Zelenski împlinește 45 de ani în plină criză guvernamentală, dar cu un cadou din partea Germaniei

Zelenski împlinește 45 de ani în plină criză guvernamentală, dar cu un cadou din partea Germaniei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a împlinit miercuri 45 de ani pe fondul unei grave crize guvernamentale care l-a obligat să procedeze la remanierea unei părţi a administraţiei sale, dar şi cu un dar mult aşteptat de Kiev din partea ţărilor aliate – acceptul dat de Germania pentru livrările de tancuri Leopard 2 considerate esenţiale de către autorităţile ucrainene pentru câştigarea războiului declanşat de Rusia.

Preşedintele ucrainean a fost nevoit să concedieze, marţi, şase oficiali guvernamentali şi să autorizeze demiterea a cinci guvernatori regionali, în ceea ce reprezintă cea mai mare reorganizare a administraţiei sale de la începutul invaziei ruse, relatează EFE.

Această remaniere guvernamentală intervine după o serie de anchete legate de corupţie privind presupuse deturnări de fonduri de către mai mulţi înalţi funcţionari.

Acest episod supărător a apărut în timp ce Ucraina încearcă să îşi convingă aliaţii să îi furnizeze mai mult armament, mai exact tancuri grele Leopard 2 de fabricaţie germană şi, în acelaşi timp, să se prezinte ca o ţară liberă de corupţie.

Autorizarea din partea Germaniei a venit chiar miercuri, după numeroase speculaţii, când cancelarul german Olaf Scholz a confirmat trimiterea de tancuri pentru a „sprijini Ucraina cât mai bine posibil”.

De asemenea, este posibil ca SUA să anunţe în cursul zilei că vor trimite unităţi de tancuri Abrams în Ucraina, lucru prevăzut deja de media americane încă de marţi, dar pe care autorităţile de la Washington nu l-au confirmat încă.

În timp ce aşteaptă noul pachet de arme, preşedintele ucrainean a fost felicitat de soţia sa Olena Zelenska, partenera sa de viaţă de 19 ani.
 

„De multe ori sunt întrebată în ce fel te-ai schimbat în acest an. Şi mereu spun: ‘Nu s-a schimbat deloc. Este la fel. Acelaşi băiat pe care l-am cunoscut pe când aveam 17 ani”, a scris prima doamnă pe pagina sa de Instagram, însoţită de o fotografie cu cei doi împreună.

„Dar ceva totuşi s-a schimbat: zâmbeşti mult mai puţin acum. De exemplu, ca în această fotografie…Îţi doresc să ai mai multe motive să zâmbeşti. Şi ştii de ce este nevoie. Ştim cu toţii asta”, scrie ea.

Zelenska spune că soţul său are „destulă încăpăţânare” şi că principalul este acum „să se menţină suficient de sănătos”.

„Aşa că fii sănătos, te rog! Vreau să zâmbesc mereu cu tine. Dă-mi această şansă!”, afirmă prima doamnă a Ucrainei, care pe 6 februarie va împlini şi ea 45 de ani, cu puţin timp înainte de împlinirea unui an de la invazia rusă pe scară largă în Ucraina la 24 februarie.

ADVERTISING

Ziua 336: Germania a aprobat livrarea de tancuri Leopard Ucrainei, Rusia amenință că vor arde. Kievul își recunoaște înfrângerea la Soledar


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇