Reprezentanta opoziţiei belaruse Maria Kolesnikova a fost arestată la frontiera Belarusului cu Ucraina de către ofiţeri belaruşi, au declarat marţi grănicerii ucraineni.
Ei au anunțat și că alţi doi opozanţi au părăsit Belarusul, conform AFP.
”Kolesnikova este reţinută, în prezent”, a declarat un purtător de cuvânt al grănicerilor, Anton Bicikovski, despre opozantă.
Și-a rupt pașaportul
UPDATE Maria Kolesnikova şi-a rupt paşaportul pentru a împiedica încercarea forţelor de securitate belaruse să o deporteze în Ucraina vecină, scrie Agerpres.
Viceministrul ucrainean de interne Anton Gheraşcenko a scris, pe pagina sa de Facebook, că opozanta a reuşit să împiedice o ”expulzare forţată din ţara sa de origine”.
”Maria Kolesnikova nu a putut să fie expulzată din Belarus, deoarece această curajoasă femeie a luat măsuri ca să nu poată să treacă frontiera. Ea a rămas pe teritoriul Republicii Belarus. Aleksandr Lukaşenko este personal responsabil pentru viaţa şi sănătatea ei”, a declarat Gheraşcenko.
Ea este ultima dintre cele trei femei care au făcut campanie împotriva lui Aleksandr Lukaşenko care se mai afla în Belarus. Celelalte două reprezentante ale opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia şi Veronica Ţepkalo, s-au exilat.
Navalnîi, Belarus și frica de propriul curaj
”În prezent, se evaluează situaţia din punct de vedere juridic”, a spus Bicikovski, fără să facă alte precizări.
Potrivit purtătorului de cuvânt al grănicerilor ucraineni, alţi doi membri ai Consiliului de Coordonare a opoziţiei, care vizează să organizeze tranziţia la putere, au putut trece frontiera. Este vorba despre Anton Rodenkov şi Ivan Kravţov.
”Răpită”
Kolesnikova, în vârstă de 38 de ani, a dispărut luni de la Minsk.
Potrivit susţinătorilor săi, ea a fost ”răpită” şi urcată într-un vehicul împotriva voinţei sale.
Ministerul belarus de Interne a anunţat că nu deţine nicio informaţie despre o eventuală arestare.
Numeroase figuri din opoziţie, membri sau nu ai Consiliului de Coordonare, au fost nevoite să plece în exil sau au fost încercerate în ultimle săptămâni, în contextul în care Lukaşenko se confruntă cu o mobilizare fără precedent împotriva sa.
Însă, în pofida reprimării, o mişcare de protest continuă să denunţe realegerea acestuia. De o lună, protestatarii cer plecarea lui Lukaşenko de la putere.
La manifestații participă în fiecare duminică peste 100.000 de oameni, la Minsk. Cetățenii contestă realegerea lui Lukaşenko, considerată frauduloasă.
Un nou protest cu zeci de mii de oameni la Minsk: Zeci de protestatari arestați
O profesoară de engleză, fără experienţă politică, Tihanovskaia a intrat în cursa prezidenţială în locul soţului său, un videoblogger popular, încarcerat din primăvară.
Lui Tihanovskaia i s-au alăturat Kolesnikova, director de campanie a altui candidat la preşedinţie al opoziţiei încarcerat, şi Ţepkalo, al cărei soţ s-a exilat după ce i s-a respins candidatura la preşedinţie.
Acest trio a organizat o campanie anti-Lukaşenko care a mobilizat mulţimi impresionante de oameni.
Tihanovskaia urmează să se exprime marţi prin videoconferinţă, din Lituania, unde se află în exil, în faţa membrilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), în timp ce Lukaşenko are programat un interviu.
Până în prezent, Lukaşenko a exclus orice plecare de la putere, evocând doar o vagă idee a unei revizuiri a Constituţiei şi respingând orice dialog cu criticii săi. El este susţinut în aceste demersuri de către Rusia.
Citește și: