Ziua 336: SUA și Germania trimit tancuri, Kievul cere și avioane de luptă și rachete cu rază lungă. Putin vorbește de restabilirea suveranității Europei

Ziua 336: SUA și Germania trimit tancuri, Kievul cere și avioane de luptă și rachete cu rază lungă. Putin vorbește de restabilirea suveranității Europei

În ziua 336 de război, Germania a anunțat că va trimite 14 tancuri Leopard 2 în Ucraina. De asemenea, va aproba exportul acestora din țările partenere. Trupele ucrainene care vor folosi tancurile se vor antrena în Germania. Câteva ore mai târziu și Joe Biden a anunțat că SUA trimit un ajutor consistent – 31 de tancuri Abrams.

Kremlinul a amenințat însă că tancurile occidentale ”vor arde”, dacă sunt livrate Ucrainei, iar Vladimir Putin a spus că Berlinul se află încă sub ocupație militară. Președintele rus s-a lăudat și că țara sa produce rachete antiaeriene cât restul lumii la un loc și, de unde până acum vorbea de restabilirea suveranității Ucrainei, acum a extins către întreaga Europă.

Pe front, dimineață au fost alerte de raid aerian în toată Ucraina. Zelenski a avertizat că Rusia se pregătește pentru un nou val de agresiune și își intensifică activitatea militară în Donețk.

Guvernul de la Kremlin vrea să înființeze 24 de colonii penale în teritoriile ocupate ale Ucrainei și o instanţă a desfiinţat cea mai veche organizație pentru drepturile omului din Rusia.

Situația pe front

  • Alerte de raid aerian - În toate regiunile Ucrainei se aud miercuri alerte de raid aerian. În orașul Liov, guvernatorul Maksim Koziţki a avertizat locuitorii să rămână în adăposturi. ”Marți a existat amenințarea unui atac cu rachete de croazieră de pe teritoriul Belarusului. Pericolul nu s-a concretizat. Cu toate acestea, în această dimineață, sirenele au sunat din nou. Rămâneți în adăposturi”, a scris el pe Telegram.
  • Rusia pregătește un nou atac - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat în discursul său de marți seară că Rusia se pregătește pentru un nou val de agresiune și își intensifică activitatea militară lângă Bahmut și Vuhledar din regiunea Donețk.
  • Ucraineni recrutați de Wagner - Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei afirmă că grupul Wagner, controlat de Kremlin, recrutează cetățeni ucraineni care au fost duși cu forța în închisorile rusești.
  • Kievul îşi recunoaşte înfrângerea în Soledar - Armata ucraineană recunoaşte că a fost înfrântă de Rusia în bătălia de la Soledar, în estul Ucrainei, la două săptămâni după ce Moscova a anunţat cucerirea acestui orăşel. Un purtător de cuvânt militar în zona de est, Serghii Cerevatî, a anunţat retragerea trupelor ucrainene din localitate, în timp ce bătălia de la Bahmut este în toi. ”După luni de lupte grele, forţele armate ucrainene au părăsit orăşelul Soledar”, a declarat Serghii Cerevatî.
  • Patinator olimpic ucis - Un patinator artistic care a reprezentat Ucraina la Jocurile Olimpice de iarnă pentru tineret din 2016 a fost ucis în luptele din Bahmut, a anunțat federația de specialitate. Skate Ukraine a confirmat că Dmytro Sharpar, în vârstă de 25 de ani, a murit luptând împotriva Rusiei.
  • Pedepse mai mari pentru dezertori - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat miercuri o lege care înăspreşte pedepsele pentru militarii care nu execută ordinele sau dezertează, în contextul conflictului cu Rusia, lege criticată de apărătorii drepturilor omului. Militarii ucraineni riscă astfel până la 12 ani de închisoare pentru dezertare, până la 10 ani pentru neîndeplinirea ordinelor sau refuzul de a lupa şi până la 7 ani pentru ameninţarea unui superior.
  • Moscova atacată? - Orașele Moscova, Sankt Petersburg și Ekaterinburg ar putea fi atacate, a declarat consilierul administrației prezidențiale de la Kiev, Mihailo Podoliak. El nu a precizat însă cine și de ce le va ataca. Detalii AICI.
ADVERTISING

Ucraina primește tancuri

  • Zeci de Abrams pentru Ucraina - Președintele Joe Biden a anunțat că SUA vor trimite 31 de tancuri Abrams în Ucraina. „Anunțul de astăzi vine după angajamentul țărilor din toată lumea, conduse de SUA, care ajută Ucraina să se apere. Nu e o amenințare ofensivă pentru Rusia. Dacă trupele ruse se întorc în Rusia, unde le e locul, acest război se poate termina și astăzi.
  • Biden, mesaj și pentru Putin, și Zelenski: Liderul american a avut un mesaj sarcastic la adresa lui Biden: „Putin credea că se va finlandiza Europa, dar s-a NATO-izat Finlanda”. A avut și un mesaj pentru Zelenski, de ziua lui: „Apropo de Zelenski, e ziua lui astăzi, i-am spus în decembrie că vom fi alături de el oricât e nevoie”.
  • Germania a decis să livreze tancuri Ucrainei - Germania va trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina. De asemenea, va aproba exportul acestora din țările partenere, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit. Țara va furniza 14 tancuri de luptă, logistică și muniție. Trupele ucrainene care vor folosi tancurile se vor antrena în Germania. Detalii AICI
  • Putin, atac la Germania și SUA - Vladimir Putin s-a întâlnit miercuri cu studenţi ai Universităţii din Moscova. Referindu-se voalat la decizia Germaniei de a trimite tancuri Leopard în Ucraina, președintele rus a comentat că „vorbind în mod strict, Germania rămâne sub ocupaţie militară”, o referire la trupele aliate staţionate în statul membru NATO. „Mult din ceea ce se întâmplă acum are rădăcini adânci. Suveranitatea Europei va fi restabilită, dar se pare că va dura ceva timp", a mai spus Putin.
  • Ucraina vrea și avioane - Ministrul Apărării Oleksii Reznikov, a declarat la CNN, după ce SUA şi Germania au anunţat că vor trimite tancuri de luptă, că Ucraina are nevoie și de avioane: „Am trimis anul trecut o listă de dorinţe lui Moş Crăciun, iar avioanele de vânătoare au fost, de asemenea, incluse pe această listă de dorinţe".
  • ...și rachete cu care să atace Rusia - Și Zelenski a spus care e următorul obiectiv: „Astăzi am vorbit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Trebuie să deblocăm furnizarea de rachete cu rază lungă de acţiune către Ucraina, este important pentru noi să ne extindem cooperarea în domeniul artileriei, trebuie să ajungem la furnizarea de avioane către Ucraina. Şi acesta este un vis. Şi aceasta este o sarcină. O sarcină importantă pentru noi toţi”.
  • Tancuri cadou de ziua lui Zelenski - Preşedintele Zelenski i-a transmis cancelarului Olaf Scholz că este recunoscător pentru decizia Germaniei. "Sunt principalele tancuri germane, a fost extinsă susţinerea în materie de apărare şi misiunile de instruire, a fost autorizată furnizarea de arme similare de către parteneri. Tocmai am aflat într-o conversaţie cu Olaf Scholz despre aceste decizii importante, care intervin în momentul potrivit. Îi sunt recunoscător în mod sincer cancelarului şi tuturor prietenilor din Germania", a afirmat Volodimir Zelenski, care azi împlineşte 45 de ani. Detalii AICI
  • Norvegia şi Spania ar putea trimite Leopard în Ucraina - Guvernul norvegian ia în considerare posibilitatea trimiterii unor tancuri Leopard 2 de producţie germană către Ucraina. Norvegia, stat membru al NATO şi care are graniţă cu Rusia, ar putea livra patru sau opt dintre cele 36 de tancuri Leopard 2 pe care le are. Şi Spania este „dispusă să lucreze cu aliații” pentru a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina, a declarat ministrul Apărării, Margarita Robles.
  • Deocamdată doar Polonia a cerut voie Germaniei - Berlinul nu a primit nicio solicitare – cu excepția celei din Polonia – de reexportare a tancurilor de luptă Leopard în Ucraina, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului.
  • ISW acuză Germania - Institutul american pentru studiul războiului (ISW) spune că trimiterea tancurilor Leopard va permite Ucrainei să ducă un război mecanizat împotriva Rusiei, dar va mai dura probabil câteva săptămâni până când militarii ucraineni vor fi antrenați, iar tancurile ar deveni operaționale. ISW consideră că, prin întârzierea acestei decizii a Germaniei, Vestul a contribuit deja la “incapacitatea Ucrainei de a profita de concentrarea forțelor rusești în Bahmut”.
  • Amenințările Kremlinului - Tancurile occidentale ”vor arde”, dacă sunt livrate Ucrainei, ameninţă Kremlinul. ”Livrările de tancuri grele anunţate de Occident nu vor schimba cu nimic luptele între ruşi şi ucraineni în Ucraina. Occidentul supraestimează potenţialul pe care tancurile grele l-ar putea oferi armatei ucrainene. Aceste tancuri vor arde la fel ca toate celelalte”, a subliniat Dmitri Peskov.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Putin se laudă cu rachete - Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, ca răspuns la relatările privind lipsa de muniţii a armatei ruse, că Rusia produce rachete antiaeriene cât restul lumii la un loc. "În ceea ce priveşte apărarea antiaeriană de diferite clase, producţia rusă este comparabilă cu producţia mondială", a afirmat Putin. Rusia, a susţinut Vladimir Putin, produce "de trei ori mai multe" rachete antiaeriene decât produc SUA pentru sistemele lor de apărare antiaeriană Patriot.
  • Test cu rachete Zircon - Fregata Amiral Gorșkov a testat capacitatea de atac cu rachete Zircon cu o rază de acțiune de peste 900 km, a anunțat Ministerul rus al Apărării.
  • Colonii penale în Ucraina - Guvernul rus vrea să înființeze 24 de colonii penale în teritoriile ocupate ale Ucrainei, se arată într-un decret al Kremlinului.
  • Moscova a desfiinţat cea mai veche organizație pentru drepturile omului din Rusia - Grupul Helsinki din Moscova a fost lichidat miercuri, după ce o instanță a decis că nu are înregistrarea corectă. Fondat în 1976 de oameni de știință dizidenți sovietici, grupul a produs rapoarte anuale despre situația drepturilor omului în Rusia.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇