Germania anunță că aliații Ucrainei pot începe să formeze ucraineni pentru a folosi tancuri de tip Leopard

Germania anunță că aliații Ucrainei pot începe să formeze ucraineni pentru a folosi tancuri de tip Leopard

Ministrul german al Apărării Boris Pistorius anunţă, marţi, că ţările aliate Ucrainei care deţin tancuri grele de tip Leopard pot începe să formeze trupe ucrainene în vederea utilizării acestora. Asta deși Berlinul nu a aprobat încă livrarea acestor tancuri Kievului, relatează AFP.

”Am încurajat în mod expres ţările partenere care au tancuri (de tip) Leopard pregătite să fie desfăşurate să antreneze forţele ucrainene pe aceste tancuri”, anunţă ministrul german, la Berlin, într-o conferinţă de presă comună cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Germania va susţine Ucraina ”să câştige” războiul împotriva Rusiei, a subliniat Boris Pistorius.

”Noi susţinem Ucraina pentru ca să nu piardă şi pentru ca ea să câştige acest război împotriva Rusiei”, sublinia el într-un interviu acordat ZDF.

”Germania face pentru asta mai mult decât orice alt aliat, cu excepţia Statelor Unite”, insista ministrul.

POLONIA A CERUT OFICIAL GERMANIEI SĂ LIVREZE TANCURI DE TIP LEOPARD UCRAINEI

Guvernul german se află în centrul unor presiuni tot mai mari, pentru a-şi autoriza aliaţii din cadrul NATO să livreze Ucrainei tancuri grele de tip Leopard, de fabricaţie germană, cerute de către KIev pentru a lupta împotriva armatei ruse.

”Înţeleg îngrijorările şi temerile prietenilor ucraineni. Germania are o responsabilitate şi un rol speciale”, recunoaşte Boris Pistorius. Însă ”trebuie să ne gândim cu atenţie la ceea ce putem să facem”, subliniază el, reiterând că Belrinul nu vfrea să facă pe ”singuraticul”.

Boris Pistorius se întâlneşte marţi cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg pentru a discuta despre această problemă.

Polonia şi Finlanda au propus să livreze Ucrainei tancuri de tip Leopard pe care le deţin, însă au nevoie de acordul oficial al berlinului în vederea unei reexportări.

Or cancelarul german Olaf Scholz a refuzat, până în prezent, să se pronunţe atât în problema livrărilor indirecte, cât şi a livrărilor directe de tancuri de tip Leopard din stocurile germane.

Varşovia a sporit presiunile şi a anunţat că a transmis o cerere oficială Berlinului în acest sens şi a dat totodată asigurări că este pregătită să treacă peste unda verde a vecinului său, în continuare indecis. ”Germania a primit deja cererea noastră de a accepta transferul de tancuri (de tip) Leopard 2 Ucrainei”, a anunţat pe Twitter ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak.

El îndeamnă Berlinul să se alăture ”coaliţiei ţărilor care susţin Ucraina cu tancuri (de tip) Leopard 2”.

În pofida acestor tensiuni, ”nu există o ruptur în interiorul Alianţei” Nord-Atlantice, dă asigurări Boris Pistorius. ”Dacă o decizie ia o zi, două, asta e”, a subliniat ministrul german.

viewscnt

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇