Va reuși Putin să lanseze o a doua mare ofensivă asupra Ucrainei?

Kremlinul pariază pe 500.000 de militari care vor fi trimiși pe front pentru a domina numeric trupele Kievului. Armata comandată de Zelenski, deși motivată, luptă de un an în condiții eroice, ducând lipsă de arme performante. SUA și statele NATO au pornit o campanie de dotare a ucrainenilor, lăsând în spate temerile legate de o posibilă escaladare a conflictului. Liderii occidentali au ajuns la concluzia că războiul nu se va termina până când președintele rus nu va fi înfrânt.
Va reuși Putin să lanseze o a doua mare ofensivă asupra Ucrainei?
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Jumătate din necesarul de blindate și tancuri, cerut de Zelenski, a fost strâns deja de statele NATO.
  • Expert militar: Ucraina trebuie să învingă Rusia pentru ca războiul să se încheie.
  • Seria de evenimente din ultimele zile sugerează că atât Rusia, cât și Ucraina pregătesc operațiuni militare importante pentru sfârșitul iernii.
  • Strategia Rusiei: Păstrarea liniilor de apărare, consolidarea cuceririlor, aducerea de noi soldați și, apoi, o mare ofensivă.
  • Vladimir Putin realizează discrepanța dintre dotările celor două armate, iar nervozitatea sa față de transferul de arme arată vulnerabilitatea forțelor Moscovei, care se bazează doar pe numărul soldaților.

După ce americanii au aprobat transferul de noi arme Ucrainei, în valoare de 2,5 miliarde de dolari, o listă lungă de state și-au anunțat contribuția, depășindu-se temerea că războiul poate escalada.

Guvernul american va trimite în Ucraina 100 de vehicule de luptă Stryker, un blindat cu opt roți, folosit și de infanterie, care poate transporta nouă militari echipați și doi membri ai echipajului.

Stryker poate fi dotat cu două mitraliere, M2 de calibrul 12,7 milimetri și MK 240, calibrul 7,62 milimetri și cu patru aruncătoare de grenade M6.

ADVERTISING

Stryker e un vehicul extrem de flexibil, putând fi pregătit ca blindat de transport al răniților de pe linia frontului, ca sistem de deminare sau pentru operațiuni de recunoaștere.

Ucraina, pentru a pregăti ofensiva, a cerut 600 de vehicule blindate și 300 de tancuri. Deși, la începutul anului, când a apărut informația, cifrele păreau exagerate, iată că, în doar două săptămâni, s-au strâns peste 300 de vehicule blindate din cele 600, dar și cel puțin 50 de tancuri, în afară de discuția legată de Germania și transferul modelelor Leopard 1 și 2.

US Army transfers troops from Germany to Romania
America va trimite în Ucraina 100 de vehicule blindate Stryker echipate cu armament - Foto: Hepta.ro

Conform experților militari, Ucraina trebuie sprijinită să învingă Rusia pentru ca războiul să se încheie.

Din păcate, Vladimir Putin și asociații săi nu dau semne că mai pot face pași înapoi. 

Societatea e controlată de un președinte care transmite mesajul că țara sa e în război cu întreaga lume, iar continuarea acestuia e singura cale de supraviețuire.

De ce a fost schimbat Surovikin?

Putin, în discursul său ținut cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la victoria sovietică în bătălia de la Leningrad, a spus că Rusia luptă pentru a proteja oamenii care trăiesc în „teritoriile istorice” din Ucraina, se arată într-un raport publicat de Institutul pentru Studiul Războiului, Washington, SUA.

Afirmațiile reprezintă continuarea retoricii promovate de Kremlin, care nu recunoaște suveranitatea ucraineană și încearcă să-și justifice obiectivele de ocupare și păstrare a unor teritorii din această țară, se precizează în raportul citat. 

Serghei Lavrov, ministrul de Externe, susține și el că „nu se poate vorbi despre negocieri cu Volodimir Zelenski”, adăugând că insistențele statelor occidentale pentru ca Ucraina să fie implicată în negocierile de pace este „un nonsens”, deoarece Occidentul ia toate deciziile din Ucraina, se subliniază în raportul institutului american.

Seria de evenimente din ultimele zile sugerează că atât Rusia, cât și Ucraina pregătesc ofensive importante pentru sfârșitul iernii. 

Centrele regionale de recrutare fac pregătiri pentru a declanșa o nouă campanie de încorporare prin care Ministerul Apărării de la Moscova speră să facă rost de 500.000 de soldați.

Schimbarea generalului Surovikin, conducătorul forțelor ruse din Ucraina, cu Valeri Gherasimov, șeful Statului Major, are legătură cu retragerea din Herson, consideră Rob Lee, cercetător la Institutul de Afaceri Internaționale din SUA.

Russia Putin Defence
Valeri Gherasimov, șeful Statului Major, a preluat comanda trupelor rusești din Ucraina, deși e considerat de mulți un ofițer slab pregătit, responsabil pentru înfrângerile în serie suferite de armata Kremlinului - Foto: Hepta.ro

„Evident, Surovikin a venit la comandă într-un moment dificil. Existau tot felul de probleme, iar de-a lungul războiului, Putin le-a cerut comandanților săi lucruri imposibile”, a declarat expertul Rob Lee pentru „New Yorker”. 

„Rușii nu aveau capacitatea de a face anumite operațiuni, iar Putin le cerea ofițerilor să nu se retragă din anumite zone când retragerea era singura soluție”, a explicat cercetătorul. 

„Există ordine pe care cred că Putin le-a impus conducătorilor militari. În opinia mea, Surovikin a avut un succes relativ în stabilizarea frontului. Acum că va începe o nouă mobilizare, rușii au timp să antreneze aceste unități, să le echipeze și, în cele din urmă, Kremlinul ar putea avea un avantaj numeric odată ce trupele vor fi desfășurate pe front”, a adăugat Rob Lee. 

„Strategia pe termen scurt e păstrarea liniilor de apărare, consolidarea cuceririlor, așteptând mobilizarea. Putin speră să aibă mai mult succes sau chiar să revină în ofensivă”, a spus expertul american în interviul citat.

Marea confruntare

Obiectivul militar al Rusiei e să păstreze ce a ocupat, să rămână după încheierea conflictului cu cele patru regiuni ucrainene, chiar dacă incomplete - Herson, Zaporoje, Donețk și Lugansk.

În ce privește Ucraina, Zelenski are un singur obiectiv - eliberarea țării.

Pentru a reuși, a devenit necesar ca armata să ajungă la o forță ofensivă care să poată sparge liniile inamice, să pătrundă în adâncime, astfel încât să izoleze corpuri de armată inamică, să le fărâmițeze și să le împingă în afara granițelor.

Întreaga discuție din jurul dotării forțelor ucrainene reprezintă debutul pregătirilor pentru ofensivă.

Va fi o luptă între o armată numeroasă, dar cu soldați slab echipați și antrenați (e vorba de Rusia) și de o armată epuizată, dar pregătită și dotată cu tehnică de luptă modernă (e vorba de Ucraina).

Russia Defence Conscription
Autoritățile militare din Rusia vor lansa o nouă rundă de recrutări, sperând să aducă sub arme în jur de 500.000 de tineri, care să poată susține ofensiva pregătită de Kremlin - Foto: Hepta.ro

Posibilitatea ca forțele Kievului să obțină câteva sute de blindate și tancuri a provocat o mare neliniște la Moscova. 

De câteva zile, atât ministrul de Externe Lavrov, cât și Dmitri Medvedev, fost președinte și adjunctul Consiliului Național de Securitate, se agită, proferând amenințări la adresa „Occidentului”.

Rusia poate pierde războiul

Există posibilitatea ca noua ofensivă a Rusiei să semene foarte mult cu prima, cea de la începutul războiului, în ce privește comunicarea, înzestrarea și motivația trupelor, pe când Ucraina, în situația în care reușește să integreze armele occidentale și va beneficia de o strategie bazată pe informații de calitate, are mai multe șanse să facă diferența.

MedvedevCitatHepta

Vladimir Putin și cei din cercul său de putere realizează discrepanța dintre dotările celor două armate, iar nervozitatea lor față de transferul de arme și tehnologie militară spune mai multe decât zeci de rapoarte ale agențiilor de informații.

„Înfrângerea unei puteri nucleare într-un război convențional poate declanșa un război nuclear. Puterile nucleare nu au pierdut niciodată conflicte majore de care depinde soarta lor”, a scris Dmitri Medvedev pe contul său de Telegram.

Prin acest mesaj, liderii ruși aduc din nou pe tapet amenințarea cu bombe atomice, deși sunt tot mai puține posibilități s-o pună în practică.

În plus, un oficial al Kremlinului recunoaște pentru prima dată că există posibilitatea ca Rusia să piardă războiul.

În ce privește afirmația că o putere nucleară n-a pierdut niciodată un război convențional e una falsă. 

America a pierdut două - Vietnam și Afganistan, iar India și Pakistan s-au confruntat de nenumărate ori și sunt în permanență pe picior de război.

Rusia nu are resurse să mai facă minuni pe front. Putin e asemenea unui jucător de poker care bănuiește că adversarul are cărți mai bune, dar speră ca acesta să ezite și să nu mai pluseze. Ceea nu se întâmplă, deocamdată.   


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇