să fim apreciați după merite, după rezultatul muncii noastre. Republica Moldova vrea să fie un contributor, o parte a soluțiilor problemelor europene. Nu dorim să fim doar un consumator de beneficii”, a spus Maia Sandu.
La rândul său, Macron a declarat că dorința Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană este „perfect legitimă". El a descris războiul din Ucraina ca fiind „o amenințare pentru stabilitatea întregii regiuni" și a declarat că Moldova este „deja o țară ancorată în familia europeană".
Președintele Franței a fost marți și miercuri în vizită în România, de unde a plecat direct la Chișinău. Potrivit informațiilor din presa externă, Macron ar urma să meargă joi la Kiev, împreună cu premierul italian Mario Draghi, cancelarul german Olaf Scholz, iar grupului i s-ar alătura și Klaus Iohannis.
Maia Sandu a semnat, pe 3 martie, cererea de aderare a Republicii Moldova, care i-a fost adresată chiar lui Macron, având în vedere că Franța deține, până la 30 iunie, președinția prin rotație a Consiliului UE.
O zi mai târziu, autoritățile separatiste din Transnistria au anunțat că solicită conducerii Republicii Moldova și comunității internaționale să recunoască independența regiunii, pentru că nu vrea să fie în sfera de influență a UE.