Un lider al opoziției din Belarus a fost arestat de bărbaţi mascaţi, îmbrăcați în civil (Video)

Un lider al opoziției din Belarus a fost arestat de bărbaţi mascaţi, îmbrăcați în civil (Video)

Avocatul Maxim Znak, unul dintre ultimii doi membri ai Consiliului de Coordonare al opoziţiei încă liberi şi aflaţi în Belarus, a fost arestat miercuri de către bărbaţi mascaţi.

”Maxim Znak a venit la birou pentru a participa la o videoconferinţă, însă el nu a mai putut să ajungă la ea. A putut să trimită un cuvânt, 'mascaţi'”, a anunţat serviciul de presă al grupării sale de opoziţie pe canalul mesageriei Telegram, pe care a publicat o imagine în care avocatul este escortat de bărbaţi mascaţi, îmbrăcați în civil.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Juristul, în vârstă de 39 de ani, este unul dintre cei şapte membri ai Consiliului de Coordonare, format în vederea unei tranziţiii în Belarus şi plecării de la putere a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Maxim Znak şi laureata Nobelului pentru Literatură Svetlana Alexievici erau ultimii lideri din acest grup care se aflau în libertate şi în Belarus, ceilalţi fiind fie arestaţi, fie în exil.

Arestarea avocatului intervine la exact o lună de la alegerile prezidenţiale care au declanşat o contestare fără precedent în ţară, care denunţă drept frauduloasă realegerea lui Lukaşenko, aflat la putere din 1994, şi înfrângerea Svetlanei Tihanovskaia, o novice în politică.

În pofida reprimării, iniţial violente, a manifestanţilor şi unor presiuni asupra celor mai vizibili opozanţi, strada continuă să se mobilizeze, iar peste 100.000 de oameni se strâng duminica numai la Minsk.

Poliția şi serviciile speciale (KGB) nu au confirmat arestarea lui Maxim Znak, însă scenariul dispariţiei sale seamănă celui trăit de alţi opozanţi, ridicaţi de bărbaţi necunoscuţi. Apoi, după o zi sau două, sunt anunţate încarcerarea sau exilul acestora.

Opoziţia a anunţat marţi o răpire de către autorităţi a opozantei Maria Kolesnikova, care şi-a rupt paşaportul şi care a fugit dintr-o maşină care o ducea într-un exil forţat în Ucraina.

Minskul a recunoscut până la urmă arestarea lui Kolesnikova, dar afirmă că a fost aruncată pe mâna forţelor de ordine de către colegii săi.

Potrivit Interfax, avocatului lui Maxim Znak a anunţat că al său client face obiectul unor proceduri, iar apartamentul i-a fost percheziţionat la ordinul Comisiei de Anchetă de Stat.

Biroul lui Viktor Babariko, un opozant care se află în detenţie, a fost de asemenea percheziţionat, potrivit unui martor de la Minsk.


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!