Olaf Scholz a acceptat, în sfârșit, să livreze tancuri Leopard, care ar putea ajunge în Ucraina abia peste trei luni

Olaf Scholz a acceptat, în sfârșit, să livreze tancuri Leopard, care ar putea ajunge în Ucraina abia peste trei luni

Germania va livra Ucrainei tancuri de tip Leopard 2, depăşind astfel temerile de a-i trimite armament greu pe care Kievul îl consideră crucial în înfrângerea Rusiei în război, în timp ce Moscova acuză o provocare inutilă.

De câteva săptămâni, cancelarul german Olaf Scholz se afla în centrul unor presiuni tot mai mari pentru livrarea de tancuri Leopard şi autorizarea altor aliaţi din cadrul NATO să efectueze livrări, scrie Reuters.

Guvernul lui Scholz a blocat însă această decizie, de teama că ar determina Rusia la o escaladare a conflictului sau că NATO ar fi astfel atrasă în război.

ADVERTISING

Decizia de azi a Guvernului german deschide calea altor ţări - Polonia, Spania şi Norvegia - de a-i livra Ucrainei stocurile de tancuri de tip Leopard.

„Această decizie urmează linia noastră binecunoscută de a ajuta Ucraina în cel mai bun mod în care putem. Acționăm îndeaproape într-o manieră coordonată la nivel internațional”, a afirmat Olaf Scholz, într-un comunicat.

Germania urmează să livreze Ucrainei două batalioane de tancuri de tip Leopard 2, se arată în comunicat, iar într-o primă fază, Berlinul urmează să trimită Kievului 14 tancuri.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat că tancurile ar putea fi operaţionale în Ucraina în aproximativ trei luni, pentru că mai întâi se va face instruirea şi apoi tancurile vor fi trimise la Kiev.

Antrenamentul militarilor ucraineni în Germania urmează să înceapă în curând, iar Berlinul va livra și logistica şi muniţia necesare operării tancurilor, se mai arată în comunicat.

Germania va elibera permisele necesare ţărilor partenere care vor să livreze Ucrainei în mod rapid tancuri de tip Leopard 2 din stocurile lor.

ADVERTISING

Pistorius a declarat că decizia de miercuri de a trimite tancurile Leopard 2 în Ucraina este "istorică", iar Germania va discuta despre alte livrări de sisteme de armament către Ucraina atât timp cât războiul va continua.

Cu toate acestea, este important "să nu devenim parte a războiului", a subliniat Pistorius, adăugând că decizia de a livra Leopard 2 nu este un motiv de bucurie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇