Val de demisii și concedieri la nivel înalt, în scandalul de corupție din Ucraina: Cine sunt cei vizați și ce au făcut

Mai mulţi înalţi responsabili ucraineni şi-au anunţat, marţi, demisia, în urma unei afaceri de corupţie legate de aprovizionarea Armatei la preţuri umflate, primul scandal şi remaniere de această amploare de la începutul invaziei ruse.

Printre oficialii care au demisionat şi ale căror plecări au fost imediat acceptate se numără viceministrul apărării Viaceslav Şapovalov, care era responsabil de sprijinul logistic al forţelor armate, şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale Kirilo Timoşenko şi procurorul general adjunct Oleksi Simonenko, scrie AFP.

"Chiar dacă aceste acuzaţii sunt nefondate", plecarea lui Şapovalov "va face posibilă păstrarea încrederii societăţii şi a partenerilor internaţionali, precum şi asigurarea obiectivităţii" eforturilor de a face lumină asupra acestei afaceri, a asigurat Ministerul Apărării de la Kiev într-un comunicat.

ADVERTISING

Cine este Timoşenko

Timoşenko, unul dintre rarii colaboratori ai preşedintelui în funcţie de la alegerea lui Volodimir Zelenski în 2019 şi care superviza în special proiecte de reconstrucţie a instalaţiilor avariate de loviturile ruseşti, a figurat, la rândul său, în mai multe scandaluri în timpul şi înainte de invazia Moscovei.

În octombrie, el a fost mai ales acuzat că folosea un vehicul de teren donat Ucrainei de grupul General Motors în scopuri umanitare. După aceste dezvăluiri, Timoşenko a anunţat transferarea vehiculului într-o zonă apropiată de linia frontului.

Simonenko a fost acuzat la rândul său de Ukrainska Pravda că a plecat recent în vacanţă în Spania, în timp ce deplasările în străinătate, cu excepţia scopurilor profesionale, sunt în mod normal interzise bărbaţilor ucraineni chemaţi în armată în caz de război.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Potrivit ziarului, el a plecat într-o maşină aparţinând unui om de afaceri ucrainean şi în compania bodyguardului acestuia.

Alte demiteri

Pe de altă parte, cinci guvernatori regionali şi patru viceminiştri au fost demişi din funcţie în Ucraina, a anunţat Guvernul.

Potrivit lui Taras Melniciuk, reprezentant al guvernului pe lângă Parlament, guvernatorii regiunilor Dnipropetrovsk (centru) Valentin Reznicenko, Zaporojie (sud) Oleksandr Staruh, Sumi (nord) Dmitro Jivîtski, Herson (sud) Iaroslav Ianuşevici şi al capitalei Kiev, Oleksi Kuleba, îşi vor părăsi posturile.

Reznicenko a fost acuzat de mai multe media în noiembrie că a atribuit contracte de reparaţii de drumuri în valoare de zeci de milioane de euro unui grup co-fondat de iubita sa, care lucrează ca antrenor de fitness.

Potrivit informaţiilor apărute în presă, acest bărbat şi colegii săi din regiunile Sumi, Herson şi Zaporojie figurează în anchete judiciare, în timp ce demiterea lui Kuleba este legată de următoarea sa numire în cadrul administraţiei prezidenţiale.

Guvernul i-a demis, de asemenea, pe viceministrul Apărării Viaceslav Şapovalov - de care am scris mai sus -, pe cel al Politicii Sociale Vitali Muzîcenko şi doi viceminiştri ai Dezvoltării Teritoriale, Ivan Lukeria şi Viaceslav Negoda.

ADVERTISING

Anatoli Ivankevici şi Viktor Vîşniov, ambii şefi adjuncţi ai serviciului ucrainean de transport maritim şi fluvial, au fost de asemenea revocaţi din posturile lor.

Aceste concedieri şi demisii în cascadă intervin după dezvăluirile presei cu privire la preţuri umflate într-un contract de aprovizionare alimentară pentru armata ucraineană.

Anunţurile de azi vin după ce a fost demis şi un viceministru al Infrastructurii, Vassil Lozinski, suspectat că a primit mită de 400.000 de dolari pentru "a facilita" achiziţionarea de generatoare la preţuri umflate, în timp ce ţara se confruntă cu întreruperi masive de electricitate în urma loviturilor Rusiei împotriva infrastructurii energetice.

Amintim că preşedintele Zelenski a anunţat, luni seară, că mai mulţi responsabili oficiali ucraineni îşi vor părăsi posturile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇