Un tren de călători a luat foc la Oradea și a ars complet (Video) UPDATE Grindeanu: De peste 25 de ani, nu s-a cumpărat nicio garnitură

Un tren de călători a luat foc la Oradea și a ars complet (Video) <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Grindeanu: De peste 25 de ani, nu s-a cumpărat nicio garnitură

Un incendiu a izbucnit, vineri dimineaţă, la un tren de călători, la intrarea în stația Oradea Vest.

Acum trei săptămâni locomotiva unui alt tren a luat foc tot la Oradea.

”În această dimineaţă, pompierii militari orădeni au acţionat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un tren de călători cu două vagoane, care se deplasa pe ruta Arad-Oradea. Apelul care sesiza producerea evenimentului a fost primit în dispeceratul ISU Bihor, la ora 06.25 (...)

În momentul sosirii forţelor de intervenţie la locul evenimentului, în vagoane nu se afla nicio persoană, toţi pasagerii (aproximativ 20) autoevacuându-se în siguranţă, iar flăcările se manifestau violent la nivelul întregului tren”, a transmis de dimineaţă ISU Bihor.

ADVERTISING

Echipajele de pompieri au localizat şi lichidat incendiul în jurul orei 7.20.

„CFR Călători informează că în această dimineață la intrarea în stația Oradea Vest s-a produs un incendiu la trenul Regio 3331 Arad - Oradea, fiind afectate ambele automotoare. Cei 20 de călători și personalul feroviar sunt în siguranță, trenul fiind complet evacuat”, anunţă şi compania feroviară de stat.

Cauza probabilă a incendiului este "efectul termic al curentului electric, generat de un conductor electric defect”, a mai transmis ISU Bihor.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Din primele informații, trenul este un automotor românesc Malaxa din seria 1000, conceput în anii '30, scrie Observator News.

Reacţia ministrului Grindeanu

”E o problemă pe care nu o avem noi ca ţară în ultimul an sau în ultimii doi ani. De peste 25 de ani, în România, nu s-a cumpărat nicio garnitură nouă. 161 de garnituri sunt în achiziţie, primele vor veni în această toamnă. Nu poţi să ai pretenţii de condiţii europene când timp de peste 25 de ani nu s-a cumpărat niciun tren nou.

Toate aceste achiziţii se fac în perioada următoare, urmând ca derularea contractelor să se desfăşoare pentru cele 161 de trenuri noi”, a declarat Sorin Grindeanu, la Timişoara, legat de incendiul din Bihor.

ADVERTISING

Ministrul Transporturilor s-a referit şi la investiţiile în infrastructura feroviară. 

”Cea de-a doua componentă este cea de investiţii în infrastructură feroviară. În vest aceste investiţii se vor derula în anii viitori pe finanţări asigurate fie de programe operaţionale, fie de la PNRR. Săptămâna trecută am fost şi la centură şi am vizitat şi şantierele CFR dintre Arad şi Simeria. Undeva la jumătatea anului 2024, de la Curtici la Sighişoara vom avea linie modernizată, deci se va putea circula cu 160 km pe oră.

După ce vom achiziţiona noile garnituri, lucrurile vor ajunge la normal”, a precizat Sorin Grindeanu, citat de News.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇