Ziua 141. Rusia se vede în război hibrid cu NATO și atacă cu furie Ucraina

Ziua 141. Rusia se vede în război hibrid cu NATO și atacă cu furie Ucraina

Ziua 141 de război a început cu bombardamente asupra orașului Nikolaev, unde o persoană a fost rănită și a continuat cu un atac sângeros, soldat cu zeci de victime, la Viniţa, un oraş situat în centrul Ucrainei, relativ cruţat până acum de confruntări armate.

Rusia a făcut și o nouă încercare de a bombarda Insula Șerpilor noaptea trecută. Două avioane de luptă rusești au încercat să lovească insula strategică de la Marea Neagră, dar bombele au aterizat în mare.

Și pentru că se confruntă cu un deficit de soldați, Moscova a cerut celor 85 de regiuni federale ale sale să creeze „batalioane de voluntari”, în timp ce Ministerul de Externe a acuzat NATO că a intrat în război hibrid cu Rusia.

ADVERTISING

Între timp, Bruxelles-ul se pregăteşte pentru noi scăderi ale livrărilor de gaze ruseşti și va încuraja ţările membre să reducă cererea, stimulând industriile să utilizeze mai puţin acest carburant.

Situația pe front

  • Cel puţin 21 persoane au fost ucise joi, într-un atac cu cel puţin trei rachete ruseşti, la Viniţa, un oraş situat în centrul Ucrainei, relativ cruţat până acum de confruntări armate. Alte 25 de persoane au fost rănite. Kievul a catalogat atacul drept „o crimă de război a statului terorist Rusia".
  • Trupele ruse au bombardat joi dimineața orașul Nikolaev, a anunțat primarul Oleksandr Sienkovich. Sirenele au început să sune în jurul orei 04:25, iar după o jumătate de oră au izbucnit explozii puternice. O persoană a fost rănită, iar două instituții de învățământ, infrastructura de transport și un hotel au fost avariate.
  • Rusia nu a realizat niciun progres teritorial semnificativ în ultimele 72 de ore în Donbas, arată cel mai recent raport al Ministerului Apărării din Regatul Unit.
  • Rusia a făcut o altă încercare de a bombarda Insula Șerpilor noaptea trecută. Comandamentul operațional sud al Ucrainei a anunțat că două avioane de luptă rusești au încercat să lovească insula strategică de la Marea Neagră, dar bombele au aterizat în mare.
  • Rusia se confruntă cu un deficit de soldați și a lansat „mobilizarea voluntarilor”, arată un raport al Institutului pentru Studiul Războiului. Mai exact, Moscova a cerut celor 85 de regiuni federale ale sale să creeze „batalioane de voluntari”, oferind salarii mari și stimulente.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că va exista o reacţie foarte dură „la toate nivelurile” din partea Ucrainei, după ce separatiştii din Doneţk au spus că au fost recunoscuţi ca stat de Coreea de Nord.
ADVERTISING

Furie la Moscova

  • Ministerul de Externe rus a criticat SUA şi Marea Britanie pentru ajutorul acordat Ucrainei în instruirea forţelor armate ale acesteia, calificând acest sprijin drept parte a „războiului hibrid” dus de ţările NATO împotriva Rusiei.
  • Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care prevede pedepse grele cu închisoarea pentru instigare la acţiuni împotriva securităţii Rusiei.

Gaz și economie

  • Bruxelles-ul se pregăteşte pentru noi scăderi ale livrărilor de gaze ruseşti. Un plan al Comisiei Europene, care urmează să fie publicat pe 20 iulie, va sugera ţărilor să lanseze stimulente financiare pentru ca firmele să reducă consumul de gaze, să folosească ajutoarele de stat pentru a încuraja industriile şi centralele să treacă la alţi combustibili şi să lanseze campanii de informare pentru a îndemna consumatorii să utilizeze mai puţină încălzire şi răcire.
  • Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei continuă să afecteze negativ economia UE, orientând-o către o creştere mai redusă şi o inflaţie mai ridicată în comparaţie cu previziunile din primăvară, a anunţat joi Comisia Europeană.
  • Cotaţiile la grâu şi soia boabe au scăzut la bursa de la Chicago după anunţul privind progresele înregistrate cu prilejul negocierilor pentru crearea unui coridor sigur pentru navele care transportă cereale şi oleaginoase din Ucraina.
ADVERTISING

Diplomație

  • Aproximativ 40 de ţări - între care Statele Unite, statele membre ale Uniunii Europene (UE), Regatul Unit şi ţări asiatice - au cerut Rusiei, într-o „declaraţie comună”, să-şi oprească „imediat operaţunile militare în Ucraina”. În declarața publicată la New York, țările îşi exprimă „susţinerea faţă de acţiunea Ucrainei împotriva Rusiei la Curtea Internaţională de Justiţie, în baza Convenţiei prevenirii şi reprimării infracţiunii genocidului din 1948, în vederea stabilirii faptului că intervenţia militară a Rusiei nu are niciun fundament juridic şi are la bază acuzaţii nefondate de genocid”.
  • Kievul vrea să creeze o comisie specială pentru monitorizarea armelor primite de la aliaţii externi, ca răspuns la îngrijorările emise de anumite state cum că aceste arme ar putea fi interceptate de infractori şi vândute apoi în afara Ucrainei pe piaţa neagră.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇