Visarion Alexa nu mai e preot paroh. Ce a spus Comisiei de disciplină care l-a audiat astăzi

Visarion Alexa nu mai e preot paroh. Ce a spus Comisiei de disciplină care l-a audiat astăzi
Foto: Inquam Photos / George Calin

Preotul Visarion Alexa nu mai are voie să săvârșească niciun serviciu religios și de astăzi i s-a retras calitatea de preot paroh. Sancțiunile au fost decise de Comisia de disciplină din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor, care l-a audiat astăzi pe Alexa. Acesta a recunoscut fapta de care este acuzat, dar a refuzat să dea detalii.

”Comisia de disciplină din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor i-a solicitat în aceste zile preotului Visarion Alexa o declaraţie personală pe marginea faptelor de care a fost acuzat recent. Acesta a recunoscut fapta incriminată de probatoriul consemnat şi în stenogramele devenite publice, refuzând să ofere însă detalii amănunţite şi invocând faptul că avocata sa l-a sfătuit să fie reţinut în declaraţii”, a transmis, joi, Patriarhia Română, într-un comunicat de presă.  

ADVERTISING

Potrivit documentului citat, Arhiepiscopia a luat mai multe măsuri:  

- suspendarea de la slujire (oprirea totală de la săvârşirea celor sfinte, adică interdicţia a oficia orice serviciu religios) 

- retragerea funcţiei de paroh (nu mai are dreptul de a semna niciun document al parohiei de care aparţine şi de a se implica în niciun act administrativ) 

- obligaţia de a informa constant, cu celeritate şi sinceritate, Centrul eparhial (Arhiepiscopia) despre evoluţia cercetărilor judiciare cu privire la acuzaţiile ce îi sunt aduse. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Odată cu pronunţarea sentinţei judecătoreşti de la sfârşitul perioadei de control judiciar, ţinând cont riguros de motivaţia sentinţei şi de gravitatea acesteia, Arhiepiscopia Bucureştilor, prin Comisia sa de disciplină, va comunica la rândul ei sancţiunile pe linie bisericească ce vor fi aplicate preotului Visarion Alexa, sancţiuni direct proporţionale cu faptele dovedite din punct de vedere judiciar”, se mai arată în comunicat.  

Preotul Visarion Alexa, parohul Bisericii ”Pogorârea Sfântului Duh” din Capitală, a fost reţinut după ce a fost acuzat de agresiune sexuală și a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.  

ADVERTISING

Ulterior au apărut detalii din ancheta care îl vizează pe preotul Visarion Alexa. Astfel, femeia care a depus plângere împotriva lui a purtat microfon şi a înregistrat audio, iar procurorii descriu în amănunt exact ce a făcut preotul.

"La data de 23.04.2022, prin constrângere și profitând de imposibilitatea victimei de a se apăra, după ce a procedat la spovedirea acesteia și în timp ce se aflau în altarul de vară din curtea unei biserici din București, a agresat-o sexual pe persoana vătămată prin aceea că a mângâiat-o pe fese, a sărutat-o în urechea dreaptă, i-a pus mâna pe sâni pe deasupra și pe sub bluză, a introdus mâna în zona vaginului și a atins-o și a mângâiat-o pe aceasta, după care a prins cu putere mâinile persoanei vătămate, le-a îndreptat în zona penisului său și a început să le frece de penis pe deasupra hainei preoțești, faptă ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de agresiune sexuală”, relatează procurorii de la Parchetul Sectorului 6.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇